portalparentingowy.pl Życie rodzinne Moja babcia robiła obłędną ogórkową. Dodawała do niej składnik, o którym ja bym nie pomyślała
Fot. YouTube/Tomasz Strzelczyk ODDASZFARTUCHA

Moja babcia robiła obłędną ogórkową. Dodawała do niej składnik, o którym ja bym nie pomyślała

9 listopada 2023
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Dzieci, szczególnie jesienią i zimą, powinny jeść kiszonki. Tylko jak je do tego przekonać, jeśli rączki wędrują na usta na widok ogórka, a główka rytmicznie kręci się to w lewo, to w prawo? Młodzi rodzice często odżegnują się od metod poprzednich pokoleń, ale są takie triki, po które warto sięgać.

Moja babcia miała sprytny sposób na to, żeby każde dziecko, które przekraczało próg jej domu jagło zupę ogórkową z wielką przyjemnością i... prosiło o dokładkę. Wystarczył jeden składnik, a ślinka ciekła nam na samo wspomnienie tego dania.

Jak przekonać dziecko do zupy ogórkowej

Babcia - wiadomo, każda gotuje najlepiej na świecie. Jednak każda miała też swoje sposoby na zachęcenie wnucząt do jedzenia tego, co niekoniecznie lubiły, ale było zdrowe. Dzieci zwykle nie przepadają za zupą z ogródków kiszonych , bo te są dość twarde i mocno kwaśne. Jednak nie można im odmówić, że są zdrowe. Po pierwsze mają mnóstwo witaminy C, która doskonale działa na odporność.

Poza tym dzięki naturalnym procesom fermentacji zawierają probiotyki, dobre bakterie, które nie tylko pozwalają w dobrym zdrowiu zachować dziecięce brzuszki, ale też wzmacniają cały organizm. To szczególnie ważne, teraz kiedy wirusy i pasożyty dziesiątkują przedszkolne grupy. Babcia znalazła swój sposób na niejadków i dodawała do zupy ogórkowej... płatki ryżowe.

Kopia – Marta L (82).jpg

Fot. YouTube/Uwaga Babcia Gotuje

Jak zrobić ogórkową, żeby dziecko chciało ją jeść

Ważne, żeby ogórków nie gotować zbyt długo, żeby nie pozbawiać ich witamin. Babcia miała na to swój patent. Gotowała wywar mięsno-warzywny, koniecznie na żeberkach wieprzowych. Wieprzowina ma całkiem sporo kwasów Omega i warto ją docenić. Kiedy wywar, wraz z ziemniakami był gotowy, babcia mieliła ogórki na maszynce do mięsa, żeby uniknąć długich twardych kawałków.

Połowę przesmażała na maśle, a do zupy dodawała kilka łyżek błyskawicznych płatków ryżowych , potem w garnku lądowały ogórki i śmietana. Na koniec sowita porcja świeżego koperku - ten akurat lubiliśmy, jeśli wasze dzieci nie lubią, można go pominąć.

Dlaczego dodaje się ryż do zupy ogórkowej

Ryż, czy płatki ryżowe (których używała babcia) sprawia, że zupa staje się delikatna i kemowa. Kwas z ogórków jest znacznie mniej wyczuwalny, a robi swoje. Dość ważne, żeby ogórki rozdrobnić jak najbardziej, żeby nie gotować ich zbyt długo. W wersji dla dorosłych można dokwasić zupę, dolewając wodę, w której kisiły się ogórki.

Doskonale w roli zagryzki do takiej zupy sprawdzą się chrupiące placuszki ziemniaczane, które stanowią ciekawy kontrapunkt do zupy. Spróbuj, a już nigdy nie ugotujesz inaczej.

Zobacz także:

Moja babcia zawsze dodawała ją do wrzątku. Rosół zawsze był pyszny i klarowny

W środę babcia smażyła pączki. To był jej sposób na każdego niejadka

Będzie płacz i ból brzuszka. Takich ogórków nie wolno podawać dziecku!

Dlaczego oczyszczacz powietrza to must-have w domu, w którym mieszka dziecko?
Szkoła zabrała dzieciom telefony. Rodzice się wściekli
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy