portalparentingowy.pl Zdrowie i pielęgnacja dziecka Zrobiłam domowe pity. Teraz dzieci proszą o nie codziennie
Fot. Portal Parentingowy/Marta Lewandowska

Zrobiłam domowe pity. Teraz dzieci proszą o nie codziennie

6 marca 2024
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Większość z nas lubi fast food i nie ma się co oszukiwać, czasem jest to znacznie atrakcyjniejszy posiłek, niż gotowane na parze warzywa serwowane z pulpetami z indyka. Kilka dni temu moje dzieci zażyczyły sobie na obiad kebab w picie. To jedno z nielicznych dań, w którym chętnie zjadają świeże warzywa. Ale tym razem zrobiliśmy kebab od podstaw w domu.

Pity, które upiekłam, okazały się absolutnym hitem, piekę je nieomal codziennie. Nawet zyskały tytuł "lepszych, niż ze sklepu". A że są banalnie proste w przygotowaniu i sprawdzą się także w roli zwykłych bułek - podzielę się z wami przepisem.

Gotowe bułki nie mają szans

Warto pochylić się nad tym, że dostępne w sklepach gotowe pity są smaczne, zdarzało nam się kupować je, żeby było szybciej. Jednak czytanie ich składu wzbudza raczej negatywne emocje , bo te wszystkie spulchniacze, barwniki, substancje konserwujące wydają się być zbędne. Oczywiście - nie zrujnujemy sobie zdrowia, sięgając po nie doraźnie, ale jeśli lubicie takie danie - lepiej zrobić pity w domu.

Okazuje się, że to nie tylko proste, ale wymaga dosłownie kilku składników, które zwykle mamy w domu, a do tego świeże pieczywo zawsze wyrywa z odgrzewanym. Te pity ratują nas także, kiedy w niedzielę zabraknie pieczywa, bo spokojnie można zjeść je z serem, czy nawet dżemem. Od wersji do kebabu różnią się tylko jedną rzeczą.

Kopia – Marta L - 2024-03-06T092510.289.png
Fot. Portal Parentingowy/Marta Lewandowska

Przepis na domowe pity

W domu jest nas pięcioro, więc robię od razu z podwójnej porcji składników, wychodzi z niej 16 pit wielkości "sklepowej". Potrzebne będą:

  • 900 g mąki (pomieszałam w równych proporcjach mąkę pszenną typ 650 i razową orkiszową)
  • 300 ml ciepłej wody
  • 3 łyżeczki suszonych drożdży (lub ok. 30 g świeżych)
  • łyżeczka erytrolu (może być cukier)
  • 2 łyżeczki soli
  • 5 łyżek oliwy

Zagniotłam całość na jednolitą masę i delikatnie posmarowałam oliwą. Zostawiłam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 40 minut. Następnie podzieliłam ciasto na 16 równych części i uformowałam z nich kulki, które rozwałkowałam. Bułki przeznaczone na kebaby wałkowałam na cieńsze placki , dzięki temu, w czasie pieczenia powstawała w nich charakterystyczna kieszonka. Te przeznaczone do zwykłych kanapek wałkowałam na około 1 cm.

Bułki piekłam 12 min w piekarniku rozgrzanym do 250 st, górna i dolna grzałka. Następnie wypełniliśmy je tym, na co kto miał ochotę. W naszym przypadku było to pieczone mięso z udek kurczaka, które przyprawiłam: solą, słodką wędzoną papryką, chili, kolendrą, kuminem rzymskim. W roli dodatków: pomidory, sałata, ogórek kiszony, sos czosnkowy.

Kopia – Marta L - 2024-03-06T092447.154.png
Fot. Portal Parentingowy/Marta Lewandowska

Fast food nie musi być zły

Zabraniając dzieciom jedzenia szybkich dań pod każdą postacią, możemy być pewni, że na pierwszej wycieczce szkolnej zjedzą kebab z budki o wątpliwej reputacji, czy nuggety z popularnej restauracji. Dobrze jest pokazywać najmłodszym, że takie jedzenie wcale nie musi być złe, jeśli przegotujemy je samodzielnie. Oczywiście nie unikniemy zjedzenia od czasu do czasu hot-doga , czy hamburgera na mieście, ale niech dziecko wie, jak dobrze może smakować takie jedzenie.

Przygotowując je samodzielnie w domu, masz wpływ na jakość składników, możesz uniknąć sztucznych dodatków, a co najważniejsze - dokładnie wiesz co i w jakich ilościach zjada twoja rodzina. Domowy kebab ma też mniej tłuszczu, a dodatki są świeżo pokrojone, co gwarantuje największą zawartość witamin i mikroelementów.

Zobacz także:

Zrobiliśmy test w ciemno kremów czekoladowych. Zwycięzca mógł być tylko jeden

Dietetyk bierze pod lupę sery z Biedronki. Wskazuje konkretne marki

Jest nawet gorsza od pangi. Tę rybę lepiej omijać z daleka!

Matka spała w samochodzie. Ludzie natychmiast wezwali policję
Zapisz dziecko do publicznego przedszkola. Zyskasz nawet 2000 złotych
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy