Zielona skórka na ziemniakach jest niejadalna. To zagrożenie dla zdrowia
Trudno wyobrazić sobie menu polskiej rodziny bez ziemniaków. Królują w naszych domach, bez dwóch zdań. Można przygotować z nich mnóstwo potraw, z uwielbianymi przez dzieciaki frytkami na czele. W dodatku są pożywne, zdrowe i tanie.
Ziemniaki kupujemy często w dużych workach, żeby na pewno nie zabrakło. Długo przechowywane, niestety zaczynają często kiełkować lub przybierać dziwną, zielonkawą barwę. Co to takiego? Czy takie ziemniaki można jeść?
Zielone ziemniaki - czy można je jeść?
Zielone ziemniaki, zielona skórka na ziemniakach, zielony miąższ pod skórką – jakkolwiek by tego nie określić, jeżeli taki kolor pojawi się na ziemniaku, nie należy już go jeść. To, co w tym momencie powinniśmy zrobić z taką bulwą, to po prostu wyrzucić ją do śmietnika na odpady BIO. I nie żałować.
Za ten kolor na ziemniakach odpowiada chlorofil, który sam w sobie, co prawda, nie jest szkodliwy. Pojawienie się zielonego koloru świadczy o tym, że w ziemniaku wytworzyła się także solanina. Jest to glikoalkaloid, który ma za zadanie chronić roślinę przed szkodnikami i chorobami. Związek ten jest niebezpieczny dla ludzi, a szczególnie dla dzieci. Zatrucie nim prowadzi do:
- biegunki,
- bólów brzucha, kolki
- mdłości, wymiotów,
- depresji.
Te objawy pojawiają się zwykle po 4-14 h od spożycia.
Solanina pojawia się w wyniku niewłaściwego przechowywania ziemniaków, np. na słońcu. Takie bulwy, które zaczynają już kiełkować, często grubiej obieramy i wykorzystujemy, ale tak nie powinno się robić. Nawet jak odkroimy zielne części, i tak część solaniny zostanie w środku.
Ziemniaki – właściwości odżywcze
Ziemniaki powinno się przechowywać w ciemnościach i w chłodzie. Świeże są bardzo zdrowe, zawierają sporo cennych składników odżywczych, wystarczy wymienić potas, wapń, mangan, siarka czy witaminy: C, A, D, E, K, H oraz te z grupy B. To dobre źródło błonnika pokarmowego.
Co ciekawe, ziemniaki są bogate także w witaminę C. Zawierają jej ok. 16 mg w 100 g, podczas gdy witamina C – 53 g w 100 g. Jednak zjeść 100 g cytryny jest trochę trudniej, niż 100 g ziemniaków...
Warto wiedzieć, że podczas gotowania, ziemniaki tracą tę witaminę i to aż 60-80 procent. I tu warto coś wiedzieć: ograniczymy tę stratę, soląc wodę do gotowania. Ale trzeba ziemniaki wrzucać nie do ziemnej wody, ale do prosto do wrzątku. Posolonego wrzątku.
Ziemniak to podstawowe polskie warzywo
Ziemniaki po prostu muszą być w domu. Zwykle kupujemy je w większych ilościach, żeby na pewno nie zabrakło. Gdy nie nie ma czego podać na obiad, z nich zawsze da się coś zrobić. Frytki, zapiekanki ziemniaczane w wielu wersjach, kluski śląskie, placki, talarki, itd. Można je gotować, zapiekać, smażyć, kroić, siekać, miksować. Pomysłów tyle, ilu domowych kucharzy.
Bywa jednak, że długo przechowywane ziemniaki, zaczynają się zmieniać. Trochę miękną, kiełkują, wyrastają im pędy. A czasem także zmieniają kolor na zielony. Nieraz nie widać tego od razu. Dopiero gdy zaczynamy je obierać, okazuje się, że miąższ pod skórką przybrał zielonkawy kolor. Wtedy lepiej je wyrzucić.
Zobacz także:
Solisz ziemniaki przed zagotowaniem wody? To błąd! Tak będą o wiele smaczniejsze
Co oznacza biały nalot na ogórkach kiszonych? Odpowiedź może cię zaskoczyć
1 składnik wystarczy, by truskawki pięknie dojrzewały na balkonie. Zbierzesz całą łubiankę