Krem sułtański to najwytworniejszy deser PRL. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty
Na pewno każdy kiedyś go jadł. Krem sułtański był najpopularniejszym deserem PRL. I bardzo wykwintnym deserem, podawanym w kawiarniach i restauracjach. To nim zajadały się główne bohaterki filmu "Dziewczyny do wzięcia" w reżyserii Kondratiuka.
To delikatny, rozpływający się w ustach krem. Swój drugi człon nazwy - "sułtański" zawdzięcza dodatkowi rodzynek sułtańskich. Masz ochotę przypomnieć sobie ten wyjątkowy smak? Oto tradycyjny przepis.
Co to jest krem sułtański
Krem sułtański nie wydaje się za bardzo wyszukany, a jest naprawdę smaczny. W czasach PRL się nim zajadano i podawała go każda szanująca się kawiarnia i restauracja. Można go było spotkać w kilku wersjach, jednak zawsze podstawą była bita słodka śmietanka w dwóch wersjach: czekoladowej i standardowej i rodzynki.
Rodzynki obowiązkowo powinny być namoczone w rumie. Do tego dodawano czasami inne bakalie, posiekane orzechy i migdały. Całość dekorowano pokruszoną bezą. Bardzo często pucharki z kremem sułtańskim podawano z rurką, biszkoptem lub herbatnikiem.
Takim kremem zajadały się (prawie) wszystkie bohaterki kultowego filmu “Dziewczyny do wzięcia”. Przepis na ten przysmak jest bardzo prosty, nie trzeba wiele, żeby odtworzyć ten deser.
To tak naprawdę kilka składników
Tak naprawdę przygotowanie prawdziwego kremu sułtańskiego rodem z PRL nie wymaga za wiele pracy. Nie trzeba także kupić zbyt wielu składników. Potrzebujesz tylko:
- 500 ml śmietanki 30% do ubicia,
- 50 g cukru pudru,
- 80 g rodzynek,
- 80 ml rumu,
- 2 łyżki kakao,
- 2 bezy lub kilka małych bezików.
Warto postarać się także o coś do dekoracji — rurki waflowe, podłużne biszkopty albo orzechy. Ładnie będą wyglądać także kandyzowane wisienki. Jeśli chcesz przygotować taki deser dla dziecka, oczywiście zrezygnuj z dodawania rumu.
Przepis na krem sułtański
Przepis na krem sułtański jest bardzo prosty i każdy sobie z nim poradzi. Jeśli jednak masz w planach podać go gościom, zacznij przygotowania dzień wcześniej: od namoczenia rodzynek w rumie. Powinny leżeć w nim całą noc, a przynajmniej kilka godzin. Poza tym jednak można przygotować go naprawdę szybko.
Przelej śmietankę do wysokiego naczynia i ubij ją mikserem na dużych obrotach. Śmietanka powinna być dobrze schłodzona. Ubity puch podziel na dwie części, do jednej dodaj kakao i wymieszaj. Przygotuj pucharki — na dno nałóż czekoladowy krem, połóż kilka rodzynek odsączonych z rumu, ewentualne orzechy i warstwą białej śmietanki.
Na wierzch nałóż resztę rodzynek i pokruszoną bezę. Udekoruj według upodobania. Masy możesz nakładać po prostu łyżką, ale jeśli zrobisz to za pomocą szprycy cukierniczej, będą ładniej wyglądać. Możesz dodać trochę kwaśnych owoców, jak wiśnie czy porzeczki, żeby przełamać słodki smak deseru. Aż ślinka cieknie!
Zobacz także:
Mini-bajaderki jak z PRL. Ten przepis to łatwizna, a smakują obłędnie!
Wafle rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje obłędnie!
Zrobiłam domowe pity. Teraz dzieci proszą o nie codziennie