Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Przedszkolak > Frytki jak z McDonald's zrobisz w domu. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Marta  Lewandowska
Marta Lewandowska 22.05.2024 10:30

Frytki jak z McDonald's zrobisz w domu. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

frytki
Fot. Freepik

Frytki jak z McDonald's to marzenie wielu smakoszy. Każdy rodzic zna sytuację, kiedy przejeżdżając obok złotych łuków, dziecko woła: chcę na frytki. Nic dziwnego, te w popularnym fast foodzie są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, cienkie i długie. Do tego sprawiają wrażenie "suchych" nie za tłustych, idealnych.

Prawda jest taka, ze czasem każdy z nas ulega zachciankom najmłodszych, jednak płacenie 9,90 zł za 100 gramów kartofli brzmi nieco kosmicznie. A dokładnie o takim wydatku mówimy, jeśli zajedziemy tylko na fryteczki. Ale czy da się je "podrobić" w domu? Owszem i wiemy jak!

Jak zrobić frytki jak z McDonald's

Po pierwsze wybierz dobrze ziemniaki. To nie jest wszystko jedno. Jeśli chcesz, żeby frytki były długie, jak w McDonald's, sięgnij po większe okazy, ale znaczenie ma też odmiana. W dyskontach pewnie zauważyłaś, że na siatkach z ziemniakami pojawiają się napisy: do pieczenia, do gotowania, sałatkowe, do zupy. To nie jest tylko sugestia.

Do pieczenia, na placki, frytki, czy babkę ziemniaczaną wybieramy ziemniaki ogólnoużytkowe. Producenci czasem określają je mianem Typ B. To ziemniak, który po upieczeniu, czy usmażeniu może poszczycić się chrupiącą złotą skórką, a jego wnętrze będzie kremowe, delikatne - dokładnie o takie nam chodzi. 

ziemniaki
Fot. Freepik

Jaka odmiana ziemniaków na frytki

Typ B to dość ogólne określenie, podobnie, jak "ziemniaki na frytki". Jeśli zakupy robisz na bazarku, szukaj odmian: Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly, Orlik. Doskonale sprawdzą się także do usmażenia idealnych placków ziemniaczanych, czy przygotowania modnych ostatnio frytek steakowych lub belgijskich. 

Jednak zostańmy w klimacie fast food. Obierz ziemniaki i od razu pokrój je na cienkie frytki, te w McDonald's mają 7 × 7 mm. Ta legendarna grubość uznawana jest przez wielu smakoszy za idealną, ale ma też najlepsze parametry, by osiągnąć doskonałą konsystencję, więc postaraj się. 

Jak przygotować frytki jak z McDonalds - przepis

Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski z lodowatą wodą, jeśli masz kostkarkę, śmiało dodaj lód. Powinny się tak hartować około 10 minut, w tym czasie przygotuj drugą miskę. Tym razem nalewamy gorącej wody, najlepiej wrzącej i wsypujemy 3 łyżki cukru, niektórzy dodatkowo używają także łyżki miodu. Całość dokładnie mieszamy. Odcedzamy frytki z zimnej wody i suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski ze słodką zalewą.

Znów zostawiamy je na 10 minut. Ale to jeszcze nie koniec. Po tym czasie ponownie osuszamy ziemniaki i na misce delikatnie oblewamy olejem. Dokładnie obtaczamy. To hartowanie sprawia, że frytki będą sprężyste, jak te z McDonald's. Olej sprawi, że nie skleją się w kolejnej fazie. Na tacy układamy papier do pieczenia, a na nim płaską warstwę frytek. Czas na mrożenie - ziemniaki wkładamy na tacy do zamrażarki na około 30 minut.

Jak usmażyć frytki jak z McDonald's

Pod koniec czasu mrożenia, w rondelku należy nagrzać olej. Jeśli korzystasz z frytkownicy, ustaw temperaturę oleju na 190-200 st. C. W takiej temperaturze należy smażyć frytki. Warto zaopatrzyć się w koszyczki do smażenia, nawet jeśli używasz garnka. Łatwiej zapanować nad frytkami, ale cedzak też się nada. Zmrożone frytki wkładamy najpierw na 5 sekund do rozgrzanego oleju, po czym wyciągamy i wykładamy na ręcznik papierowy. 

Czekamy, aż olej ponownie nabierze temperatury co najmniej 190 st. Teraz przystępujemy do właściwego smażenia. To powinno trwać około 10-12 minut. Frytki nabiorą w tym czasie charakterystycznego złotego koloru. Przesypujemy je na talerz i solimy. Dzieci zjedzą je ze smakiem. Byle nie za często, bo są dość tłuste, choć wcale tego nie widać. 

Zobacz także:

Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Owoce pod kruszonką, jak u babci. Ten składnik przepisu jest kluczowy

Wystarczy kilka kropel, a truskawki nie będą pleśnieć. Domowy sposób mojej babci jest wyjątkowo skuteczny

Powiązane
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?
Stulatek z Wrocławia zdradza przepis na długowieczność. Od lat robi tę 1 rzecz
starszy mężczyzna
starszy mężczyzna
Jaki jest sekret długowieczności? Wygląda na to, że pan Franciszek zna odpowiedź na to pytanie. Wrocławianin skończył właśnie 100 lat i nadal cieszy się dobrym zdrowiem. Co takiego robił, że udało mu się osiągnąć tak sędziwy wiek i zachować sprawność? Zdziwisz się, jakie to proste.Można znaleźć wiele sposobów, które mają zapewniać długie życie. Jedzenie warzyw, spanie 8 godzin, robienie tego, co się lubi… I niby wszystko to działa, ale konkretnych dowodów brak. Tymczasem pan Franciszek z Wrocławia właśnie świętuje setne urodziny i zdradza swój przepis na długowieczność, który ma potwierdzenie także w badaniach naukowych.
Czytaj dalej
Babciowe od października to wielkie kłamstwo. Kiedy naprawdę będzie wypłacane świadczenie?
rodzina na przystanku
rodzina na przystanku
"Babciowe od października" – to piękna obietnica. Wszyscy rodzice byli pozytywnie zaskoczeni, że wyborcze hasła udało się tak szybko wcielić w życie. A jednak obietnica pozostanie bez pokrycia, bo tylko cud sprawi, że ktokolwiek zobaczy babciowe na koncie jeszcze w październiku.To jedno wielkie kłamstwo, bądźmy szczerzy. Od 1 października można składać wnioski, ale każdy z nich musi przejść weryfikację. Puste obietnice to nie jedyny problem z babciowym. Świadczenie będzie odbierane i to w najgorszym momencie, a jego przyznanie może skutkować utratą zasiłków.
Czytaj dalej