Walczy z bakteriami i stawia na nogi. Woda miodowa jest jeszcze zdrowsza niż miód
Każdy słyszał o bogactwie wartości odżywczych kryjących się w miodzie. Dodajemy go do jogurtu, polewamy nim chlebek z masełkiem, słodzimy herbatki. Bardzo często wykorzystujemy go w kuchni jako zamiennik cukru. Bo miód jest pyszny, słodziutki i niezwykle zdrowy.
Jak się jednak okazuje, ten sposób, w jaki zwykle spożywamy miód, nie pozwala na wydobycie z niego największego potencjału. Jeśli zależy nam na wyciągnięciu tych prozdrowotnych właściwości, musimy go... rozcieńczyć w wodzie. I najlepiej jeszcze odstawić na kilka godzin.
Właściwości prozdrowotne miodów
Zagorzali miłośnicy miodu zawsze mają w kuchni jego zapas i używają go, gdzie tylko się da – do herbaty, do kanapek, do ciast. Ale miód od wieków wykorzystywany jest także jako środek leczniczy . O jego właściwościach przypominamy sobie zwłaszcza w okresie przeziębieniowym, czyli wczesną wiosną oraz jesienią.
Na początku warto zaznaczyć, że miód miodowi nie jest równy. Właściwości miodu różnią się w zależności od gatunku rośliny, z której pochodzi. Mamy miody lipowe, akacjowe, gryczane, rzepakowe, faceliowe, lawendowe, czy wielokwiatowe . Ogólnie, wszystkie działają antybiotycznie, przeciwzapalnie oraz wykrztuśnie, jednak każdy w nieco innym stopniu.
Miód to naturalny antybiotyk . Za jego działanie bakteriobójcze odpowiada głównie nadtlenek wodoru (woda utleniona) pochodzący z oksydacji glukozy oraz wysokie ciśnienie osmotyczne. Na szczególną uwagę zasługują pod tym względem miody spadziowe i nektarowo-spadziowe oraz miód gryczany i lipowy.
Jak działa miód na nasz organizm?
Miód z powodzeniem wykorzystuje się w leczeniu infekcji dróg oddechowych , i to nie tylko jeśli chodzi o lekkie przeziębienia – pomocny może być nawet podczas zapalenia płuc. Z powodzeniem można go stosować w ostrych i przewlekłych stanach zapalnych gardła, a także w anginie. To nie koniec – miód przynosi ulgę w katarze, zapaleniu zatok, krtani, tchawicy, czy oskrzeli.
Miód to niezwykłe lekarstwo. Sprawia, że:
- ustępuje kaszel,
- mija ból gardła i głowy,
- odkrztuszanie staje się łatwiejsze, a oddychanie – swobodniejsze,
- spada gorączka,
- poprawia się ogólne samopoczucie.
Takie miody, jak: malinowy, rzepakowy, spadziowy, czy lipowy najlepiej sprawdzają się w leczeniu grypy , znacznie łagodząc jej objawy. Szczególnie miód malinowy, choć niezbyt często spotykany, wart jest tu polecenia, ze względu na swoje silne właściwości napotne. Ponadto działa przeciwalergicznie, zwłaszcza w alergiach oddechowych.
Woda miodowa - jak przygotować?
Swoje działanie bakteriobójcze miody zawdzięczają wspomnianemu nadtlenkowi wodoru. I teraz ciekawostka: nadtlenek ten jest najefektywniejszy, kiedy miód jest rozpuszczany w wodzie. A więc nie, kiedy bezpośrednio spożywamy go na łyżeczce, ani kiedy polewamy sobie nim chleb. Oczywiście, jeśli chodzi nam głównie o walory smakowe, nie ma w tym absolutnie nic złego.
Kiedy się leczymy, powinniśmy inaczej postępować z miodem. Wówczas należy rozcieńczyć go z wodą, idealnie, jeśli uda się to zrobić w proporcji 1:20, oraz taką wodę miodową odstawić na kilka godzin, najlepiej 10, czyli np. na całą noc. Szacuje się, że bakteriobójczość jest wtedy około 200 razy wyższa niż w miodzie nierozcieńczonym, a przyswajalność miodu wzrasta nawet 100-krotnie.
Pamiętajmy, by miodu nie łączyć ze zbyt ciepłym płynem . Temperatura 60 st. C całkowicie niszczy zawarte w nim substancje antybiotyczne, ale już częściowy ich rozkład następuje także w temperaturach niższych. Dlatego ciepłota płynu – wody, herbaty, czy mleka, nie powinna przekraczać 40 st. C. Ważna jest również temperatura, w której przechowujemy miód i powinna ona mieścić się w przedziale 8-16 st. C.
Inne dobroczynne właściwości wody miodowej
Miód rozcieńczony w wodzie można stosować nie tylko w przypadku infekcji górnych dróg oddechowych. Dzięki obfitości składników odżywczych, takich jak witaminy (np. witamina C, witaminy z grupy B), minerały (np. żelazo, potas, magnez), aminokwasy i przeciwutleniacze, ogólnie przyczynia się do poprawy zdrowia.
Zawiera przeciwutleniacze, które zwalczają wolne rodniki w organizmie, pomaga w łagodzeniu objawów niestrawności i zaparć, a także zawiera aminokwas tryptofan, który jest obecny w produkcji melatoniny, hormonu regulującego sen. Woda miodowa może poprawić jakość snu i zmniejszyć bezsenność. Ponadto miód jest stosowany w wielu produktach do pielęgnacji skóry ze względu na swoje właściwości nawilżające i przeciwzapalne.
UWAGA! Miodu nie można podawać dzieciom do 12. miesiąca życia . Chodzi o to, że, choć jest tak bardzo zdrowy, mogą znajdować się w nim przetrwalniki Clostridium botulinum , które są nieszkodliwe dla osób dorosłych, ale u dzieci poniżej 1. roku życia mogą wywołać botulizm niemowlęcy.
Źródło: Korzystałam m.in. z książki “Sekrety miodu” Jarosława Cichockiego
Czytaj także:
Lepiej nie podawać niemowlakom miodu. Może doprowadzić do botulizmu niemowlęcego
Katar, gorączka i kaszel miną, jak ręką odjął. Dziwi mnie, że nie wszyscy znają tę herbatkę
Przestań wlewać dziecku to do gardła. Wiemy, co naprawdę podnosi odporność u dzieci