Jajka w diecie dziecka wcześniej niż myślisz. Tak warto je podawać
Łatwo przyswajalne białko, witaminy i cenne minerały. Ochrona wzroku, budulec dla kości i wsparcie dla układu immunologicznego. O korzyściach płynących ze spożywania jaj można opowiadać długo, choć nie zawsze tak było.
Jeszcze nie tak dawno temu jajom przypisywano fatalny wpływ na poziom cholesterolu i zalecano ograniczanie ich w diecie. Dziś spokojnie możemy się nimi zajadać, w dodatku w dowolnej formie, bo sposobów na przyrządzenie jaj jest bez liku. Przede wszystkim warto sprawić, by rozsmakowały się w nich nasze dzieci!
Kiedy można podać dziecku jajko?
Na wstępie należy zaznaczyć, że jaja są dość silnie alergizującymi produktami spożywczymi i nie każdy może je jeść. Rozszerzanie diety u dziecka należy prowadzić ostrożnie, uważnie obserwując reakcje malucha. Co istotne, nie ma też żadnego konkretnego momentu, w którym jaja powinny pojawić się w jadłospisie dziecka.
Zgodnie z aktualnymi wytycznymi WHO, jajo kurze do diety wprowadzamy tak jak inne pokarmy, czyli po ukończeniu przez dziecko 6. miesiąca życia. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby dziecko spróbowało jajko już w pierwszych posiłkach bezmlecznych. Na początek warto je zaserwować gotowane na twardo.
Niemowlęta oczywiście tylko próbują, starsze dzieci mogą już jeść jaja normalnie, w całości. Uważa się, że niezależnie od tego, czy dziecko ma 2, czy 7 lat, może z korzyścią dla zdrowia spożywać 1 jajko dziennie. Dorośli, zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia – nawet 10 jajek tygodniowo. American Heart Association zaleca natomiast, by jeść 1-2 jajka dziennie.
Co się kryje w jajach?
Dawniej były okryte złą sławą, ze względu na cholesterol, który miał się przyczyniać do miażdżycy. Dziś już wiadomo, że choć faktycznie jaja zawierają sporo cholesterolu (w 100 g jajka aż 372 mg), to znajdziemy w nich także mnóstwo witamin, składników mineralnych, niezbędnych kwasów tłuszczowych i lecytynę. Działają one korzystnie na poziom dobrego cholesterolu HDL i niwelują wpływ tego złego, czyli LDL. Np. lecytyna rozbija spożyte tłuszcze oraz cholesterol, blokując odkładanie się blaszki miażdżycowej.
W przypadku dzieci jajka są bardzo ważnym składnikiem diety, głównie dlatego, że stanowią doskonałe źródło białka, w dodatku łatwo przyswajalne. A białko jest niezbędne do wzrostu, rozwoju i utrzymania ogólnego zdrowia organizmu. To budulec komórek i podstawa do produkcji enzymów i hormonów. Ale jaja to także:
- witaminy – ADEK, czyli witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, witamina B2 (ryboflawina), witamina B12 i kwas foliowy. Witamina A jest istotna dla wzroku, witamina D wspomaga wchłanianie wapnia i utrzymanie zdrowych kości, a witamina B12 jest niezbędna do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego,
- minerały – takie jak żelazo, niezbędne podczas transportu tlenu we krwi, cynk, fosfor, czyli budulec kości i zębów, czy selen,
- cholina – istotna dla rozwoju mózgu i funkcji poznawczych,
- luteina i zeaksantyna – korzystne dla zdrowia oczu, chroniące przed degeneracją plamki żółtej,
- kwas omega-3 – niezbędny dla rozwoju mózgu i układu nerwowego u dzieci.
Na miękko czy na twardo?
Trzeba przyznać, że jaja to niezwykle wdzięczne produkty spożywcze. Możemy je serwować na wiele sposobów, a każdy ma swój ulubiony. No... może nie każdy. Jeśli nasze dziecko lubi jaja w każdej postaci – mamy szczęście. Jeśli za nimi nie przepada – jest trochę gorzej, bo musimy kombinować.
Oto jak można podać jajko:
- na miękko,
- na twardo,
- sadzone,
- jajecznica,
- w koszulce,
- po wiedeńsku, etc.
A tak możemy podać jajko w sposób zawoalowany:
- naleśniki,
- omlet,
- budyń domowy,
- racuchy,
- placki z jabłkiem, dynią, itp.,
- makaron domowy, lane kluski, etc.
Zobacz także:
Trudno je zdobyć, ale są tego warte. Moja rodzina od lat zajada się kaczymi jajami
Cholesterol u dzieci – przyczyny, badanie, normy, sposoby ograniczania
Czy dzieci mogą jeść kogel mogel? Pod żadnym pozorem nie ryzykuj