Kruche ciasto z przepisu babci. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Jak zrobić kruche ciasto jak u babci? Przepis na ten klasyk cukierniczy niby jest prosty, ale sprawia sporo problemów. A uzyskanie tego charakterystycznego smaku z dzieciństwa graniczy z cudem. To dlatego, że babcia dodawała do kruchego ciasta jeden składnik, którego próżno szukać w nowoczesnych przepisach.
Moja babcia robiła najlepsze ciasto kruche, chociaż nie miało nic wspólnego z modnymi dzisiaj tartami czy tarteletkami. Kruche ciasto jak u babci robi się tylko w dużej prostokątnej blasze. Przecież babcia musiała zrobić taką porcję deseru, żeby dla każdego wnuka starczyło. A w tym starym przepisie liczą się nie tylko składniki.
Przepis na kruche ciasto
Kruche ciasto to podstawa wielu deserów. Lubią je wszyscy, dorośli i dzieci. Na kruchym robi się szarlotkę, wszystkie tarty i świąteczne mazurki. Obłędnie smakuje także ciasto kruche z truskawkami. Ale żeby zrobić kruche ciasto jak u babci, trzeba pamiętać o kilku zasadach.
Mąkę, masło i cukier dodajemy w proporcjach 3:2:1. Czyli na każde 100 g cukru przypada 300 g mąki i 200 g masła. Oprócz proporcji kluczowe znaczenie ma temperatura składników. Jak mówiła moja babcia – kruche ciepła nie lubi. Masło i żółtka muszą być dobrze schłodzone przed połączeniem. A i sam sposób mieszania składników nie może być przypadkowy.
Kruche ciasto jak u babci – składniki
Kruche ciasto z tego babcinego przepisu wystarczy na pokrycie dużej prostokątnej blachy. Jeżeli chcesz zrobić deser w formie na tartę — zmniejsz ilość składników o połowę.
Składniki:
- 2 szklanki mąki,
- kostka masła,
- szklanka cukru,
- szczypta soli,
- żółtko,
- łyżka cukru waniliowego,
- 2 łyżki śmietany.
To właśnie śmietana jest babcinym sekretem kruchego ciasta, którego nie znajdziecie w żadnych współczesnych przepisach. Śmietana całkowicie zmienia konsystencję, zwłaszcza podczas wyrabiania i sprawia, że gotowe ciasto jest wyjątkowo kruchutkie.
Jak zrobić kruche ciasto z przepisu babci
Schłódź w lodówce masło, jajko i śmietanę. Przygotuj stolnicę, nóż i folię spożywczą. Blachę, w której będziesz piekła ciasto, możesz wysmarować masłem i posypać bułką tartą (tak robiła moja babcia), albo wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiej przez sito na stolnicę. Dodaj do niej cukier, sól i cukier waniliowy. Zrób zagłębienie na środku i wbij do niego żółtko, a następnie dorzuć pokrojone w kosteczkę masło.
Teraz przy pomocy noża zagarniaj i siekaj wszystkie składniki. W ten sposób wstępnie się połączą i nadal pozostaną zimne. Po kilku minutach możesz zacząć ugniatać ciasto rękami. Uwaga – trzeba to zrobić szybko, żeby mieszanka się nie nagrzała. Jednolite ciasto uformuj w kulę, zawiń w folię spożywczą i schowaj do lodówki na godzinę.
Jak upiec kruche ciasto
Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkuj je, podsypując mąką. Samo pieczenie babcinego kruchego ciasta zależy od tego, co ma się na nim znaleźć.
Moja babcia często piekła ciasto razem ze składnikami, ale jeżeli zależy ci na tym, aby spód był wyjątkowo chrupiący, lepiej najpierw lekko go podpiec. Włóż blachę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na około 15 minut, a wcześniej ponakłuwaj spód widelcem.
Kruche ciasto to świetny deser dla dziecka, ale pamiętaj, że zawiera sporo cukru i tłuszczu. Maluchy nie powinny się nim objadać bez opamiętania. Kawałeczek szarlotki czy kruchego z truskawkami raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi, zwłaszcza gdy nie będziesz dosładzać owoców.
Zobacz także:
Ekspresowe ciasto drożdżowe z truskawkami. Z tego przepisu robi się samo
Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna
Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna