Żadne ciasto drożdżowe, żadna babka piaskowa. Zrób wiszącą babę, nigdy nie opada
Do ciasta drożdżowego potrzeba prawie magicznych umiejętności. A ten przepis wymaga tylko jednego – dłuższego oczekiwania na gotowe już ciasto. Wisząca babka smakuje, jak żadna inna. Jest lekka jak chmurka, dlatego niektórzy nazywają ją anielską. Nazwa "wisząca babka" wzięła się ze specyficznego sposobu studzenia ciasta.
Po wyjęciu z piekarnika babka musi… wisieć kilka godzin w powietrzu. Da się to zrobić dzięki specyficznej budowie formy, która ma w środku wystający tunel. Dzięki temu zabiegowi ciasto zyskuje zadziwiające właściwości. Przepis jest prosty i bardzo tani, a wisząca babka znika z talerzy w mgnieniu oka.
Jak zrobić wiszącą babkę
Do zrobienia wiszącej babki potrzebujesz przede wszystkim odpowiedniej formy. Nie nadadzą się foremki silikonowe – konieczna jest tradycyjna, metalowa forma na babkę. Przyda się też mikser. Od razu przygotuj też coś, na czym swój wypiek "powiesisz".
Świetnie nadaje się do tego wysoki i niezbyt szeroki słoik. Wystający środek formy oprzesz o jego wieczko, dzięki czemu do ciasta dotrze odpowiednia ilość powietrza, a stygnięcie nie zajmie zbyt wiele czasu.
Wisząca babka – składniki
Najbardziej zaskakującymi składnikami tej przepysznej babki są sok pomarańczowy i ocet. Zanim zabierzesz się za przygotowanie ciasta, wyjmij z lodówki jajka. Gdy mają temperaturę pokojową, dużo lepiej się ubijają.
Składniki:
- 6 jajek w rozmiarze L,
- 1 szklanka mąki,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1 szklanka cukru,
- ½ szklanki oleju,
- ½ szklanki soku pomarańczowego,
- 1 łyżeczka octu,
- szczypta soli.
Wisząca babka – przygotowanie
Nagrzej piekarnik do 170 stopni, bez termoobiegu. Najpierw oddziel białka od żółtek. Żółtka ubij z cukrem na puszystą masę. Następnie dodaj olej, sok pomarańczowy i ocet. Mąkę przesiej przez sito razem z proszkiem do pieczenia, wsyp do masy i wymieszaj krótko mikserem na najniższych obrotach.
Potem ubij na sztywno białka z odrobiną soli. Do piany dodaj przygotowaną wcześniej masę i delikatnie wymieszaj wszystko szpatułką lub łyżką. Następnie wlej ciasto do formy na babkę. Uwaga! Foremki nie natłuszczaj i nie obsypuj mąką!
Babka, która zaskoczy wszystkich
Wstaw formę do piekarnika i piecz przez 40 minut. Po tym czasie od razu wyjmij gotową babkę, odwróć formę do góry nogami i oprzyj jej środek na przygotowanym słoiku, czy innej podstawce.
Pozostaw ciasto w taki sposób do całkowitego ostygnięcia – przynajmniej kilka godzin. Jeszcze lepiej będzie, jeżeli pozwolisz babce wisieć nawet całą noc. Dzięki temu będzie jeszcze smaczniejsza.
Gotowa wisząca babka jest wyjątkowo lekka, puszysta. Niektórzy nazywają ją anielską i trzeba przyznać, że ta nazwa idealnie oddaje jej smak. Babka długo zachowuje świeżość – chociaż możesz się o tym nie przekonać, bo twoi goście zmiotą ją z talerzy w kilka chwil.
Zobacz także:
Ekspresowe ciasto drożdżowe z rabarbarem. Z tego przepisu robi się samo
Biorę ciasto francuskie i zawijam w nie truskawki. To słodkie śniadanie to hit w moim domu
Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu. Idealny przepis na domowe lody bez cukru