Dieta na problemy z tarczycą. Tych ziaren nie powinnaś jeść
Tarczyca to maleńki gruczoł usadowiony u nasady szyi. Zwykle nie przejmujemy się nią, póki nie zacznie sprawiać problemów. Warto o nią zadbać, bo chora tarczyca wpływa nie tylko na nasze zdrowie, ale też na jakość życia.
Dieta dobra dla tarczycy pozwala nie tylko zatroszczyć się o zdrowie tego gruczołu, ale też przedłużyć jego młodość. Dzięki czemu możemy lepiej kontrolować np. masę ciała, a nawet zmniejszyć stany depresyjne. Co jeść, a czego unikać, żeby zadbać o tarczycę?
Dieta dobra dla tarczycy - niedoczynność
Najczęstszym problemem z tarczycą jest jej niedoczynność. Objawia się ona m.in. przybieraniem na wadze i trudnością w gubieniu nadprogramowych kilogramów. Choroba niedoczynna tarczycy częściej występuje u kobiet niż mężczyzn. Wśród objawów wymienia się m.in. łamliwość paznokci, wypadanie włosów, suchość i bladość skóry, ale też otępienie, senność i wiele innych.
Przy niedoczynności tarczycy należy położyć dłuży nacisk na dietę. Nie może w niej zabraknąć takich składników, jak: cynk, selen, żelazo czy jod. Dieta osoby z chorobą niedoczynną tarczycy powinna zawierać bogate w cynk: orzechy, jajka, chude mięso, nasiona słonecznika i pestki dyni, kiełki pszenicy, ostrygi, wątróbkę. Selen znajdziesz w: rybach, owocach morza i glonach, orzechach brazylijskich, pełnoziarnistych produktach zbożowych, podrobach, mięsie i jego przetworach, czosnku i grzybach.
Przy niedoczynności tarczycy należy dbać o podaż żelaza. Znajdziemy je w czerwonym mięsie, przede wszystkim chudej wołowinie, ale też rybach, zielonych warzywach, awokado, owocach jagodowych, nasionach roślin strączkowych, a także kminku, kurkumie czy cząbrze. W Polsce ustawodawca nakłada na producentów obowiązek jodowania soli. Jednak jod znajdziemy też w rybach morskich, algach i roślinach rosnących na terenach przymorskich.
Chory na niedoczynność tarczycy bezwzględnie powinien unikać żywności wysokoprzetworzonej, dań tłustych i smażonych. Dieta przy chorej tarczycy powinna uwzględniać 5-6 niewielkich posiłków zjadanych w regularnych porach. Nie omijaj śniadań! Bardzo ważne jest unikanie produktów zawierających soję, nie tylko w diecie, ale także w kosmetykach.
Dieta dobra dla tarczycy - nadczynność
Nadczynność tarczycy jest równoznaczna z przyspieszeniem wszystkich funkcji organizmu. Metabolizm powoduje chudnięcie i wilczy apetyt. Choremu często jest gorąco, robi się nerwowy, w wielu przypadkach obserwuje się także wytrzeszcz gałek ocznych. Przy nadczynności tarczycy dieta powinna obejmować uzupełnianie takich składników odżywczych jak: kwasy Omega-3, wapń i witamina D i antyoksydanty.
Chory na nadczynność tarczycy powinien wprowadzić dietę wysokokaloryczną, nie oznacza to jednak, że ma żywić się słodyczami i tłustymi przekąskami. Podobnie jak w przypadku niedoczynności, tak i przy nadczynnoci - należy unikać żywności wysoko przetworzonej. Należy spożywać 6-7 posiłków w regularnych odstępach czasu. Tarczyca lubi śniadania! Ważne jest zachowanie proporcji składników odżywczych w diecie.
Przy nadczynności powinno się pamiętać o tym, że kalorie w naszej diecie powinny rozkładać się następująco: białko około 15 proc., tłuszcze pochodzenia roślinnego 25-35 proc., węglowodany 50-70 proc. W jadłospisie chorego na nadczynność tarczycy nie może zabraknąć: chudego mięsa, ryb, jaj, nasion roślin strączkowych, olejów: lnianego, rzepakowego, oliwy z oliwek, orzechów włoskie, nasion lnu, pestek dyni i słonecznika, awokado i oliwek. Węglowodany czerpiemy z pełnoziarnistych produktów zbożowych.
Dieta przy chorobie Hashimoto
Hashimoto to choroba autoimmunologiczna tarczycy, występuje najczęściej z niedoczynnością tarczycy. Jednak najnowsze badania mówią, że zdarza się także z nadczynnością. To schorzenie tarczycy wymaga diety przeciwzapalnej. Organizm rozpoznaje komórki tarczycy jako obce i sam zaczyna je zwalczać, co powoduje przewlekły stan zapalny. Nie jest jasna przyczyna tego schorzenia.
Wśród objawów wymienia się przede wszystkim: wzrost masy ciała, spadki nastroju, a także nagłe problemy z cerą, przewlekłe zmęczenie i wiele innych. Wśród najpopularniejszych diet przeciwzapalnych, które sprzyjają funkcjonowaniu organizmu i zahamowaniu choroby Hashimoto wymienia się dietę śródziemnomorską.
Chory, by zadbać o tarczycę, powinien ograniczyć żywność przetworzoną, alkohol i inne używki. Warto rozważyć całkowitą rezygnację z czerwonego mięsa. Korzystny wpływ mają na tarczycę chudy drób i tłuste ryby morskie. Na talerzu nie może zabraknąć też warzyw, które powinny stanowić nawet 2/3 objętości posiłku. Warto też sięgać po jaja, orzechy i kakao. Chora tarczyca nie lubi cukru i surowych warzyw kapustnych.
Choroba Hashimoto jest specyficzną przypadłością, trzeba stale kontrolować poziom jodu w organizmie, jest on niezbędny do prawidłowego funkcjonowania gruczołu, ale nadmiar może zaostrzać objawy. Ważny w diecie osób z chorą tarczycą jest selen, który łagodzi stany zapalne, a także żelazo.
Dieta jest bardzo ważnym czynnikiem w terapii chorób tarczycy. Trzeba ją stosować do końca życia, bo dziś medycyna jest w stanie kontrolować te schorzenia, nie umiemy ich jednak całkowicie wyleczyć.
Zobacz także:
Takie są pełne niebezpiecznych substancji. O czym świadczy kolor skórki banana?
Parówki dla dzieci. Takie wybieram na zdrowe i smaczne śniadanie dla rodziny
Ile orzechów włoskich można zjeść w ciągu dnia? Skromniutka porcja