To bzdura, że jest zdrowszy niż cukier. Nigdy nie podawaj go dzieciom
Jest zamiennikiem cukru, występuje też w wielu produktach i to niekoniecznie słodkich. Ostatnio pojawia się coraz więcej informacji o jego niekorzystnym wpływie. Mowa o aspartamie, słodkim zamienniku cukru, który miał być jego lepszą wersją.
Aspartam występuje w wielu produktach. I choć jest słodzikiem, dodaje się go też do produktów mięsnych czy rybnych. Warto o nim wiedzieć więcej.
Aspartam
W czerwcu Światowa Organizacja Zdrowia uznała aspartam za ‘’prawdopodobnie rakotwórczy dla ludzi" . W małych ilościach nadal uznaje się go za bezpieczny dla zdrowia. Dalsze badania pokazują jednak kolejne niepokojące skutki jego używania.
Zdaniem Amerykańskiej Agencji Żywności i Leków (FDA) aspartam może zwiększać ryzyko chorób metabolicznych, sercowych, nowotworów . Od badaczy z Florida State University College of Medicine dowiedzieliśmy się również, że jego spożycie może mieć też związek z nasileniem lęków (dowiodły tego badania na myszach). Ale na tym nie koniec.
fot. Canva
Aspartam a zdolności poznawcze
Kolejne badanie tych samych naukowców z Florydy (również prowadzone na zwierzętach) wskazuje, że aspartam może pogarszać pamięć i zdolność uczenia się . W badaniu wykorzystano dawki zdecydowanie niższe od tych, jakie FDA (amerykańska Agencja Żywności i Leków) uważa za bezpieczne.
Badanie wykazało, że aspartam pogarszał zdolności poznawcze dwóch pokoleń . Myszy, którym podano słodzik, miały problem ze znalezieniem wyjścia z zamknięcia. Radziły sobie, ale wolniej niż zwierzęta, które nie otrzymały aspartamu. Co ciekawe, również kolejne pokolenie myszy wykazywało obniżenie zdolności poznawczych.
Naukowcy prowadzący badania zaznaczają jednak, że nie mają dowodów na to, by uznać, że aspartam może tak samo działać na ludzi. Te wnioski dotyczą jedynie myszy.
Aspartam obecny w wielu produktach
Choć aspartam jest słodzikiem, można znaleźć go w wielu produktach, niekoniecznie słodkich. Bywa dodawany do wędlin, ryb, dań dietetycznych. Można go też znaleźć w gumach do żucia, napojach gazowanych, wodach smakowych, jogurtach. Na etykietach produktów spożywczych bywa oznaczony kodem E951.
Jest dostępny powszechnie i używany w 90 krajach na świecie. Jest produktem kontrowersyjnym. Z tego względu w USA Pepsi zdecydowało się wycofać się go ze swoich napojów, zastępując go innym słodzikiem.
Zobacz też:
Naucz dziecko pić wodę! Zdrowe i smakowite rozwiązania i sztuczki
Szkolny obiad to dziś obciach. Dzieciaki opychają się hot-dogami z Żabki
Tych parówek z Biedronki nie kupuj. Dietetyk wskazuje konkretne marki