Owoce pod kruszonką, jak u babci. Ten składnik przepisu jest kluczowy
Marzą ci się owoce pod kruszonką jak u babci? Przepis na kruszonkę jest banalny, a jednak przygotowanie deseru, który będzie smakował tak jak ten z dzieciństwa, wcale nie jest takie proste. Jaki jest sekret babcinych owoców pod kruszonką?
Trudno o szybszy i pyszniejszy deser z owoców, zwłaszcza w sezonie truskawkowym. Ale owoce pod kruszonką można jeść cały rok, bo do tego deseru nadają się także jabłka, gruszki czy śliwki. Jest jeden absolutnie kluczowy składnik przepisu, bez którego nie da się zrobić owoców pod kruszonką jak u babci.
Owoce pod kruszonką jak u babci — jak zrobić
Najważniejsze w owocach pod kruszonką są... owoce. I to od nich trzeba zacząć przygotowywanie deseru. W maju i czerwcu najlepiej sięgnąć po truskawki. Ale pod kruszonką mogą się znaleźć także jabłka, gruszki, śliwki, borówki, jagody, maliny, morele, brzoskwinie, wiśnie, a nawet rabarbar.
Do przygotowania owoców pod kruszonką będzie potrzebne duże naczynie żaroodporne (ewentualnie mniejsza blacha wyłożona papierem do pieczenia), a także miska. Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Jeżeli nie możesz wyłączyć termoobiegu, zmniejsz temperaturę do 160. Owoce pod kruszonką możesz też upiec w małych porcjach, w okrągłych kokilkach.
Owoce pod kruszonką jak u babci — składniki
Przygotuj około 800 gramów truskawek. Usuń szypułki i dokładnie umyj owoce. Potem wysusz je na ręczniku papierowym. Zanim trafią do naczynia, muszą być całkowicie suche. Truskawki w piekarniku puszczą dużo soku, dlatego dodatkowa woda może tutaj zaszkodzić. Duże truskawki warto przekroić na pół. W kruszonce najważniejsze są proporcje składników.
Składniki na kruszonkę:
- kostka masła,
- 2 szklanki mąki,
- szklanka cukru.
Kluczowym składnikiem jest mąka. Najlepsza będzie taka do chleba czy pierogów, czyli typ 500. Możesz użyć także mąki krupczatki, czyli typ 450.
Owoce pod kruszonką jak u babci — przygotowanie
Zimne masło pokrój w kostkę. Do sporej miski wsyp mąkę i cukier, dodaj masło. Wyrabiaj składniki rękami, aż się połączą, ale nie całkowicie. Kruszonka składa się z małych grudek ciasta i właśnie taką konsystencję musisz uzyskać.
Do naczynia żaroodpornego wyłóż owoce, a na nie przygotowaną kruszonkę. Jeżeli lubisz cynamon, możesz nim posypać całość deseru. Naczynie włóż do piekarnika na około 35 minut. Uwaga! Czas pieczenia będzie zależał od grubości kruszonki i wielkości naczynia. Deser jest gotowy, gdy kruszonka zrobi się złota. Nakładaj ostrożnie — sok z owoców będzie bardzo gorący.
Owoce pod kruszonką dla dziecka
Czy owoce pod kruszonką można podać dziecku? Jasne! To świetny deser dla przedszkolaków i szkolniaków. Niemowlęta nie powinny jeść rafinowanego cukru, dlatego dla nich możesz przygotować wersję ze zdrowszym cukrem trzcinowym lub kokosowym, albo zapiec same owoce z dodatkiem cynamonu, olejek waniliowy też doskonale “udaje” słodki smak.
A co z małymi alergikami? Jeżeli dziecko nie może jeść masła, niestety nie można mu zaproponować tradycyjnej kruszonki. Zamiast tego owoce można posypać płatkami owsianymi i delikatnie zapiec. Przy alergii na gluten można mąkę pszenną zastąpić kukurydzianą, owsianą lub gryczaną.
Zobacz także:
Pierogi z truskawkami jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Ciasto drożdżowe jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Przekładaniec Siostry Anastazji to hit w moim domu. Smakuje obłędnie