Wyszukaj w serwisie
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy
portalparentingowy.pl > Ciąża i poród > Grillujesz na tym kiełbasę? Tworzysz toksyczną mieszankę, którą trujesz rodzinę
Beata Łajca
Beata Łajca 03.05.2024 10:31

Grillujesz na tym kiełbasę? Tworzysz toksyczną mieszankę, którą trujesz rodzinę

grill szaszłyki kiełbasa
Fot. Unsplash/Evan Wise

Rumiana, chrupiąca kiełbaska albo dobrze zamarynowana karkóweczka. Na samą myśl aż ślinka cieknie! Wszyscy lubimy zjeść coś pysznego prosto z rusztu, na świeżym powietrzu i w dobrym towarzystwie. Ochotę na grilla mogą mieć też kobiety w ciąży. Ale czy ciężarna może jeść kiełbasę z grilla? Dla niej i dl innych uczestników spotkania jedzenie z grilla może okazać się toksyczne. 

Lubimy obalać mity o tym, czego nie może jeść kobieta w ciąży lub karmiąca piersią. Tym razem jednak nie możemy powiedzieć: "a jedz, kobieto, na zdrowie!", bo grillowanie, przynajmniej w tradycyjnym polskim wydaniu, ze zdrowiem nie ma nic wspólnego. Kiełbasa z grilla nie jest dobra dla kobiety w ciąży i dla rozwijającego się w jej łonie dziecka. Dla pozostałych biesiadników niestety także.

Takie grillowanie jest niebezpieczne

O tym, że grillowanie nie jest najzdrowszą formą przygotowania mięsa, już trochę wiemy. Większość osób zdaje sobie sprawę, że mocno wypieczone mięso z rusztu lepiej ograniczać. Ale niewiele z nas wie, jak duże znaczenie ma to, na czym grillujemy.

Najczęściej wybieramy brykiet – w lecie można go znaleźć tuż przy kasie w każdym sklepie. Niestety te powszechnie dostępne brykiety drzewne są niebezpieczne, zwłaszcza dla kobiet w ciąży.

Zbigniew Jelonka, doktorant z Uniwersytetu Śląskiego, przebadał kilkadziesiąt próbek brykietu przeznaczonego na grilla. Znalazł w nich m.in. związki rakotwórcze, które osiadają na jedzeniu podczas pieczenia, a także masę zanieczyszczeń: ropę naftową, koks, rdzę, tworzywa sztuczne i metale.

Podczas spalania brykietu, zarówno do jedzenia, jak i do powietrza, przedostają się wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które przenikają do łożyska i mogą powodować zbyt niską masę urodzeniową noworodka.  Ciężarna nie powinna więc nie tylko jeść kiełbasy z grilla opalanego brykietem, ale także przebywać w pobliżu takiego paleniska. Najlepiej byłoby mieć grill gazowy lub elektryczny. Ale co na niego wrzucić?

mięso na grillu
fot. Freepik

Kiełbasa kiełbasie nie równa

Czy ciężarna może jeść kiełbasę z grilla? Najlepiej byłoby odpowiedzieć: zależy jaką. Kiełbas mamy na rynku zatrzęsienie, bo jesteśmy jednym z narodów najbardziej rozmiłowanych w wyrobach wędliniarskich w Europie. Niestety, robiąc zakupy na grilla, nie przykładamy wystarczającej uwagi do jakości produktów.

W tanich, paczkowanych i opatrzonych etykietą "na grilla" kiełbasach aż roi się od substancji szkodliwych dla ciężarnej i niebezpiecznych dla jej dziecka. Są to m.in.:

  • ogromna ilość soli,
  • fosforany,
  • azotyny,
  • barwniki,
  • aromaty,
  • wzmacniacze smaku,
  • konserwanty.

Kiełbasa z grilla dla kobiety w ciąży powinna być wybrana starannie. Najlepiej udać się do dobrego sklepu mięsnego i wybrać wyroby wysokiej jakości, studiując dokładnie ich etykiety. Jeszcze lepiej byłoby postawić na chudą kiełbasę z piersi indyka. Albo po prostu zrezygnować z kiełbasy i przygotować kurczaka lub rybę.

Zabronione w cukrzycy i cholestazie

Grillowane mięso spożywane w dużych ilościach nikomu nie służy, ale kobiety w ciąży muszą szczególnie się go wystrzegać. A całkowicie zabronione jest dla pań, które zmagają się z cukrzycą i cholestazą ciążową. W drugim przypadku sprawa jest bardziej oczywista.

Cholestaza to ciążowe zaburzenie pracy wątroby, niebezpieczne dla płodu i niekomfortowe dla kobiety. Powikłanie wiąże się z koniecznością stosowania diety łagodnej dla wątroby, a mięso z grilla do niej niestety nie należy. Chyba że byłaby to lekko podpieczona pierś z kurczaka.

Większym zaskoczeniem jest wyłączenie potraw z grilla przy cukrzycy ciążowej. Ale w tym schorzeniu także występuje ścisła dieta, z reguły z ograniczeniem cukru. Karkówka i inne mięsa, zanim trafią na grilla, są marynowane. A marynaty, zwłaszcza te gotowe, są cukru pełne.

Nawet jeśli przyszła mama nie ma żadnych ciążowych powikłań, to nadal nie powinna zajadać się grillowaną kiełbasą. A jeżeli już musi, to tylko naprawdę dobrą i to w towarzystwie kolorowej, lekkiej sałatki, bo duża ilość mięsa powoduje zaparcia, które w ciąży są dużym problemem. W tym wyjątkowym czasie lepiej postawić na ryby i warzywa z grilla gazowego lub elektrycznego.

Zobacz także:

Ile można przytyć w ciąży? Nowe wytyczne są bezlitosne dla przyszłych matek

Który termin porodu jest prawidłowy? Ten z karty ciąży, czy z USG?

Jak sobie radzić z zaparciami? Wymieniamy aż 17 produktów, które działają od razu

Powiązane
Karol Strasburger
Pokręcony quiz z pytaniami z "Familiady". Zgadniesz, jak odpowiedzieli ankietowani?
W maju urodzisz... szczęśliwego człowieka. Te dzieci są pełne pasji
niemowlę
niemowlę
Dzieci urodzone w maju dość często są owocem wakacyjnych porywów serc rodziców. Poczęto je bowiem na przełomie sierpnia i września. W maju słońce jest wysoko na nieboskłonie, dni są długie i ciepłe. To sprzyja spacerom, spotkaniom towarzyskim. Dzieci od początku są dobrze socjalizowane, a ich rodzice dzięki okolicznościom przyrody optymistycznie nastawieni.Dzieci urodzone w ciepłych miesiącach zwykle cieszą się dobrym zdrowiem, na co niemały wpływ ma naturalna ekspozycja na witaminę D, ale też ogromna ilość czasu spędzanego na świeżym powietrzu. Co ciekawe, wg. socjologów, urodzeni w maju częściej, niż dzieci z innych miesięcy deklarują w dorosłym życiu, że są szczęśliwi.
Czytaj dalej
Jak zrobić krystaliczne kostki lodu? Z takim lodem napoje wyglądają obłędnie
napoje na grillu
napoje na grillu
Kostki lodu przydają się do wielu, nie tylko wyskokowych, napojów. Drinki w barze zawsze wyglądają idealnie, a lód w szklankach jest krystalicznie czysty. Gdy próbujemy powtórzyć napój w domu, daleko mu do barowego pierwowzoru, a lód jest mętny i nieestetyczny. Przepisów na drinki nie znamy, ale wiemy, jak zrobić krystaliczne kostki lodu.Ciepły letni dzień, grill, dobre jedzenie, a do tego odpowiednio schłodzone napoje – brzmi jak plan idealny. Żeby zapewnić gościom te zimne napoje, przydaje się lód. Tylko, czemu kostki lodu zrobione w domu są takie mętne? Okazuje się, że to wina wody i uwięzionych w niej pęcherzyków powietrza. Podpowiadamy jak zrobić krystaliczne kostki lodu.
Czytaj dalej