Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Dziecko 0-2 > Tę zupę babcia gotowała nam całe lato. Składniki znajdowała na łące
Beata Łajca
Beata Łajca 22.05.2024 08:00

Tę zupę babcia gotowała nam całe lato. Składniki znajdowała na łące

zupa szczawiowa
fot. Shutterstock/Jevanto Productions

Nasze prababcie nie musiały go kupować, bo rósł wszędzie, jak zwykły chwast. A my czekamy cały rok, żeby przez krótką chwilę był dostępny na bazarze. Więc kiedy już się pojawi, nie ma na co czekać. Jedzmy szczaw, póki jest i nie bójmy się, że nam zaszkodzi. Bo działanie szczawianów bardzo łatwo zneutralizować, zwłaszcza w zupie szczawiowej, a odpowiednio przygotowane danie można podać nawet dziecku.

I warto to robić, bo szczaw jest bardzo zdrowy. Dawniej służył jako lek na szkorbut i anemię, bo jest bogaty w witaminę C i żelazo. Zupa szczawiowa może być bezpieczna dla dziecka, zwłaszcza podawana z jajkiem. A zrobiona według tego przepisu zasmakuje całej rodzinie. Mamy też świetny patent na maluchy, które nie przepadają za jajkami na twardo.

Szczaw – właściwości

Nasze prababcie doskonale znały jego lecznicze właściwości, a my prawie o nich zapomnieliśmy. Szczawiu trochę się też boimy, ze względu na owiane złą sławą szczawiany. Tymczasem na jedzeniu szczawiu można dużo więcej zyskać, niż stracić, zwłaszcza gdy odpowiednio go przygotujemy.

Szczaw jest bogaty w witaminę C, dlatego dawniej był stosowany jako lekarstwo na szkorbut. Ma też sporo żelaza i nasi przodkowie wykorzystywali tę właściwość w leczeniu niedokrwistości i anemii. Pomagał także przy reumatyzmie, zwalczał pasożyty, wypryski, astmę i zaparcia.

Dzisiaj szczaw stosuje się w homeopatii, jako składnik suplementów. A w kuchni ostał się jedynie jako składnik zupy. Ale jaka to zupa! Szczawiowa ze świeżych liści smakuje obłędnie i jest bardzo zdrowa, chociaż wiele mówi się o tym, że nie powinny jej jeść małe dzieci. To jak to jest z tą szczawiową?

dziecko je zupę
fot. Freepik/bearfotos

Zupa szczawiowa – czy można dać dziecku

W tej kwestii lekarze niestety nie mówią jednym głosem. Można znaleźć wytyczne, że szczaw w diecie dziecka nie powinien się pojawić przed drugimi urodzinami. Inni dietetycy uważają, że wiek nie ma żadnego znaczenia. A najbliżej prawdy są ci, którzy sugerują, żeby z podawaniem dziecku szczawiu zaczekać do 9. miesiąca życia.

I wbrew powszechnej opinii wcale nie ze względu na szkodliwe szczawiany, ale raczej na tendencje do uczulania. Bo ze szczawianami łatwo sobie poradzić. Aby zneutralizować ich działanie, wystarczy do zupy szczawiowej dodać śmietanę i jajko. Obydwa produkty są popularnym składnikiem tego dania, ale zachęcam, żeby z jednego z nich zrezygnować.

Szczawiowa będzie dobrym źródłem żelaza. Ale dodanie do niej nabiału – śmietany czy jogurtu, sprawi, że niewiele cennego pierwiastka uda się przyswoić. Jajko także świetnie zagęści zupę, gdy babcinym sposobem wlejesz je surowe do gotującego się wywaru i energicznie zamieszasz. Nie każde dziecko lubi jajka na twardo, a dodanego w ten sposób nawet nie poczuje.

Zupa szczawiowa dla dziecka – przepis

Ten przepis na zupę szczawiową będzie świetny dla całej rodziny. Dla dzieci można ją przygotować zarówno na mięsnym, jak i na warzywnym bulionie. Szczawiową często robi się na wędzonych żeberkach, ale one nie mogą trafić do dań dziecięcych.

Zupa szczawiowa – składniki:

  • 2 l bulionu,
  • 400 g świeżego szczawiu,
  • 2 marchewki,
  • 3 ziemniaki,
  • 3 jajka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • odrobina masła,
  • sól, pieprz.

Szczaw dobrze umyj, osusz i posiekaj. Ziemniaki obierz i pokrój w drobną kostkę. Marchewki zetrzyj na tarce, na grubych oczkach. Bulion wlej do garnka, dodaj do niego warzywa i odrobinę soli (dorośli mogą dosolić zupę już na talerzu). Gotuj do miękkości ziemniaków.

Masło rozpuść na dużej patelni, wrzuć szczaw i podduś go chwilę. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do szczawiu. Całość zamieszaj i duś jeszcze przez minutę, a następnie dodaj do garnka. Szczaw nie potrzebuje długiego gotowania. Doprowadź zupę do wrzenia i wlej do niej rozbełtane w miseczce jajka, cały czas mieszając. Po chwili zdejmij z ognia. Smacznego!

Zobacz także:

Owoce pod kruszonką, jak u babci. Ten składnik przepisu jest kluczowy

Rusza sezon na truskawki. Co robić, gdy dziecko wyciąga do nich rączki?

Pokrój brzoskwinie i wymieszaj je z mlekiem skondensowanym. Rodzina bez przerwy prosi mnie o to ciasto

Powiązane
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?
Babciowe od października to wielkie kłamstwo. Kiedy naprawdę będzie wypłacane świadczenie?
rodzina na przystanku
rodzina na przystanku
"Babciowe od października" – to piękna obietnica. Wszyscy rodzice byli pozytywnie zaskoczeni, że wyborcze hasła udało się tak szybko wcielić w życie. A jednak obietnica pozostanie bez pokrycia, bo tylko cud sprawi, że ktokolwiek zobaczy babciowe na koncie jeszcze w październiku.To jedno wielkie kłamstwo, bądźmy szczerzy. Od 1 października można składać wnioski, ale każdy z nich musi przejść weryfikację. Puste obietnice to nie jedyny problem z babciowym. Świadczenie będzie odbierane i to w najgorszym momencie, a jego przyznanie może skutkować utratą zasiłków.
Czytaj dalej
Stulatek z Wrocławia zdradza przepis na długowieczność. Od lat robi tę 1 rzecz
starszy mężczyzna
starszy mężczyzna
Jaki jest sekret długowieczności? Wygląda na to, że pan Franciszek zna odpowiedź na to pytanie. Wrocławianin skończył właśnie 100 lat i nadal cieszy się dobrym zdrowiem. Co takiego robił, że udało mu się osiągnąć tak sędziwy wiek i zachować sprawność? Zdziwisz się, jakie to proste.Można znaleźć wiele sposobów, które mają zapewniać długie życie. Jedzenie warzyw, spanie 8 godzin, robienie tego, co się lubi… I niby wszystko to działa, ale konkretnych dowodów brak. Tymczasem pan Franciszek z Wrocławia właśnie świętuje setne urodziny i zdradza swój przepis na długowieczność, który ma potwierdzenie także w badaniach naukowych.
Czytaj dalej