Kokosowe bajaderki to hit w moim domu. Przepis na domowe raffaello jest banalnie prosty
Nie ma łatwiejszego przepisu na smaczny deser. W moim domu dzieci proszą o niego co weekend. Kokosowe bajaderki to mój sposób na pozbycie się twardych ciasteczek pozostających w szafce i wszelkie resztki czekolady. To bardzo cenny deser, gdy chcemy pozbyć się słodyczy nadgryzionych przez dzieci.
Bajaderki można przygotować w dwóch wersjach - kokosowej i kakaowej . W zależności od tego, co mam w szafkach przygotowuję ciemne lub białe bajaderki. Jednak kokosowa wersja jest zdecydowanie moją ulubioną.
Bajaderki - prosty przepis
W tym przepisie na bajaderki nie znajdziecie rodzynek, bo u mnie w domu nikt ich nie lubi. Wszystkie składniki możecie w zasadzie wymienić, ważne są proporcje, które tworzą zwartą masę bajaderek. Praliny polecam układać na blasze do pieczenia lub talerzach w sporych odstępach, a po przygotowaniu wsadzić bajaderki do lodówki. Zastygła czekolada stworzy to niesamowite chrupnięcie, które nadaje bajaderkom elegancję.
Składniki na bajaderki w kokosie
Do przygotowania bajaderek kokosowych będziecie potrzebowali:
- 1/4 szklanki mleka,
- 0,5 kg dowolnych ciastek (u mnie w domu są to pokryszsone zwierzaczkowe herbatniki),
- 2 łyżki mascarpone,
- łyżka masła,
- wiórki kokosowe, migdały w płatkach,
- kilka sztuk blanszowanych migdałów bez skórki,
- tabliczka (a nawet dwie) białej czekolady.
Zanim przystąpisz do mieszania składników posiekaj drobno migdały i orzechy włoskie, by malakser sobie z nimi poradził.
Przepis na bajaderki z wiórkami kokosowymi
Bajaderki we wiórkach kokosowych, które u mnie w domu nazywane bywa "raffaello" przygotowuje się banalnie łatwo.
Do malaksera wrzucam ciasteczka, orzechy i patki migdałów, łyżkę masła i mascarpone, dolewam nieco mleka, ale nie całe, by kontrolować konsystencję bajaderek. Miksuję przez jakiś czas, dopóki nie uzyskam stałej klejącej się masy. Co jakiś czas dolewam mleka, by składniki się łączyły.
Ja nie dodaję już cukru, ale jeśli lubicie naprawdę słodkie desery , to śmiał - cukier puder lub drobny cukier cukierniczy mogą się nadać. Możecie też dodać wiórki kokosowe, by wzmocnić smak tropików.
Bajaderki - ozdabianie
Z masy na bajaderki formuję kulki nie większe od orzechów włoskich. Do każdej wkładam pojedynczy migdał i toczę, by nadać kształt kuli. Wykładam je na blachę i wkładam do lodówki na godzinę, by nieco stężały. W międzyczasie rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej.
Wyciągam bajaderki z lodówki i moczę w misce z czekoladą, potem przekładam na talerz wypełniony wiórkami kokosowymi. Bajaderki znów lądują na blasze i po wykonaniu wszystkich trafiają do lodówki, dopóki czekolada nie stężeje.
Zobacz też:
Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!
Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!
Krem sułtański to najwytworniejszy deser PRL. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty