Chłodnik jak u babci na kefirze. Prosta zupa idealna na upał
W gorące dni nie ma się ochoty na typowy obiad. Żadne pieczone mięsa, żadne kotlety, żadne parujące zupy. W ogóle niechętnie cokolwiek jemy w czasie upałów.
Jest jednak jedna zupa, która idealnie pasuje na takie właśnie ciepłe dni. Chodzi o chłodnik. Podawany na zimno jest niezwykle orzeźwiający. Do tego jest zdrowy i naprawdę bardzo smaczny. Hiszpańskie gazpacho może się przy nim schować!
Przepis na chłodnik na kefirze jak u babci
Bez chłodnika wakacyjny obiad u babci nie istnieje. Na drugie danie oczywiście musiały być pierogi z truskawkami albo jagodami. Jednak to właśnie chłodnik najbardziej zapadł mi w pamięć.
Babcia robiła ten najbardziej tradycyjny chłodnik litewski, na bazie botwiny. Gotowała go wcześnie rano, by zdążył wystygnąć przed podaniem i wymieszaniem z kefirem. Aby zrobić idealny chłodnik jak u babci na kefirze, musisz mieć:
- 1 pęczek botwinki,
- 500 ml bulionu lub wody,
- 500 ml kefiru,
- 1 kubek śmietany 18%,
- 2 ogórki gruntowe małe,
- pęczek koperku,
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
- 1 ząbek czosnku.
Chłodnik można podawać z pokrojonymi na ćwiartki ugotowanymi jajkami. Niektórzy do wywaru z botwiną dodają także pokrojone w kostkę młode ziemniaczki.
Jak zrobić chłodnik jak u babci na kefirze
Przepis babci na przygotowanie chłodnika jest bardzo prosty, ale trzeba zacząć dość wcześnie. Wszystko dlatego, że trzeba ugotować botwinę, a potem zupa musi naprawdę dobrze wystygnąć.
- Liście botwiny umyj, pokrój na małe kawałki. Buraczki obierz, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce.
- Botwinę i buraczki zalej bulionem. Gotuj do miękkości.
- Odstaw do wystudzenia.
- Posiekaj koperek i szczypiorek.
- Ogórki obierz i pokrój w drobną kostkę.
- Do wystudzonej zupy dodaj kefir. Wymieszaj.
- Do garnka dodaj pokrojonego ogórka, koper i szczypiorek. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę, dodaj do zupy. Dobrze wymieszaj.
- Rozlej chłodnik na talerze, udekoruj łyżką śmietany.
- Podawaj z ugotowanym jajkiem.
I już, chłodnik jak u babci na kefirze gotowy! Smacznego!
Prosty chłodnik na kefirze na szybko
Przepisów na chłodnik na kefirze można znaleźć naprawdę mnóstwo. Niektóre, tak jak ten tradycyjny, wymagają trochę więcej pracy i czasu. Jednak jest kilka sposobów na to, by zrobić pyszny chłodnik dosłownie w kilka chwil!
Jednym z nich jest przygotowanie chłodnika na kefirze bez dodatku buraków i wywaru z botwiną! Ten przepis jest bardzo prosty, bo w zasadzie wystarczy wylać do wazy kefir i dodać do niego wybrane dodatki. Obowiązkowy jest posiekany koperek, szczypiorek i ogórki, ale świetnie sprawdzają się także rzodkiewki czy liście sałaty. Całość dopraw solą i pieprzem.
Taką letnią zupę można zrobić dosłownie w 10 minut! W upalny dzień twoja rodzina się nim na pewno naje, a dodatkowo będzie to przyjemne wytchnienie przy wysokich temperaturach. Jeśli brakuje ci buraczkowego smaku, możesz kupić już ugotowane buraki. Wystarczy je pokroić lub zetrzeć na grubych oczkach tarki i dodać do kefiru. Niesamowity smak i niesamowite orzeźwienie!
Zobacz także:
Owoce pod kruszonką, jak u babci. Ten składnik przepisu jest kluczowy
Rusza sezon na truskawki. Co robić, gdy dziecko wyciąga do nich rączki?
Racuchy na kefirze jak u babci. Zrobię je synowi w Dzień Matki