Jest nawet gorsza od pangi. Tę rybę lepiej omijać z daleka!
![tilapia](https://images.iberion.media/images/1920/Beata_23_1f41ea9641.webp)
Tę rybę znajdziesz w każdym sklepie. Kupujemy ją, bo jest smaczna, ma niewiele ości i tłuszczu, a do tego atrakcyjną cenę. Okazuje się jednak, że jej spożycie może być niebezpieczne ze względu na wysoką zawartość metali ciężkich. Mowa tutaj o tilapii.
Dietetycy alarmują – jemy za dużo mięsa i za mało ryb. Chcemy być zdrowi i próbujemy dostosować się do tych wytycznych. Świeże ryby są drogie i nie wszędzie da się je kupić, wybieramy więc te, które są tańsze i dostępne w naszym ulubionym sklepie. Okazuje się jednak, że niektóre z nich mogą wyrządzić więcej szkody pożytku. Jedną z najgorszych jest właśnie popularna tilapia.
Tilapia gorsza od pangi
Niedawno dowiedzieliśmy się o szkodliwości lubianej w Polsce pangi. Na jaw wyszły informacje o tym, w jak skandalicznych warunkach jest hodowana. Mięso pangi zawiera metale ciężkie, chlorany, hormony i leki. Po tych rewelacjach popularność pangi znacznie spadła. Przerzuciliśmy się na inne smaczne i tanie ryby, m.in. tilapię, która, jak się okazuje, jest nawet gorsza od pangi.
Badania Morskiego Instytutu Rybackiego dowiodły, że tilapia wyróżnia się wyjątkowo wysokim stężeniem metali ciężkich, m.in. ołowiu, rtęci i kadmu. Powinna więc dołączyć do grona ryb zakazanych, zwłaszcza dla dzieci i kobiet w ciąży.
Nie ma na świecie groźniejszych dla zdrowia substancji niż metale ciężkie. Wśród nich najbardziej toksyczne są właśnie te znalezione w tilapii, czyli ołów, rtęć i kadm.
Te pierwiastki dewastują układ odpornościowy, powodują mutacje genów, przyczyniają się do alergii, chorób autoimmunologicznych i nowotworów. Metale ciężkie kumulują się w organizmach. To znaczy, że kiedy raz dostaną się do naszego ciała, to nie da się ich tak po prostu pozbyć.
![Beata (24).jpg](https://images.iberion.media/images/origin/Beata_24_dca04b610d.jpg)
Uwaga na łososia i tuńczyka
Niektóre ryby zawierają ogromne ilości metali ciężkich, właśnie ze względu na ich zdolność do kumulowania się w organizmach. Dzieje się tak dlatego, że zwierzęta żyją lub są hodowane w zanieczyszczonym środowisku.
Tilapia, tak jak panga, pochodzi głównie z Wietnamu i Chin, gdzie warunki hodowlane pozostawiają wiele do życzenia. Wysoka zawartość metali ciężkich to nie jedyny problem. W tych hodowlach ryby karmione są paszą modyfikowaną, dostają hormony i antybiotyki.
Szwedzka Agencja ds. Żywności odkryła, że niebezpieczne są także łososie pochodzące z Bałtyku. W mięsie ryb odkryto nie tylko metale ciężkie, ale także dioksyny i pestycydy. Dioksyny mają katastrofalny wpływ na układ nerwowy i rozrodczy. Niszczą także naszą odporność.
To samo tyczy się niestety uwielbianego przez wielu z nas tuńczyka. Europejska Rada Informacji o Żywności alarmuje, że w drapieżnych rybach, takich jak tuńczyk, kumulują się ogromne ilości rtęci. Pojawia się też histamina, czyli hormon, który występuje w ludzkim organizmie, a którego nadmiar może wywoływać alergie.
Jakie ryby są bezpieczne
Dietetycy zalecają jeść ryby przynajmniej dwa razy w tygodniu, po 150 g w porcji. Jedna z tych porcji powinna pochodzić od tłustej ryby morskiej. Właśnie takie zawierają najwięcej witamin A, D i E, kwasy tłuszczowe Omega 3, jod, selen i żelazo.
Wśród ryb najbardziej polecanych przez lekarzy znajdują się: łosoś, śledź, morszczuk, makrela, sardynka i dorsz. Ale wiemy już, że łosoś także może być zanieczyszczony metalami ciężkimi. Jak w takim razie znaleźć zdrową i bezpieczną rybę?
Nie chodzi o gatunek ryby tylko o sposób hodowli. Nie powinniśmy kupować ryb hodowanych w Azji. Dużo bezpieczniejsze są hodowle norweskie.
Najlepiej byłoby jednak znaleźć lokalną hodowlę ryb. W Polsce hoduje się m.in. pstrągi czy karpie. Ryby pływają w czystej wodzie i są karmione zdrowymi, ekologicznymi paszami.
Jeśli chodzi o ryby morskie, to najmniej zanieczyszczone metalami ciężkimi są te żyjące w Pacyfiku, Oceanie Atlantyckim i Morzu Północnym. Niestety nie powinniśmy zajadać się rybami złowionymi na naszym kochanym Bałtyku, ponieważ z roku na rok zanieczyszczenie tego morza bije kolejne rekordy.
Zobacz także:
Ryba z piekarnika, która robi się sama. Moje dziecko zawsze prosi o dokładkę
Wyglądają tak samo, jedno z nich jest zepsute. Tak wybierzesz świeże mięso w sklepie
Moja mama nigdy nie dawała jajka do kopytek. Dzięki temu składnikowi rozpływały się w ustach
![Kacperek wyrzucony z przedszkola](https://images.iberion.media/images/1920/Kopia_Marta_L_96_773d19c0e5.webp)
![Starszy ojciec z dzieckiem](https://images.iberion.media/images/1920/Kasia_69_abd9e52e0e.webp)
![Łazik marsjański](https://images.iberion.media/images/1920/Mars_fot_NASA_F_Lickr_NASA_screen_X_4be9dea17c.webp)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/1920/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.webp)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/1920/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.webp)
![wypadek](https://images.iberion.media/images/1920/km_psp_gdansk_4e2e73bd00.webp)
![Dagmara Kaźmierska, Jacek](https://images.iberion.media/images/1920/Dagmara_Kazmierska_Jacek_37fbf78d1d.webp)
![policja](https://images.iberion.media/images/1920/Fot_Marek_BAZAK_East_News_7751556b85.webp)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/1920/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.webp)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.webp)
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/1920/ciasto_6005fc15bf.webp)
![Michał Szpak](https://images.iberion.media/images/1920/Michal_Szpak_fot_KA_Pi_F_0491c687fb.webp)
![Babcia z wnuczką nad morzem](https://images.iberion.media/images/1920/Babcia_z_wnuczka_3515bbfc07.webp)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/1920/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.webp)