portalparentingowy.pl Życie rodzinne To bomba witaminowa na odporność dla ciebie i dziecka. A ty wyrzucasz ją do kosza!
Fot. Pixabay/NoName_13

To bomba witaminowa na odporność dla ciebie i dziecka. A ty wyrzucasz ją do kosza!

21 listopada 2023
Autor tekstu: Marta Uler

Jak obierasz cytrusy? Palcami, czy nożem? To nie ma znaczenia! Liczy się, jak je zjadasz. Większość z nas skrupulatnie zdejmuje białą błonkę, która oddziela miąższ od gorzkiej skórki, bo... wygląda nieestetycznie. Błąd! Ona jest tu najważniejsza – to najzdrowsza część mandarynek, pomarańczy i grejpfrutów.

Oficjalnie zaczął się już sezon na cytrusy. Stoły i skrzynki w warzywniakach aż się od nich uginają. Wspaniały zapach czuć od wejścia. Trudno się oprzeć kolorowym skórkom, więc kupujemy całe kilogramy, w końcu idą święta!

Jeśli święta, to muszą być pomarańcze i mandarynki

To, że idą święta nie tylko widać – po dekoracjach, które zaczynają pojawiać się na ulicach i w sklepach, ani słychać – z głośników (nieśmiertelne bożonarodzeniowe hity!), ale także czuć. Czuć zapach owoców cytrusowych. O tej porze roku są najlepsze, a w warzywniakach i działach warzywno-owocowych w marketach jest ich zatrzęsienie.

Trudno oprzeć się jędrnym pomarańczom, grejpfrutom i mandarynkom. W Polsce nigdy nie prezentują się bardziej okazale niż właśnie zimą. No i już od wielu lat, nieodzownie kojarzą się ze świętami. To jest ten czas, kiedy jemy ich najwięcej. Jak się jednak okazuje, wielu z nas nie wie, jak należy je jeść, by cieszyć się nie tylko fantastycznym smakiem, ale też pełną gamą wartości odżywczych kryjących się w cytrusach.

manda.jpg

Fot. Pexels/ Ioana Motoc

To, co najzdrowsze, ląduje w koszu

Jeśli chodzi o jabłka, dobrze wiemy, że najwięcej witamin znajduje się pod skórką. A co z pomarańczami i mandarynkami? Jest dokładnie tak samo. Pomiędzy soczystym miąższem a gorzką pomarańczową skórką, znajduje się taka biała, trochę gąbczasta, błonka. Zwykle starannie skubiemy ją i ściągamy z cząstek, bo wtedy obrany owoc wygląda ładniej.

Ta biała błonka to albedo. Wcale nie jest gorzka i nie trzeba jej usuwać. Warto ją zjeść, a wręcz wyskrobać jeszcze ze spodu pomarańczowej skórki. Kryje się w niej bogactwo witamin i minerałów bardzo cennych dla naszego zdrowia:

  • witamina C – która, m.in., wspiera nasz układ odpornościowy, ułatwia przyswajanie żelaza, uczestniczy w procesie syntezy kolagenu i neuroprzekaźników, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dba o dziąsła i zęby, chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami;
  • witamina A – która także troszczy się o nasz układ immunologiczny, ale także o stan skóry, włosów i paznokci, poprawia widzenie, działa przeciwnowotworowo;
  • błonnik – który jest korzystny dla naszego układu pokarmowego, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, usuwa z organizmu toksyny, dba o prawidłowe ciśnienie tętnicze;
  • flawonoidy związki roślinne, które posiadają właściwości m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne...

Aż przykro, że wyrzucamy to bogactwo do kosza!

Jak należy myć cytrusy?

Biała skórka z cytrusów jest cenna dla naszego zdrowia i, jak widać, nie warto się jej pozbywać. Ale podobnie jest z grubą skórką właściwą. Owszem, jest gorzka i często spryskana pestycydami (warto kupować owoce ekologiczne), ale można z tym powalczyć. Aby oczyścić skórkę, należy:

  • po pierwsze – umyć porządnie owoce szczoteczką z płynem do mycia naczyń i spłukać gorącą wodą, ok. 60-70 st.C. W ten sposób pozbędziemy się chemicznych substancji rozpuszczalnych w wodzie. By pozbyć się tych nierozpuszczalnych, trzeba:
  • po drugie – wypłukać owoce w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli z dodatkiem np. kwasku cytrynowego lub octu jabłkowego,
  • po trzecie – żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów, wypłukać owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.

Teraz można już zacząć działać ze skórką z pomarańczy i innych owoców cytrusowych.

Jak można wykorzystać skórki z pomarańczy i mandarynek?

Skórki z cytrusów, ze względu na swoje niesamowicie wonne olejki aromatyczne, są bardzo chętnie używane do ciast i innych deserów, ale nie tylko. Posiekane i wysuszone, np. w piekarniku, będą idealnym dodatkiem do zimowych herbat, a także do musli czy nawet grzanego wina.

Skórki z cytrusów można także kandyzować. Kandyzowanie to proces gotowania skórek w syropie cukrowym. To nadaje im słodki smak i lepką konsystencję. Takie słodkie skórki mogą być używane jako dekoracja do ciast, deserów, a także po prostu jako przekąska.

A słyszałaś o soli cytrynowej czy pomarańczowej? Wystarczy wymieszać suszone starte skórki z gruboziarnistą solą i gotowe. Ta przyprawa znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach. Spróbuj koniecznie!

Zobacz także:

Twoje dziecko je mandarynki? Zanim je podasz, nie zapominaj o jednej rzeczy

Kiedy dziecko może zacząć jeść cytrusy? Aktualne zalecenia

Można wziąć aż 16 dni wolnego! Jak w tym roku wypada przerwa świąteczna?

Podaruj Pierwszą Radość – świąteczny konkurs z Fisher-Price
Na świąteczne zakupy z dziećmi tylko w niedzielę. Znamy daty
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Napisz do mnie: marta.uler@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy