Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > 4 w majonezie i 2 w żurku? Sprawdzamy, ile jajek można zjeść jednego dnia w Wielkanoc

4 w majonezie i 2 w żurku? Sprawdzamy, ile jajek można zjeść jednego dnia w Wielkanoc

jajka majonez
Fot. ShutterStock/Sunvic

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, a wraz z nią wszystkie przepyszne potrawy. Żurek, babka, biała kiełbaska i oczywiście jajka. W każdej postaci.

Jajka są bogate w białko i składniki odżywcze. Są idealnym elementem śniadania, nawet, a może zwłaszcza, dla osób na diecie. W Wielkanoc zjadamy ich znacznie więcej niż na co dzień. Z lekkimi wyrzutami sumienia, bo podobno nie powinno się jeść ich zbyt często.

Jajka są skarbnicą składników odżywczych

Wielkanoc to jajeczne święta. Już odpowiednio wcześniej robimy kolorowe pisanki. A od niedzielnego poranka zaczynamy ucztę: jajka gotowane, faszerowane, jako dodatek do żurku, składnik galarety.

I dobrze, bo jajka są bardzo zdrowe! Dietetycy zalecają jeść je na śniadanie, ponieważ są wartościowym źródłem białka. Taki posiłek syci na dłużej niż kanapki czy owsianka, ponieważ białko trawi się dłużej niż węglowodany.

Na dodatek jajka są stosunkowo niskokaloryczne (jedno ma około 80 kcal) i zawierają mnóstwo składników odżywczych, witamin z grupy B, witaminy A i E, nazywanej witaminą młodości. Jest najbardziej wartościowym źródłem lecytyny, która odpowiada za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego.

Zawierają także sporo fosforu, potasu i magnezu. Koniecznie powinny znaleźć się w naszym codziennym jadłospisie, bo lista ich dobroczynnych właściwości jest naprawdę długa. Ale dietetycy ostrzegają: “co za dużo, to niezdrowo". To powiedzenie odnosi się także do jajek.

Kasia (51).jpg
Fot. Pexels/cottonbro studio

Jajka zawierają cholesterol

Jajka znalazły się na cenzurowanym, ponieważ w swoim składzie mają także cholesterol. 100 g surowego jajka zawiera około 372 mg cholesterolu. Najwięcej jest go w tych podawanych na miękko, bo aż 422 mg.

Znaczenie ma także to, jak je spożywamy. Czym innym jest zjedzenie jajka na miękko z warzywami i pełnoziarnistym pieczywem, a czym innym jajecznicy wysmażonej na maśle i boczku — tutaj cholesterolu będzie jeszcze więcej.

Osoby, które mają problem z utrzymaniem prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi albo te, które są narażone na choroby wieńcowe, powinny na nie uważać. Dla nich tygodniowa dawka spożycia jajek ogranicza się do 2-3 sztuk.

Ile jajek można zjeść na Wielkanoc

Osoby, które nie mają takich problemów zdrowotnych, mogą jeść od 6 do 8 jajek tygodniowo. W Wielkanoc możesz więc jeść je na każdy posiłek. Zalecana liczba jest na tyle duża, że raczej się jej nie przekroczysz jednego dnia.

Poza tym wcale nie chodzi o to, co jesz w ten jeden świąteczny dzień. Zajadanie się ukochanymi faszerowanymi jajkami, wspaniałą babką czy drugim talerzem aromatycznego żurku nie sprawi, że przytyjesz czy zagrozisz swojemu zdrowiu.

Najważniejsze są te codzienne nawyki — zbilansowana dieta, picie odpowiedniej ilości wody i ruch. Dwudniowa przerwa nie sprawi, że wszystko zaprzepaścisz. Święta są po to, by się nimi cieszyć. A jajka możesz jeść na zdrowie.

Zobacz także:

By wyjść za mąż, potrzyj się jajkiem. Przesądy Wielkanocne potrafią zaskoczyć

Pijesz sporo kawy? Dodaj do niej trochę... soli. Efekt naprawdę cię zaskoczy

Przepis na surówkę rozsierdził internatuów. A wszystko przez jeden szczegół

Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco