Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Życie rodzinne > Tej sałatki z truskawkami na grilla robię od razu dwie miski. Znika w mgnieniu oka
Marta  Lewandowska
Marta Lewandowska 01.06.2024 10:17

Tej sałatki z truskawkami na grilla robię od razu dwie miski. Znika w mgnieniu oka

sałatka z truskawkami
Fot. Shutter/DronG

Kochamy truskawki. Maj i czerwiec smakują tylko nimi. Najlepsze są te prosto z krzaczka, z własnej działki lub balkonu. Ale gdy obrodzą, zaczynamy kombinować, co z nich zrobić.

Truskawki, choć słodkie doskonale pasują także do dań wytrawnych. Moje ulubione ich zastosowanie to sałatka na spotkanie przy grillu. Truskawki komponują się z mięsem drobiowym, ale też kaszanką z rusztu. Ta sałatka to hit moich letnich przyjęć w ogrodzie.

Sałatka z truskawkami na grilla

Nie jest to pierwsze połączenie smaków, które przychodzi ci do głowy, gdy myślisz o truskawkach, ale zapewniam, moi goście szaleją za tą sałatką i zawsze proszą o przepis. Jest banalnie prosta i przepyszna. Smakuje słońcem, latem i świeżością.

Smaki, które się z niej znajdują, są kontrastowe, ale sałatka dzięki różnorodnym fakturom i tym nieoczywistym połączeniom zawsze znika ze stołu w kilka minut. Spróbuj - nie pożałujesz.

truskawki
Fot. Pexels

Przepis na sałatkę na grilla z truskawkami

Składniki sałatki bez problemu kupisz w dyskoncie, potrzebne będą:

  • opakowanie świeżego szpinaku,
  • 10 dorodnych truskawek,
  • pół kostki sera sałatkowego,
  • 5 orzechów włoskich,
  • sos balsamiczny,
  • sok z połowy cytryny,
  • szczypta soli,
  • świeżo zmielony czarny pieprz.

Opcjonalnie można użyć także czerwoną cebulę, często tak robię, ale nie każdy toleruje ją na surowo. Można też dodać kiełki słonecznika, które dodają kolejną warstwę smaku.

Jak zrobić sałatkę z truskawkami na grilla

Szpinak umyj i osusz, przełóż do salaterki, dodaj pokruszony słony ser sałatkowy, truskawki pokrój w plastry i rozłóż na szpinaku. Orzechy delikatnie pokrusz i posyp nimi całość. Jeśli dodajesz cebulę - pokrój ją w cienkie pióra, na tę ilość wystarczy pół małej, następnie skrop całość sokiem z cytryny. Polej słodkim sosem balsamino, oprósz pieprzem, na koniec dodajemy szczyptę soli.

Sól połączy smaki, ale też przyspiesza więdnięcie szpinaku, więc jeśli robisz tę sałatkę z wyprzedzeniem, sól dodaj już przy gościach. Gwarantuję - zjedzą do ostatniego okruszka. Truskawki wybornie komponują się także z surowymi szparagami.

Zobacz także:

To ciasto jest tak dobre, że mogłabym je jeść non stop. Lepiej od razu przygotuj dwie blaszki

Moja mama robi najlepszy biszkopt z truskawkami. Przepis to łatwizna

Jak usunąć plamy z truskawek? Na pewno nie w pralce