portalparentingowy.pl Życie rodzinne Zdrowsza i smaczniejsza niż inne. Unikalny przepis na czekoladową polewę do pierniczków
Fot. Shutterstock

Zdrowsza i smaczniejsza niż inne. Unikalny przepis na czekoladową polewę do pierniczków

6 grudnia 2023
Autor tekstu: Aneta Zabłocka

Niezależnie od tego, czy pierniczki kupujesz, czy pieczesz osobiście, na święta nie ma chyba domu, w którym dzieci nie przyozdabiałyby ciastek dla Mikołaja. Podpowiadamy, jak zrobić zdrową i przepyszną polewę do pierników dużych i małych.

Czy pierniki są zdrowe?

I tak, i nie. Wszystko zależy oczywiście od kilku rzeczy. Przede wszystkim od składników użytych do ich produkcji. Piekąc je w domu, możemy być pewni, że nie zawierają, żadnych stabilizatorów i utwardzaczy. Ponadto panujesz nad ilością tłuszczu i cukru, które trafiają do ciasta.

Ponieważ pierniki często zawierają przyprawy korzenne i miód uważa się ja stosunkowo zdrowe przysmaki.  Choć, jak w każdym przypadku, wiele zależy od tego, ile pierników zjemy. Ponadto to często nie samo ciasto, a polewa jest najbardziej kaloryczna w przypadku pierników. Podpowiemy ci, jak zrobić ją o wiele lżejszą.

pexels-nicole-michalou-6061883.jpg
Pexels

Polewa do piernika z powideł

Polewy do piernika nie musisz wcale robić z cukru, cukru i cukru. Co powiesz na polewę do piernika z powideł i gorzkiej czekolady? Taka polewa nada się nie tylko do ozdabiania całych ciastek, ale także tworzenia nosów reniferom i guziczkom piernikowym bałwankom.

Wystarczy, że rozpuścimy w rondelku tabliczkę gorzej czekolady. Im więcej w niej kakao, tym lepiej. Gdy będzie już płynna dodajemy trzy łyżki ulubionych powideł - śliwkowych, malinowych. A następnie dodamy 2 łyżki masła. Po wymieszaniu składników otrzymujemy przepyszną czekoladową polewę do pierników. W dodatku z minimalną ilością cukru ukrytą w gorzkiej czekoladzie.

cookies-20725_1920.jpg
Pixaby

Lukier bez cukru

A ci, którzy jednak nie wyobrażają sobie pierniczków bez białego lukru, mamy inną propozycję. Cukier puder w ogóle nie jest potrzebny do ukręcenia polewy do pierników. Zamiast dodawać słodki składnik postaw na płynne aromaty, likiery czy sok z cytryny/pomarańczy.

Białka jajek ubijasz tak jak zwykle. Gdy nabiorą nieco sztywności i błysku, dodaj kilka kropel aromatu waniliowego, likieru amaretto lub soku z cytrusów. Lukier nabierze wspaniałego, wyjątkowego zapachu i smaku. Pamiętaj jednak, że jeśli dodajesz alkohol do polewy, pierniczki przyozdobione lukrem z rumem czy likierem, nie będą nadawały się do jedzenia dla dzieci.

gingerbreads-650136_1280.jpg

Zobacz też:

Na religię nie chodzą, a co z Wigilią klasową? Czy ateista ma prawo tam być?

Tej ryby dzieci nie powinny jeść w święta. A już na pewno nie smażonej

Będzie 900 zł dofinansowania do ferii zimowych. Dostaną je tylko dzieci urodzone w tych latach

10 gier planszowych na świąteczne wieczory w rodzinnym gronie
Magia świątecznych prezentów. Jak wybrać idealny podarunek dla malucha?
Obserwuj nas w
autor
Aneta Zabłocka

Redaktorka naczelna i dziennikarka z wieloletnim doświadczeniem w polskich mediach. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim. Interesuje się zdrowiem psychicznym i nowoczesnymi metodami wychowania. Zwolenniczka otwartych rozmów na temat traumy pokoleniowej i zmian społecznych. Prywatnie mama dwójki chłopców.  

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy