portalparentingowy.pl Życie rodzinne Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony". Przepis na słoiki bez pasteryzowania
fot. Instagram/ania.bardowska

Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony". Przepis na słoiki bez pasteryzowania

26 czerwca 2024
Autor tekstu: Beata Łajca

Ten przepis będzie hitem sezonu. Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej znanej z programu "Rolnik szuka żony" są przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu. Nie wymagają nawet pasteryzowania!

Mało tego, ogórków nie musimy obierać ze skórki, wystarczy je pokroić na podłużne plastry. Gotowe ogórki będą lekko pikantne – idealne do obiadu w chłodniejsze jesienne dni. Jak zrobić ogórki z chilli bez pasteryzowania?

Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej

Ania Bardowska zdobyła serca widzów, gdy pojawiła się w drugim sezonie programu "Rolnik szuka żony" w 2015 roku. Ona i rolnik Grzegorz od razu zapałali do siebie gorącym uczuciem, a po 9 latach ich miłość kwitnie nadal. Para doczekała się już dwójki dzieci.

Ania jest popularna także w mediach społecznościowych. Jej konto na Instagramie ma ponad 320 tys. obserwujących. Dzieli się na nim scenami ze swojego życia i różnymi poradami. Tym razem zaprezentowała nam swój kuchenny przebój – przepis na ogórki z chilli bez pasteryzowania.

Ogórki z chilli bez pasteryzowania – składniki

Żeby zrobić ogórki z przepisu Ani, musisz przygotować:

  • 2,5 kg ogórków,
  • 3 łyżki soli,
  • 1,5 główki czosnku,
  • 3 łyżki chilli,
  • 8 łyżek oleju,
  • 1,5 szklanki octu,
  • 0,5 kg cukru.

Najpierw Ania dokładnie myje ogórki pod bieżącą wodą. Następnie namacza je w zimnej wodzie przynajmniej na godzinę. Później ogórki trzeba pokroić w niezbyt cienkie podłużne plastry , zasypać 3 łyżkami soli i odstawić do lodówki na 12 godzin.

Ogórki z chilli – jak zrobić

W trakcie tych 12 godzin warto ogórki kilka razy przemieszać, a na koniec odlać z nich wodę , która zbierze się w miskach. Potem można przejść do przygotowania zalewy z chilli.

Ocet, cukier, pokrojone w plastry ząbki czosnku, olej i chilli Ania gotuje w garnku. Gorącą mieszanką zalewa ogórki , a potem przekłada je do wyparzonych wcześniej słoików. Zalewę, która zostanie na dnie miski, dolewa do każdego ze słoików tak, aby wszystkie ogórki były dokładnie zanurzone.

Dokładnie zakręcone słoiki nie wymagają pasteryzowania. Wystarczy je odłożyć w chłodne miejsce i dać im trochę czasu, żeby nabrały mocy. Gotowe ogórki są przepyszne – Ania z mówi, że w jej domu 50 słoików z poprzedniego sezonu nie wystarczyło nawet do połowy zimy.

Zobacz także:

Ania z "Rolnik szuka żony" szczerze o rozwodzie z pierwszym mężem. “Było to 10 lat temu”

Żadne ciasto drożdżowe, żadna babka piaskowa. Zrób wiszącą babę, nigdy nie opada

Placki z młodych ziemniaków jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Pieniądze z 800+ nie dla wszystkich. Od września będą nowe zasady przyznawania świadczenia
Tragedia pod Olsztynem. 11 psów rzuciło się na 7-latkę. Koszmar na wakacjach
Obserwuj nas w
autor
Beata Łajca

Zanim została redaktorką Portalu Parentingowego, przez 5 lat pisała jako freelancer. Entuzjastka rodzicielstwa bliskości, BLW i chustonoszenia. Lubi wiedzieć, co w trawie piszczy i tropić najciekawsze newsy. Interesuje się polskimi tradycjami i ludowymi zwyczajami. Z wykształcenia historyczka sztuki, a prywatnie mama dwóch wspaniałych córek.

Napisz do mnie: beata.lajca@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy