Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Zdrowie i pielęgnacja dziecka > Jajka w diecie dziecka wcześniej niż myślisz. Tak warto je podawać
Marta Uler
Marta Uler 23.01.2024 18:35

Jajka w diecie dziecka wcześniej niż myślisz. Tak warto je podawać

Od kiedy dziecko może jeść jajko
Fot. Freepik

Łatwo przyswajalne białko, witaminy i cenne minerały. Ochrona wzroku, budulec dla kości i wsparcie dla układu immunologicznego. O korzyściach płynących ze spożywania jaj można opowiadać długo, choć nie zawsze tak było.

Jeszcze nie tak dawno temu jajom przypisywano fatalny wpływ na poziom cholesterolu i zalecano ograniczanie ich w diecie. Dziś spokojnie możemy się nimi zajadać, w dodatku w dowolnej formie, bo sposobów na przyrządzenie jaj jest bez liku. Przede wszystkim warto sprawić, by rozsmakowały się w nich nasze dzieci!

Kiedy można podać dziecku jajko?

Na wstępie należy zaznaczyć, że jaja są dość silnie alergizującymi produktami spożywczymi i nie każdy może je jeść. Rozszerzanie diety u dziecka należy prowadzić ostrożnie, uważnie obserwując reakcje malucha. Co istotne, nie ma też żadnego konkretnego momentu, w którym jaja powinny pojawić się w jadłospisie dziecka.

Zgodnie z aktualnymi wytycznymi WHO, jajo kurze do diety wprowadzamy tak jak inne pokarmy, czyli po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia.  Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dziecko spróbowało jajko już w pierwszych posiłkach bezmlecznych. Na początek warto je zaserwować gotowane na twardo.

Niemowlęta oczywiście tylko próbują, starsze dzieci mogą już jeść jaja normalnie, w całości. Uważa się, że niezależnie od tego, czy dziecko ma 2, czy 7 lat, może z korzyścią dla zdrowia spożywać 1 jajko dziennie. Dorośli, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia – nawet 10 jajek tygodniowo. American Heart Association zaleca natomiast, by jeść 1-2 jajka dziennie.

Kopia – Marta L - 2024-01-23T182902.730.jpg
Fot. Freepik

Co się kryje w jajach?

Dawniej były okryte złą sławą, ze względu na cholesterol, który miał się przyczyniać do miażdżycy. Dziś już wiadomo, że choć faktycznie jaja zawierają sporo cholesterolu (w 100 g jajka aż 372 mg), to znajdziemy w nich także mnóstwo witamin, składników mineralnych, niezbędnych kwasów tłuszczowych i lecytynę. Działają one korzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL i niwelują wpływ tego złego, czyli LDL. Np. lecytyna rozbija spożyte tłuszcze oraz cholesterol, blokując odkładanie się blaszki miażdżycowej.

W przypadku dzieci jajka są bardzo ważnym składnikiem diety, głównie dlatego, że stanowią doskonałe źródło białka, w dodatku łatwo przyswajalne. A białko jest niezbędne do wzrostu, rozwoju i utrzymania ogólnego zdrowia organizmu. To budulec komórek i podstawa do produkcji enzymów i hormonów. Ale jaja to także:

  • witaminyADEK, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witamina B2 (ryboflawina), witamina B12 i kwas foliowy. Witamina A jest istotna dla wzroku, witamina D wspomaga wchłanianie wapnia i utrzymanie zdrowych kości, a witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
     
  • minerały – takie jak żelazo, niezbędne podczas transportu tlenu we krwi, cynk, fosfor, czyli budulec kości i zębów, czy selen,
     
  • cholina – istotna dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych,
     
  • luteina i zeaksantyna – korzystne dla zdrowia oczu, chroniące przed degeneracją plamki żółtej, 
     
  • kwas omega-3 – niezbędny dla rozwoju mózgu i układu nerwowego u dzieci.

Na miękko czy na twardo?

Trzeba przyznać, że jaja to niezwykle wdzięczne produkty spożywcze. Możemy je serwować na wiele sposobów, a każdy ma swój ulubiony. No... może nie każdy. Jeśli nasze dziecko lubi jaja w każdej postaci – mamy szczęście. Jeśli za nimi nie przepada – jest trochę gorzej, bo musimy kombinować. 

Oto jak można podać jajko:

  • na miękko,
  • na twardo,
  • sadzone,
  • jajecznica,
  • w koszulce,
  • po wiedeńsku, etc.

A tak możemy podać jajko w sposób zawoalowany:

  • naleśniki,
  • omlet,
  • budyń domowy,
  • racuchy,
  • placki z jabłkiem, dynią, itp.,
  • makaron domowy, lane kluski, etc.

Zobacz także:

Trudno je zdobyć, ale są tego warte. Moja rodzina od lat zajada się kaczymi jajami

Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania

Czy dzieci mogą jeść kogel mogel? Pod żadnym pozorem nie ryzykuj