Ta ryba jest zdecydowanie niedoceniana. Zrobisz z niej tani i zdrowy obiad
Regularne jedzenie ryb to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Ryby są bogate w kwasy omega i witaminy. Najpopularniejsze to zdecydowanie łosoś, tuńczyk i dorsz. Są zdrowe i smaczne, ale bardzo drogie.
Jest jednak tańsza alternatywa: okoń. Jest naprawdę smaczny, a do tego zdrowy. Dawniej okonie były bardzo popularne, teraz są trochę zapomniane. A naprawdę warto po nie sięgnąć.
Nieco zapomniany okoń
Okoń, zwany także okłoniem oraz kostyrzem, to naprawdę smaczna ryba. Jeden z jego gatunków jest bardzo powszechny w mazurskich jeziorach, inne można znaleźć w Morzu Śródziemnym i Atlantyku, a jeszcze inne w Nilu. Dorosłe okazy mogą ważyć nawet do 4 kg, jednak najczęściej sprzedawane są kilogramowe.
Okoń jest pokryty łuskami, ma ciemnozielony grzbiet i biały lub jasnożółty bok. Ryba jest ceniona za białe, smaczne mięso. Jest dość słodkie, zwłaszcza u morskich gatunków. Cechuje się zwartą konsystencją i delikatnym smakiem.
Niektórzy porównują je do sandacza, ale okoń jest o wiele tańszy. Kilogram ryby morskiej kosztuje do 40 zł, ryby z mazurskich jezior można kupić jeszcze taniej.
Okoń to zdrowa ryba
Okoń to prawdziwa skarbnica witamin i dobroczynnych składników. Zawiera witaminę D i B6, i chociażby dlatego powinien znaleźć się w naszym menu. Do tego jest bogaty w kwasy omega-3, które odpowiadają między innymi za stan i wytrzymałość naszych kości i stawów.
Do tego ta ryba jest fantastycznym źródłem selenu i fosforu. Selen jest kluczowy dla prawidłowej pracy tarczycy, a fosfor wspiera mięśnie i kości. Oba składniki wpływają na metabolizm.
Okoń sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można podawać go dzieciom, ale trzeba uważać, ponieważ zawiera sporo ości, które trzeba dokładnie usunąć z porcji dla maluchów.
Jak przyrządzić okonia?
Okoń jest dość łatwy do przyrządzenia. Jest mnóstwo przepisów na przygotowanie tej ryby. Robi się z niej zupę, podaje w galarecie, jednak najsmaczniejszy jest pieczony lub smażony.
Mięso okonia samo w sobie jest bardzo smaczne, więc wystarczy tylko doprawić go solą, tymiankiem lub pietruszką. Delikatnie mięso może być przytłumione smakiem przypraw, więc lepiej uważać na paprykę, chili, aromatyczne zioła czy czosnek.
Okonia można po prostu usmażyć w panierce na maśle klarowanym. Można jednak także upiec go w piekarniku, delikatnie oprószonego solą. Świetnie pasuje do sosu maślanego lub koperkowego. Dla maluszków można po prostu ugotować go na parze, na pewno im zasmakuje.
Zobacz także:
Matcha zamiast kawy? A cóż to znowu za wynalazek?!
Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku
Skąd się wzięły płatki śniadaniowe? Nie uwierzysz w początek tej historii