To bomba witaminowa na odporność dla ciebie i dziecka. A ty wyrzucasz ją do kosza!
Jak obierasz cytrusy? Palcami, czy nożem? To nie ma znaczenia! Liczy się, jak je zjadasz. Większość z nas skrupulatnie zdejmuje białą błonkę, która oddziela miąższ od gorzkiej skórki, bo... wygląda nieestetycznie. Błąd! Ona jest tu najważniejsza – to najzdrowsza część mandarynek, pomarańczy i grejpfrutów.
Oficjalnie zaczął się już sezon na cytrusy. Stoły i skrzynki w warzywniakach aż się od nich uginają. Wspaniały zapach czuć od wejścia. Trudno się oprzeć kolorowym skórkom, więc kupujemy całe kilogramy, w końcu idą święta!
Jeśli święta, to muszą być pomarańcze i mandarynki
To, że idą święta nie tylko widać – po dekoracjach, które zaczynają pojawiać się na ulicach i w sklepach, ani słychać – z głośników (nieśmiertelne bożonarodzeniowe hity!), ale także czuć. Czuć zapach owoców cytrusowych. O tej porze roku są najlepsze, a w warzywniakach i działach warzywno-owocowych w marketach jest ich zatrzęsienie.
Trudno oprzeć się jędrnym pomarańczom, grejpfrutom i mandarynkom. W Polsce nigdy nie prezentują się bardziej okazale niż właśnie zimą. No i już od wielu lat, nieodzownie kojarzą się ze świętami. To jest ten czas, kiedy jemy ich najwięcej. Jak się jednak okazuje, wielu z nas nie wie, jak należy je jeść, by cieszyć się nie tylko fantastycznym smakiem, ale też pełną gamą wartości odżywczych kryjących się w cytrusach.
Fot. Pexels/ Ioana Motoc
To, co najzdrowsze, ląduje w koszu
Jeśli chodzi o jabłka, dobrze wiemy, że najwięcej witamin znajduje się pod skórką. A co z pomarańczami i mandarynkami? Jest dokładnie tak samo. Pomiędzy soczystym miąższem a gorzką pomarańczową skórką, znajduje się taka biała, trochę gąbczasta, błonka. Zwykle starannie skubiemy ją i ściągamy z cząstek, bo wtedy obrany owoc wygląda ładniej.
Ta biała błonka to albedo. Wcale nie jest gorzka i nie trzeba jej usuwać. Warto ją zjeść, a wręcz wyskrobać jeszcze ze spodu pomarańczowej skórki. Kryje się w niej bogactwo witamin i minerałów bardzo cennych dla naszego zdrowia:
-
witamina C –
która, m.in., wspiera nasz układ odpornościowy, ułatwia przyswajanie żelaza, uczestniczy w procesie syntezy kolagenu i neuroprzekaźników, uszczelnia i wzmacnia naczynia krwionośne, dba o dziąsła i zęby, chroni komórki organizmu przed wolnymi rodnikami;
-
witamina A
– która także troszczy się o nasz układ immunologiczny, ale także o stan skóry, włosów i paznokci, poprawia widzenie, działa przeciwnowotworowo;
-
błonnik
– który jest korzystny dla naszego układu pokarmowego, pomaga zrzucić zbędne kilogramy, obniża poziom cholesterolu i glukozy we krwi, usuwa z organizmu toksyny, dba o prawidłowe ciśnienie tętnicze;
- flawonoidy – związki roślinne, które posiadają właściwości m.in. przeciwutleniające, przeciwzapalne, przeciwnowotworowe, przeciwmiażdżycowe, przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwalergiczne...
Aż przykro, że wyrzucamy to bogactwo do kosza!
Jak należy myć cytrusy?
Biała skórka z cytrusów jest cenna dla naszego zdrowia i, jak widać, nie warto się jej pozbywać. Ale podobnie jest z grubą skórką właściwą. Owszem, jest gorzka i często spryskana pestycydami (warto kupować owoce ekologiczne), ale można z tym powalczyć. Aby oczyścić skórkę, należy:
-
po pierwsze
– umyć porządnie owoce szczoteczką z płynem do mycia naczyń i spłukać gorącą wodą, ok. 60-70 st.C. W ten sposób pozbędziemy się chemicznych substancji rozpuszczalnych w wodzie. By pozbyć się tych nierozpuszczalnych, trzeba:
-
po drugie
– wypłukać owoce w wodzie o odczynie kwaśnym, czyli z dodatkiem np. kwasku cytrynowego lub octu jabłkowego,
- po trzecie – żeby pozbyć się pozostałości pestycydów i konserwantów, wypłukać owoce w wodzie z dodatkiem sody oczyszczonej.
Teraz można już zacząć działać ze skórką z pomarańczy i innych owoców cytrusowych.
Jak można wykorzystać skórki z pomarańczy i mandarynek?
Skórki z cytrusów, ze względu na swoje niesamowicie wonne olejki aromatyczne, są bardzo chętnie używane do ciast i innych deserów, ale nie tylko. Posiekane i wysuszone, np. w piekarniku, będą idealnym dodatkiem do zimowych herbat, a także do musli czy nawet grzanego wina.
Skórki z cytrusów można także kandyzować. Kandyzowanie to proces gotowania skórek w syropie cukrowym. To nadaje im słodki smak i lepką konsystencję. Takie słodkie skórki mogą być używane jako dekoracja do ciast, deserów, a także po prostu jako przekąska.
A słyszałaś o soli cytrynowej czy pomarańczowej? Wystarczy wymieszać suszone starte skórki z gruboziarnistą solą i gotowe. Ta przyprawa znakomicie sprawdzi się w wielu potrawach. Spróbuj koniecznie!
Zobacz także:
Twoje dziecko je mandarynki? Zanim je podasz, nie zapominaj o jednej rzeczy
Kiedy dziecko może zacząć jeść cytrusy? Aktualne zalecenia
Można wziąć aż 16 dni wolnego! Jak w tym roku wypada przerwa świąteczna?