Ciasto drożdżowe z czereśniami jak u babci. Z tego przepisu wychodzi najlepsze
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Czereśnie zbieraliśmy sami, wspinaliśmy się na drzewa i rwaliśmy całymi garściami. Połowa czereśni do wiaderka, połowa do naszych brzuchów. Ciasto drożdżowe z czereśniami to smak dzieciństwa. Po prostu musisz je zrobić.
Przepis na ciasto drożdżowe przepisałam z notatnika babci. Skradłam składniki i sposób przygotowania. Z tego przepisu ciasto drożdżowe z czereśniami wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe z czereśniami - przepis
Trwa właśnie sezon na czereśnie, więc żal nie wykorzystać ich i nie upiec pysznego ciasta drożdżowego. To wyjdzie puszyste i aż ciężkie od czereśni i soku z owoców. Posyp gęsto cukrem pudrem i patrz, jak znika w sekundę.
Dobre ciasto drożdżowe to wyznacznik umiejętności każdej gospodyni. Przygotowanie ciasta może i trwa więcej niż chwilę, ale każdy kęs wynagradza włożony trud. Ciasto drożdżowe to przysmak lata, obok którego nie można przejść obojętnie. Czereśnie właśnie teraz są najsłodsze i najbardziej pękate.
Składniki na ciasto drożdżowe z czereśniami
Ciasto drożdżowe nie będzie dobre bez dobrej jakości składników. Moja babcia zawsze używała najświeższych jaj do ciasta drożdżowego , bo wierzyła, że tylko takie są w stanie nadać ciastu właściwej puszystości.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
250 ml ciepłego mleka
100 g cukru
100 g masła, roztopionego
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
500 g czereśni
100 g cukru
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej (opcjonalnie)
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem - przygotowanie
Podaję tu dwie wersje przygotowania ciasta drożdżowego , ponieważ nie wszyscy lubią pracować na świeżych drożdżach. Babcia zawsze dawała takie do ciasta drożdżowego z czereśniami.
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie zaczynu (jeśli używasz świeżych drożdży):
Rozkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Przygotowanie ciasta (dla świeżych i suchych drożdży):
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je teraz do mąki. W osobnej misce rozbij jajka i użyj trzepaczki, dodaj roztopione masło i ciepłe mleko. Wymieszaj. Wlej mokre składniki do mąki (oraz zaczyn, jeśli używasz świeżych drożdży). Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno zająć to około 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Opłucz czereśnie pod zimną wodą, a następnie je wydryluj. Możesz pokroić je na pół. Wymieszaj owoce z cukrem i (opcjonalnie) mąką ziemniaczaną, jeśli są bardzo miękkie i mają dużo soku. Odstaw na czas wyrastania ciasta.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1-1.5 cm i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozłóż czereśnie. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35-40 minut. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Zobacz także:
Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Kruche ciasto z przepisu babci. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Jak mrozić maliny, żeby się nie sklejały? Sposób jest banalnie prosty