Jajecznica dla małego alergika. Nie zawiera ani grama jajka
Gdy dziecko ma alergię na jajko, rodzice muszą ściśle pilnować jego diety. Świetnym sposobem na urozmaicenie śniadań lub kolacji małego alergika jest… jajecznica. Ale taka bez jajek. Jej przygotowanie jest banalnie proste, a smak do złudzenia przypomina tę tradycyjną.
Sekretem oszukanej jajecznicy jest specjalna sól o silnym jajecznym zapachu. Mimo egzotycznej nazwy bardzo łatwo ją dostać. Nie jest też droga, bo pół kilograma tej przyprawy można kupić już za 5 zł. Sposobów na oszukaną jajecznicę jest więcej.
Jajecznica dla małego alergika
Wspólne posiłki to ważna część rodzinnego życia. Warto siadać razem do stołu już z niemowlęciem. Ale wtedy obowiązuje jedna zasada – wszyscy mamy na talerzu dokładnie to samo. No może prawie to samo.
Bo co zrobić, kiedy rodzina ma ochotę na jajecznicę, a najmłodsze dziecko jest uczulone na jajko? Gdy tylko usiądzie do stołu i na swoim talerzu zobaczy coś innego, od razu zacznie wyciągać rączki do posiłków swoich rodziców.
Właśnie wtedy przyda się przepis na wegańską jajecznicę. Nie zawiera ani grama jajka, jest bardzo zdrowa i smakuje tak jak zwykła jajecznica. A wszystko dzięki dodatkowi odpowiedniej soli.
Jajecznica z mąki z ciecierzycy – składniki
Poniżej podajemy składniki na jajecznicę bez jajka. Zostały obliczone tak, aby sporządzić jedną dużą porcję, która na pewno wystarczy małemu dziecku.
- pół szklanki mąki z ciecierzycy
- szklanka wody
- pół łyżeczki czarnej soli kala namak
- łyżeczka kurkumy
- mały kawałek cebuli
- pieprz
- olej do smażenia
Podana w składzie czarna sól kala namak jest niezbędna. To ona jest źródłem jajecznego aromatu. Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością w bardzo niskiej cenie. Powstaje z prażonej soli himalajskiej z kilkoma roślinnymi dodatkami. Jest zdrowa i całkowicie bezpieczna dla dzieci.
Jajecznica dla alergika – jak przygotować
Wsyp mąkę do miseczki, dodaj kurkumę i zalej wodą. Wymieszaj dokładnie i odstaw na 10 minut. Następnie pokrój drobniutko cebulę i lekko zeszklij ją na oleju. Dodaj mączną masę i podgrzewaj na małym ogniu, co jakiś czas mieszając.
Mieszanie jest ważne, aby całość się nie przypaliła i przybrała odpowiednią konsystencję. Po kilku minutach zmniejsz ogień, przykryj patelnię przykrywką i zostaw na chwilę. Potem znów zamieszaj.
Jajecznica jest gotowa wtedy, gdy mąka wchłonie całą wodę. Na koniec posyp całość solą kala namak i pieprzem. Zamieszaj raz jeszcze i gotowe! Taką jajecznicę możesz podawać dokładnie tak samo jak tradycyjną – z pieczywem lub warzywami.
Oszukana jajecznica pełna witamin
Jajka są pełne składników odżywczych, ale jajecznica z mąki z ciecierzycy wcale nie jest od nich gorsza. Ciecierzyca to cenne źródło białka, tłuszczu i błonnika. Zawiera dużo kwasu foliowego, witamin z grupy B, witaminy A, D i K. A do tego sporo żelaza, miedzi, fosforu i magnezu.
Oprócz takiej alternatywnej jajecznicy możesz także wypróbować tofucznicę. Tutaj głównym składnikiem jest tofu – czyli sojowy twaróg. Jest również bardzo zdrowy i świetnie naśladuje jajka. Ten przepis także najlepiej komponować z użyciem czarnej soli.
Zobacz także:
Jakiej diety potrzebuje roczne dziecko i jak sprawdzić, czy odpowiednio żywisz roczniaka?
Kalendarz rozszerzania diety dziecka. Kiedy wprowadzić chleb?
Źle założony pampers to koszmar dla dziecka. Na pewno robisz to poprawnie?