portalparentingowy.pl Zdrowie i pielęgnacja dziecka Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu. Idealny przepis na domowe lody bez cukru
Fot. Pixabay/asdfonline0

Najzdrowsze lody zrobisz sama w domu. Idealny przepis na domowe lody bez cukru

13 czerwca 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Lody są obowiązkowym elementem późnowiosennych i letnich spacerów z dziećmi. Jednak te, które kupujemy w sklepach i różnych budkach zwykle są bardzo słodkie, tłuste i pełne innych, raczej niezdrowych, dodatków. A tego nie chcemy dla naszych maluchów.

Z powodzeniem można samemu zrobić lody. Takie, do których nie dosypiemy tony cukru i w których będzie tylko to, co nam odpowiada. Wystarczy kilka składników i mamy pyszny i chłodny, a w dodatku zdrowy deser, idealny na upalny dzień.

Lody dla ochłody – a co mamy w środku?

Lody to ulubiony przysmak dzieci. Zresztą – rodziców także. Latem, zwłaszcza w gorętsze dni, trudno przejść obojętnie obok budki z lodami. Ulegamy więc i kupujemy lody w rożkach, na patykach, w kubeczkach i wafelkach. Maluchy proszą o dwie, trzy gałki – jak można im odmówić? Potem jemy, wszyscy razem, te pyszności, ale zastanawiamy się przy okazji:

"Czy takie lody są bardzo tłuste?”

"Ciekawe, ile to ma cukru?”

"Czego tam dodają, skoro smak jest tak intensywny?”

Coś w tym jest. Lody ze sklepu nie są synonimem zdrowia. Wystarczy wziąć do ręki opakowanie i uważnie przeczytać skład. Możemy w nim znaleźć naprawdę duże ilości cukru, np. 30g/100g produktu (czyli 3 stołowe łyżki w objętości, mniej więcej, 1-2 gałek) , 15 g tłuszczu, syrop glukozowy, gumę guar, gumę ksantanową, skrobię modyfikowaną, lecytyny sojowe, aromaty, barwniki...

Czy naprawdę trzeba to jeść? Czy warto podawać to dzieciom? Możemy przecież – samodzielnie – zrobić sobie smaczną i zdrową alternatywę dla "kupnych” lodów.

Fot. Pixabay/StockSnap

Najzdrowsze i najprostsze lody – domowe sorbety owocowe

Najłatwiejsze do wykonania lody to sok owocowy lub owoce zmiksowane w blenderze i zamrożone. Do tego celu można użyć choćby malin czy truskawek, ale także jagód i innych sezonowych owoców. Uzyskany mus wystarczy przelać do gotowych pojemniczków na lody i wstawić na kilka godzin do zamrażarki. Deser gotowy. Dzieciom nic już więcej do szczęścia nie będzie potrzebne!

Sorbety to najlżejsze i najzdrowsze lody. Nadają się także dla osób z niektórymi nietolerancjami pokarmowymi – są bezmleczne, bezjajeczne i bezglutenowe. Jeśli jednak chciałabyś trochę bardziej się postarać, możesz zrobić lody tak:

Składniki:

  • 1/4 szklanki wody,
  • 1-2 łyżki miodu
  • ok. 1 kg truskawek,
  • trochę soku z cytryny,
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej.

Wykonanie:

W rondelku rozpuść w wodzie miód, podgrzewając, ale nie gotując, bo, jak wiadomo, wysoka temperatura szkodzi miodowi. Uzyskasz w ten sposób syrop, który należy dodać do truskawek. Składniki umieść w kielichu blendera, wciśnij odrobinę cytryny i pastę i zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie przełóż do naczynia i wstaw do zamrażarki.

Gdy masa się zamrozi, ponownie zmiksuj ją w blenderze, by nie była wielkim blokiem lodowym, tylko zyskała bardziej sorbetową konsystencję. I gotowe – wystarczy już tylko nakładać lody do pucharków lub wafelków i podawać małym smakoszom.

Mleczne lody domowe – jak zrobić?

Jeśli masz ochotę na klasyczne, mleczne lody, możesz wzbogacić powyższy przepis kubeczkiem jogurtu naturalnego. Wystarczy zmiksować go razem z truskawkami, a dalej postępować tak samo. By masa lodowa lepiej się chłodziła, od czasu do czasu przemieszaj ją.

A jeśli twój maluch najbardziej na świecie kocha lody czekoladowe, spróbuj tego przepisu:

  • 1,5 szklanki orzechów nerkowca,
  • 15 daktyli,
  • 6 łyżek kakao,
  • szczypta cynamonu (opcjonalnie),
  • 3 szklanki wody.

Namoczone orzechy (powinny się moczyć całą noc, ale chociaż 5-6 godzin) odsącz na ręczniku papierowym i wsyp do blendera. Wlej wodę i zmiksuj dokładnie na gładką, aksamitną masę. Dodaj daktyle i pozwól im trochę zmięknąć, np. przez 15-20 minut. Następnie zmiksuj wszystko razem. Na koniec wsyp jeszcze kakao i – opcjonalnie – cynamon, i znów zmiksuj.

Masę wstaw do zamrażarki. Możesz od razu wlać ją do pojemniczków na lody, albo, po stężeniu, przełożyć do maszynki do lodów lub blendera. Gdy się wymiesza, nabierze konsystencji, którą będzie można nakładać do pucharków za pomocą np. łyżki do lodów, zupełnie tak, jak w budce z lodami.

Zobacz także:

Kultowe lody wracają do sklepów! Symbol luksusu z lat 90. kupisz już za 17 zł

Zobaczyłam cenę za porcję lodów i się przeżegnałam. Kogo na to stać?

Lody kostka jak w PRL. Przepis na letni deser domowej roboty

Zarabiamy 13 tys. złotych i nie stać nas na wakacje. Na chleb pożyczamy od mojej matki
Dodatkowe 800 zł dla rodziców. Wypłata już w piątek
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Napisz do mnie: marta.uler@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy