portalparentingowy.pl Życie rodzinne Przekładaniec Siostry Anastazji to hit w moim domu. Smakuje obłędnie
Fot. Shutterstock/roman tohtohunov/YouTube/Wydawnictwo WAM/Kadr z filmu Siostra Anastazja od kuchni

Przekładaniec Siostry Anastazji to hit w moim domu. Smakuje obłędnie

4 maja 2024
Autor tekstu: Marta Uler

Nic tak nie cieszy rodziny, jak świeżo upieczone ciasto, które wyjeżdża na stół. Dlatego warto znać kilka sprawdzonych przepisów, by zbyt długo się nie zastanawiać, kiedy dzieciaki poproszą o coś słodkiego.

Łącki przekładaniec siostry Anastazji robi furorę w internecie, nie jest tak trudny do wykonania, jak mogłoby się wydawać, a ma też tę zaletę, że nie tylko smakuje, ale i wygląda – apetycznie oraz wykwintnie. Nada się nawet na bardziej eleganckie przyjęcie.

Przepisy kulinarne siostry Anastazji

Siostra Anastazja ze Zgromadzenia Córek Bożej Miłości to jedna z najpopularniejszych polskich zakonnic. Sławę zdobyła za sprawą swojej pasji kulinarnej. Od 1973 r., kiedy to wstąpiła do zakonu, zajmowała się gotowaniem – najpierw dla niepełnosprawnych dzieci, później dla wspólnoty krakowskich jezuitów.

Napisała 17 książek z przepisami kulinarnymi , które sprzedały się w łącznym nakładzie 4 milionów egzemplarzy. Pierwszą były “103 ciasta siostry Anastazji”. Rok temu ukazała się z kolei ”Wielka księga ciast siostry Anastazji”. Z tej książki pochodzi przepis na wybitne wręcz w smaku ciasto – łącki przekładaniec.

Łącki przekładaniec według siostry Anastazji

Bazą tego wybornego deseru jest miękki biszkopt, a wyrazu nadają mu orzechy i śliwki w rumie. Ale po kolei. By upiec łącki przekładaniec siostry Anastazji, przygotuj:

Na ciemny biszkopt:

  • 5 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki tortowej,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżeczki kakao,
  • 2-3 łyżki oleju,
  • szczyptę soli,

Jaja ubij, osobno białka, osobno żółtka z cukrem. Do ubitych żółtek dodaj pozostałe składniki i dokładnie wyrób masę mikserem. Na koniec połącz delikatnie z pianą z białek, przy pomocy łyżki. Piecz ok. 40 minut w temperaturze 180 st. C

Na ciasto orzechowe:

  • 25 dag grubo posiekanych orzechów włoskich,
  • 5 białek (żółtka odłóż do kremu),
  • 1 szklankę cukru,
  • 1 łyżkę miodu,
  • 1 łyżkę mąki,
  • 1 łyżeczkę proszku do pieczenia,

Białka ubij z cukrem, dodaj pozostałe składniki, wymieszaj. Piecz 25 minut w temperaturze ok. 175 st. C.

Na krem:

  • 500 ml mleka,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 5 żółtek,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • 250 g masła,

Zimne mleko z cukrem, żółtkami i mąką dokładnie wymieszaj, a następnie ugotuj, by otrzymać budyń. Gdy ostygnie, połącz go z utartym masłem. Wersja dla leniuszków - zrób gotowy budyń śmietankowy lub waniliowy.

Dodatkowo trzeba przygotować 300 g śliwek, które należy pokroić i zalać rumem na całą noc. W wersji dla dzieci oczywiście rezygnujemy z tego elementu ciasta. Ostatnie, co zostało, to polewa. Do jej wykonania przygotuj:

  • 100 g masła,
  • 4-5 łyżek cukru pudru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 łyżkę żelatyny,
  • 5 łyżek gęstej, kwaśnej śmietany 18 proc.,

Lub odrobinę mleka oraz tabliczkę ciemnej i tabliczkę mlecznej czekolady, które rozpuść w kąpieli wodnej.

Przekładaniec siostry Anastazji – "niebo w gębie”

Gdy już przygotujemy wszystkie części składowe słynnego przekładańca, nie pozostaje nam nic innego, jak... poprzekładać je ze sobą. A więc, na spód dajemy biszkopt, na nim rozsmarowujemy cienką warstwę kremu, następnie układamy na nim połowę (w poprzek przekrojonego) ciasta orzechowego, znów warstwę kremu i znowu ciasto orzechowe.

W jednej z warstw kremu można "poutykać” śliwki. Wierzch ciasta polewamy płynną czekoladą, a by było jeszcze bardziej fantazyjne, możemy udekorować je orzechami. Smacznego!

Zobacz także:

Wafle rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje obłędnie!

Kokosowe bajaderki robię co weekend. Przepis na domowe raffaello jest banalnie prosty

Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!

Do czego służy druga strona tłuczka do mięsa? Niewielu z nas jej używa
CKE przesunęła terminy matur. Język polski później niż zwykle
Obserwuj nas w
autor
Marta Uler

Psychodietetyczka, dietoterapeutka i dziennikarka z 20-letnim stażem. Ukończyła także kurs dietetyki i odchudzania. W swoich artykułach porusza tematy z zakresu zdrowia fizycznego i psychicznego, ale także właściwego odżywiania, prawidłowych nawyków życiowych, a także wszystkiego, co dotyczy dzieci. Prywatnie mama dwóch chłopców – nastolatka, który właśnie zaczyna najbardziej burzliwy okres w swoim życiu oraz uroczego przedszkolaka.

Napisz do mnie: marta.uler@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy