portalparentingowy.pl Zdrowie i pielęgnacja dziecka Moja mama zawsze robiła syrop z cebuli w ten sposób. Ja znalazłam lepszy przepis
Fot. Shutterstock

Moja mama zawsze robiła syrop z cebuli w ten sposób. Ja znalazłam lepszy przepis

7 października 2023
Autor tekstu: Marta Uler

Syrop z cebuli to sprawdzony sposób naszych babć, a także prababć, na to, jak pozbyć się kaszlu. Chyba nie ma osoby, która by o nim nie słyszała! Każdy, kto w początkach infekcji próbuje poratować się domowymi metodami, przypomina sobie o tej miksturze.

Dziś wiemy dużo więcej, niż  przed laty. Znamy też prozdrowotne działanie wielu innych roślin, a w dodatku są one o wiele łatwiej dostępne niż kiedyś. Warto dodać je do syropu z cebuli, by zyskał nową jakość.

Syrop z cebuli to świetny sposób na kaszel i nie tylko

Syrop z cebuli robiła mi moja mama, kiedy łapała mnie infekcja. A dla niej przygotowywała go jej mama. Polegało to na tym, że cebulę należało obrać i drobno pokroić. Następnie zasypywało się to cukrem i odstawiało na całą noc, żeby warzywo puściło sok. Rano można już było zacząć popijać specyfik. I cieszyć się z jego efektów, które są następujące:

  • Leczenie kaszlu syrop z cebuli jest skutecznym środkiem na kaszel – działa wykrztuśnie – i katar. Ma także działanie przeciwzapalnie na błonę śluzową gardła, łagodzi podrażnienia i ułatwia usuwanie wydzieliny. Pomaga na ból gardła, a nawet na zapalenie krtani.
  • Wspieranie odporności cebula zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak witamina C, które wspierają nasz układ immunologiczny. Regularne spożywanie syropu z cebuli może zatem pomóc w zapobieganiu infekcjom – można pić go także profilaktycznie.
  • Wspomaganie procesu trawienia cebula poprawia proces trawienia i reguluje poziom kwasu żołądkowego. Działa także przeciwbakteryjnie w układzie pokarmowym.
  • Oczyszczanie organizmu – syrop z cebuli działa jak naturalny detoksykant, pomagając organizmowi pozbyć się toksyn i zbędnych produktów przemiany materii.

Ale, że z cukrem...?

Wspaniałe prozdrowotne właściwości cebuli to jedno, ale druga kwestia, to ten cukier. Kiedy już tyle wiemy o szkodliwości cukru, naprawdę może trochę boleć, kiedy na posiekaną cebulę mamy nasypać dwie, czy nawet jedną łyżkę białych kryształków. To jak: z jednej strony się leczę, a z drugiej truję? Tak nie może być!

Zrezygnuj z cukru i tyle. Nowoczesny syrop z cebuli powinien być wykonany na miodzie. Warzywo również dzięki niemu puści sok, a przy okazji skorzystamy z prozdrowotnych właściwości pszczelego produktu (uwaga na alergie!). Miód również działa przeciwzapalnie, i przeciwbakteryjnie – zawiera nadtlenek wodoru – pomaga więc w zwalczaniu różnych infekcji.

Miód to lekarstwo na wiele naszych dolegliwości. Pomaga w przypadku chorób górnych dróg oddechowych, zmniejsza podrażnienie błony śluzowej gardła, działa przeciwbólowo, przeciwgorączkowo oraz napotnie (zwłaszcza miód lipowy), ale ma także właściwości prebiotyczne. A ponieważ wiele infekcji przeziębieniowych wpływa także na układ pokarmowy, może się okazać bardzo pomocny.

Jak jeszcze można zrobić lifting syropu z cebuli?

Aby nasz syrop działał jeszcze mocniej, można dodać do niego rozgnieciony ząbek czosnku. Czosnek to przecież najbardziej znany naturalny antybiotyk. Działa:

  • przeciwbakteryjnie i przeciwwirusowo – zawiera m.in. allicynę, która jest przeciwbakteryjna i przeciwwirusowa. Warto spożywać go w czasie infekcji, ale również profilaktycznie,
  • przeciwzapalnie – a więc łagodzi stan zapalny, który rozwinął się w organizmie,
  • wspierająco dla układu odpornościowego – a to dzięki, m.in., witaminie C, B6 oraz manganowi,
  • antyoksydacyjnie – zawiera przeciwutleniacze, które pomagają w ochronie komórek organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami.

Innym warzywem, które z dużą korzyścią możemy dodać do naszego syropu, jest korzeń imbiru . On z kolei wykazuje właściwości rozgrzewające, napotne, ale również przeciwgorączkowe, przeciwwirusowe i przeciwzapalne. A jeśli chcemy poprawić smak naszego syropu, dodajmy do niego sok z wyciśniętej cytryny . W nim także jest trochę witaminy C, ale prozdrowotne działanie wyciągniemy raczej z kwasu – jest on szczególnie korzystny dla jelit.

Nowoczesny syrop z cebuli – nie dla każdego

Trzeba jednak uważać, by nie pić syropu z cebuli – szczególnie z dodatkiem imbiru – na noc, ponieważ będziemy zbyt mocno kasłać i nie uśniemy. Oczywiście nie należy tak mocnego syropu podawać także dzieciom. Podobnie, jeśli chodzi o czosnek – kilkulatkom można dodać odrobinę do mikstury, ale maksymalnie pół ząbka.

Zarówno czosnek, jak i imbir czy cytryna, w dużej ilości mogą podrażniać ściany żołądka. Jeśli ktoś cierpi na wrzody lub ma inne problemy ze strony układu pokarmowego, również nie powinien sam leczyć się tego typu syropem domowej roboty. W razie jakichkolwiek wątpliwości zawsze należy zasięgnąć opinii lekarza.

Czytaj także:

Już teraz zadbaj o zimową odporność. Naturalny lek z babcinej apteczki

Zmarły setki dzieci po zażyciu syropów na kaszel. Nadal można kupić je w aptekach

Pomaga przy przeziębieniu, wzmacnia odporność, można go używać w ciąży. Prosty przepis na syrop z czarnego bzu

Odesłali dwulatkę ze szpitala i kazali jej podawać syropek. Dzień później ich maleńka córeczka nie żyła
"Polska cytryna" rośnie w parku i wspiera odporność. Ruszaj na zbiory
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Napisz do mnie: marta.uler@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy