Jak zrobić krystaliczne kostki lodu? Z takim lodem napoje wyglądają obłędnie
Kostki lodu przydają się do wielu, nie tylko wyskokowych, napojów. Drinki w barze zawsze wyglądają idealnie, a lód w szklankach jest krystalicznie czysty. Gdy próbujemy powtórzyć napój w domu, daleko mu do barowego pierwowzoru, a lód jest mętny i nieestetyczny. Przepisów na drinki nie znamy, ale wiemy, jak zrobić krystaliczne kostki lodu.
Ciepły letni dzień, grill, dobre jedzenie, a do tego odpowiednio schłodzone napoje – brzmi jak plan idealny. Żeby zapewnić gościom te zimne napoje, przydaje się lód. Tylko, czemu kostki lodu zrobione w domu są takie mętne? Okazuje się, że to wina wody i uwięzionych w niej pęcherzyków powietrza. Podpowiadamy jak zrobić krystaliczne kostki lodu.
Krystaliczny lód – z jakiej wody go zrobić
Wydaje się, że nie ma tu o czym mówić. Lód to nic więcej niż zamrożona woda i koniec. Ale ta woda ma jednak spore znaczenie i to nie tylko dla estetyki kostek lodu. Jeżeli chcesz uzyskać krystaliczny lód, wodę przed zamrożeniem musisz zagotować .
Najlepiej użyć wody filtrowanej – wystarczy zwykły domowy dzbanek z filtrem. A najczystsze kostki powstają z wody filtrowanej gotowanej dwa razy . Dzięki temu pozbywamy się z niej pęcherzyków powietrza i lód będzie przezroczysty. A jak taką wodę zamrozić?
Krystaliczne kostki lodu – jak zamrozić
Podobnie banalne jest mrożenie kostek lodu. Foremki z wodą po prostu wkłada się do zamrażarki . Ale mrożenie także ma wpływ na ich wygląd . Chociaż chcielibyśmy uzyskać lód jak najszybciej, to pośpiech niestety może zaszkodzić.
Żeby uzyskać idealnie przezroczysty lód, musimy ustawić zamrażalnik na minimalną moc . Czyli tak, aby temperatura nie była zbyt niska. Tylko takie wolne mrożenie pozwoli uzyskać idealnie przezroczyste kostki lodu. Jest jeszcze jeden sposób.
Przezroczyste kostki lodu – jakich foremek użyć
Najgorzej wypadają foliowe woreczki do lodu, bo woda jest szczelnie zamknięta i nie może uwalniać pęcherzyków powietrza. Lepsze będą plastikowe, otwarte foremki , w których wodę można jeszcze zamieszać przed włożeniem do lodówki.
A jak to robią profesjonaliści? Najczęściej używają dużych izolowanych pojemników , a bryłę lodu, jaka z nich powstaje, rozłupują później na mniejsze kawałki. Takie pudełko można zrobić samemu – poniżej wrzucamy link do filmu z instrukcją.
Jak używać przezroczystego lodu
Krystaliczne kostki lodu wyglądają dużo lepiej i wolniej się rozpuszczają. Nie rozwadniają napojów tak szybko, jak zwykły lód. Ale ich przejrzystość można sprytnie wykorzystać i stworzyć piękną dekorację.
Do foremek możesz wrzucić owoce : borówki, maliny, plasterki cytryny. Zamrożone w krystalicznym lodzie będą świetnie wyglądały w dzbanku z wodą. Wzbogacą też smak napojów w ciepły letni dzień.
Zobacz także:
Lemoniada z lilaka to hit na majówkę. Żaden grill się bez niej nie uda
Nie zgadniesz, z czego robi się tę zupę. Przepis siostry Anastazji zawiera tylko trzy składniki
Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!