Kruche ciasto z jagodami lepsze niż najlepsze jagodzianki. Nikt nie kończy na jednym kawałku
Kruche ciasto jest genialne. Nadaje się i na słodko, i na wytrawnie. Można połączyć je z dowolnymi owocami, dodać do niego śmietanę, budyń, masę sernikową — w każdej wersji wychodzi.
Ale to z jagodami przebija je wszystkie! Naładowane owocami, z delikatną pianką i wspaniałą kruszonką — czego chcieć więcej? Po prostu rozpływa się w ustach! Pospiesz się i zrób je, zanim skończą się jagody. Twoja rodzina nie odejdzie od stołu, aż nie zostanie ostatni okruszek.
Idealne ciasto kruche z jagodami
Lato to świetny moment na pieczenie ciast i przygotowywanie deserów. W ciepłe dni raczej nie mamy ochoty na mięso i zawiesiste dania, ale zawsze chętnie zjemy coś słodkiego do mrożonej kawy. Na dodatek bogactwo owoców sprawia, że możemy co tydzień robić inne ciasto.
A to ciasto drożdżowe z wiśniami, a to z galaretką i brzoskwiniami, a to malinowe bez pieczenia. W tym harmonogramie warto zostawić trochę wolnego miejsca na kruche ciasto z jagodami i kruszonką! Jest genialne! To ciasto można robić z różnymi owocami, ale tylko z jagodami jest tak pyszne, słodkie i wyjątkowe.
Przepis na kruche ciasto z jagodami
Wypieki z jagodami najbardziej kojarzą się oczywiście z jagodziankami. Takimi puszystymi, soczystymi, naładowanymi jagodami. A jednak warto wziąć pod uwagę także to kruche ciasto z jagodami. Jest delikatniejsze, a także pełne owoców i soczyste. Idealne do przedpołudniowej kawy i na poobiedni deser.
Do przygotowania ciasta z jagodami potrzebujesz:
- 450 g mąki pszennej,
- 2 jajka (osobno białko i żółtko),
- 1 kostka masła,
- 150 g cukru,
- odrobina soli,
- 600 g jagód,
- skórka otarta z 1 cytryny,
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przyda się oczywiście także cukier puder, żeby ciasto pięknie wyglądało i było naprawdę smakowite.
Kruche ciasto z jagodami - wykonanie
Kruche ciasto z jagodami zaczynamy od przygotowania spodu. Trzeba zagnieść ciasto. Najlepiej na początku posiekać wszystko nożem, a dopiero w końcowej fazie zagnieść dłońmi, by jak najkrócej je ogrzewać. Warto także użyć składników prosto z lodówki. Dzięki temu będzie bardziej kruche.
Jak przygotować kruche ciasto z jagodami i kruszonką? Przepis nie jest trudny:
- Przesiej mąkę na stolnicę, dodaj zimne masło pokrojone na kawałki, żółtko jajka, cukier i sól. Zagnieć ciasto. Jeśli będzie zbyt sypkie, możesz dodać łyżeczkę lub dwie śmietany.
- Wstaw do lodówki na pół godziny.
- Jagody opłucz, osusz. Dodaj do nich skórkę otartą z cytryny i odrobinę soku. Wymieszaj z mąką ziemniaczaną.
- Ciasto podziel na dwie części w proporcji 2:1. Większą część rozwałkuj i wyłóż na blaszkę do tarty albo wylep spód i brzegi do połowy wysokości w wysmarowanej masłem tortownicy.
- Podpiecz ciasto w 180 stopniach przez 10 minut.
- W międzyczasie ubij pianę z białek z odrobiną soli.
- Na podpieczone ciasto wyłóż jagody. Na nie połóż pianę z białek i rozprowadź równomiernie.
- Pozostałą ⅓ ciasta rozkrusz w palcach na grubszą kruszonkę. Wysyp na pianę.
- Piecz około 35 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem posyp ciasto cukrem pudrem. Świetnie komponuje się na ciepło, z gałką lodów waniliowych.
Zobacz także:
Gorsza nawet od pangi. Tej ryby nigdy nie podawaj dzieciom
Te babeczki bez pieczenia robię w 20 minut. Nie ma lepszego deseru na lato
Lepiej zapomnieć kąpielówek niż apteczki. Lekarka radzi, jakie leki zabrać na wakacje