Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Raz dodałam ten składnik do smażonego bobu i już nigdy nie robię inaczej. Moja rodzina się zajada

Raz dodałam ten składnik do smażonego bobu i już nigdy nie robię inaczej. Moja rodzina się zajada

obieranie bobu
Fot. Zdjęcie ilustracyjne screenshot z YouTuBe/ComfortFood

Latem oczywiście najbardziej czekam na truskawki, czereśnie i fasolkę szparagową. Ale bardzo wysoko na mojej liście ulubionych wakacyjnych produktów zawsze był bób. Uwielbiałam gotowany po prostu w osolonej wodzie albo smażony na patelni.

Ale odkąd dodałam do niego boczek, ten produkt stał się moim najbardziej ulubionym obiadem! Cała moja rodzina się nim zajada, zwłaszcza jeśli podaję go w towarzystwie młodych ziemniaczków.

Bób latem to podstawa

Bób pojawia się tylko latem, a mrożony później nie ma takiego wyjątkowego smaku. Dlatego nie mamy za wiele czasu, by się nim nacieszyć, tak jak botwiną czy fasolką szparagową. Teraz jest także najtańszy, więc warto się skusić.

Zwłaszcza że latem nie ma się za bardzo ochoty na gorące zupy i czy tradycyjne obiady. Zamiast ciężkich kotletów wolimy warzywa, a bób, jak pozostałe strączki zawiera sporo białka. Idealnie nadaje się jako zastępnik mięsnych potraw. No i nie można zapomnieć, że jest taki pyszny! W wersji smażonej z boczkiem będzie obiadem idealnym!

gotowany bób
Fot. Pexels/Karolina Kaboompics

Przepis na smażony bób z boczkiem

Przepis na smażony bób z boczkiem nie jest jakiś skomplikowany, ale uwierz, że jest to bardzo smakowite danie. Do przygotowania podstawowej wersji dania na 1 kilogram bobu potrzebujesz:

  • 1 cebulę (nie za dużą),
  • 150 g surowego boczku wędzonego,
  • olej do podsmażenia.

Jeśli chodzi o przyprawy, to wystarczy pieprz, tymianek, odrobina świeżej pietruszki i sól. Z tym ostatnim uważaj, bo boczek sam w sobie jest nieco słony. Możesz dodać także odrobinę ostrej papryki.

Ten przepis można także zrobić w wersji z pomidorami. Wtedy ma formę sosu, ale i tak i tak świetnie komponuje się do młodych ziemniaczków. W tym wariancie wystarczy dodać do całości na koniec pół butelki passaty pomidorowej dobrej jakości i nieco mocniej doprawić.

Najlepszy smażony bób krok po kroku

Smażony bób sam w sobie jest po prostu przepyszny. Dodatek boczku sprawia, że ma jeszcze delikatny wędzony posmak. Oto przepis na smażony bób:

  1. Bób ugotuj w osolonej wodzie.
  2. Wystudź i obierz ze skórek.
  3. Cebulę obierz, drobno pokrój.
  4. Boczek pokrój w drobną kostkę.
  5. W dużym rondlu podgrzej łyżkę oleju, dodaj cebulę i boczek. Smaż aż do zeszklenia.
  6. Dodaj obrany bób i smaż przez chwilę.
  7. Przypraw tymiankiem, pieprzem i solą. Smaż przez chwilę. 
  8. Poszatkuj nać pietruszki.
  9. Rozłóż na talerze. Udekoruj świeżą pietruszką.

Podawaj z młodymi ziemniakami. Chociaż szczerze mówiąc, taki bób smakuje wspaniale bez żadnych dodatków. Aż trudno się powstrzymać, żeby nie wyjadać z patelni!

Zobacz także:

Ogórki z chilli od Ani Bardowskiej z "Rolnik szuka żony". Przepis na słoiki bez pasteryzowania

Biorę ciasteczka, masło i śmietankę. Nie znam lepszego sposobu na ciasto bez pieczenia

To ostatnia niedziela handlowa na starych zasadach. Sejm zdecyduje, co dalej