Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Ciasto drożdżowe to najpiękniejsze wspomnienie wakacji u babci. Rabarbar zbieraliśmy sami, rwaliśmy sami i zanosiliśmy z kuzynami babci, by upiekła drożdżowe. Łodygi rabarbaru chrupaliśmy w drodze do domu. Po latach poprosiłam babcię o przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem, które tak smakowało mi w dzieciństwie.
Zapisałam składniki i sposób przygotowania. Musiałam wyciągnąć od babci, co oznacza "ile zabierze", "aby pasowało do ręki". Z tego przepisu ciasto drożdżowe z rabarbarem wyjdzie i wam. Jest pyszne.
Ciasto drożdżowe z rabarbarem - przepis
Takie ciasto drożdżowe jada się tylko latem. Słodko-kwaśny rabarbar przełamuje słodycz ciasta oraz wielki kopiec cukru pudru, którym jest posypane. Rabarbar jest bardzo wdzięcznym owocem do przygotowywania z nim ciast. Jeśli jednak nie jesteście fanem tego akurat owocu, zastąpcie je wiśniami lub jabłkami papierówkami. One również mają ten fajny kwas w smaku, który nadaje warstwowość deserowi.
Dobre ciasto drożdżowe to wyznacznik umiejętności każdej gospodyni. Przygotowanie go wymaga troski, czasu i sprawnej ręki, ale każdy kęs ciasta z rabarbarem wynagradza trud. W dzieciństwie babcia robiła podwójną porcję ciasta, bo pierwsza blaszka znikała, jeszcze zanim ostygła. A gorące kawałki ciasta parzyły nam palce. Jakie to było pyszne!
Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem
Ciasto drożdżowe nie będzie dobre bez dobrej jakości składników. Moja babcia zawsze używała najświeższych jaj do ciasta drożdżowego, bo wierzyła, że tylko takie są w stanie nadać ciastu właściwej puszystości.
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej
25 g świeżych drożdży (lub 7 g drożdży suchych)
250 ml ciepłego mleka
100 g cukru
100 g masła, roztopionego
2 jajka
szczypta soli
Nadzienie:
500 g rabarbaru
100 g cukru
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
50 g cukru
50 g masła, zimnego
Najlepsze ciasto drożdżowe z rabarbarem - przygotowanie
Podaję tu dwie wersje przygotowania ciasta, ponieważ nie wszyscy lubią pracować na świeżych drożdżach. Babcia zawsze dawała takie do ciasta drożdżowego z rabarbarem, ale dodając drożdże instant, wypiek również sie uda.
Przygotowanie ciasta:
Przygotowanie zaczynu (jeśli używasz świeżych drożdży):
Rozkrusz drożdże do miski, dodaj 1 łyżkę cukru i 2-3 łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw na około 10 minut, aż zaczyn zacznie rosnąć.
Przygotowanie ciasta (dla świeżych i suchych drożdży):
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj sól i resztę cukru. Jeśli używasz suchych drożdży, dodaj je teraz do mąki. W osobnej misce rozbij jajka i użyj trzepaczki, dodaj roztopione masło i ciepłe mleko. Wymieszaj. Wlej mokre składniki do mąki (oraz zaczyn, jeśli używasz świeżych drożdży). Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne. Powinno zająć to około 10 minut. Przykryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na około 1-1.5 godziny, aż ciasto podwoi swoją objętość.
Teraz przygotujemy nadzienie. Umyj i obierz rabarbar. Pokrój na kawałki o długości około 2 cm. Wymieszaj rabarbar z cukrem i (opcjonalnie) cynamonem. Odstaw na czas wyrastania ciasta.
Pora na kruszonkę, bez której to ciasto nie byłoby tak pyszne. A wystarczy, że wymieszasz mąkę z cukrem, a potem dodasz masło. Rozcieraj je palcami, aż powstaną grudki.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkuj je na prostokąt o grubości około 1-1.5 cm i umieść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na cieście równomiernie rozłóż rabarbar. Posyp wszystko przygotowaną kruszonką. Piecz ciasto w nagrzanym do 180°C piekarniku przez około 35-40 minut, aż kruszonka będzie złocista, a ciasto upieczone. Po upieczeniu wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Albo podawaj ciepłe, posyp cukrem pudrem albo podaj z lodami.
Zobacz też:
Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo
Kruche ciasto z przepisu babci. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna