Domowe krówki z patelni z rodem PRL. Ten przepis zrobisz z trzech składników, które masz w domu
W pierwszym lepszym osiedlowym sklepie możemy znaleźć co najmniej siedem różnego rodzaju cukierków. Do tego kilkanaście rodzajów ciastek, czekolad i batonów.
W zamierzchłej epoce jednak o słodkości nie było tak prosto. Dlatego panie domu robiły wszystko, co mogły, by stworzyć coś z niczego i przygotować naprawdę pyszne domowe słodycze. Jednym z nich były cukierki z patelni, rozpływający się w ustach przysmak doby PRL.
Cukierki z patelni kochane przez pokolenia
Cukierki z patelni to wyjątkowy deser. Trochę karmelki, trochę krówki, słodkie, mleczne, mają wszystko, co w cukierkach najlepsze. Są reliktem dawnej epoki. W PRL-u gospodynie domowe prześcigały się, by zrobić coś pysznego z niczego.
Minimum składników, maksimum smaku — to dewiza kucharek tamtych czasów. W ten sposób powstały bajecznie proste wafle przekładane kremem kakaowym, krem sułtański i bajaderki.
Cukierki z patelni także robi się bardzo prosto, wystarczą trzy składniki. To jeden z tych przepisów, które zrobisz z tego, co masz zawsze w lodówce. Nie zajmie ci to wiele czasu, a twoi goście będą zachwyceni. Dzieciaki też, bo te cukierki to coś, co maluchy lubią najbardziej!
Przepis na cukierki z patelni
Przepis na cukierki z patelni rodem z PRL jest bardzo prosty. Tak naprawdę wystarczą trzy składniki:
- 2 szklanki cukru,
- 500 ml mleka,
- 250 g, czyli kostka i trochę masła.
Do cukierków warto użyć prawdziwego masła, nie margaryny do pieczenia. Będą bardziej kremowe i delikatne. Jeśli masz ochotę nieco podkręcić ten smak, dodaj do masy trochę soli. Wtedy będą smakowały jak słony karmel, słodkie, ale z charakterkiem.
Jak zrobić cukierki z patelni
Przygotowanie cukierków z patelni to tylko chwila. Wystarczy podgrzewać je na wolnym ogniu i dokładnie wymieszać, by nie powstały żadne grudki.
- Cukier wsyp na patelnię i podgrzewaj na wolnym ogniu, aż się rozpuści, mieszając.
- Wyłącz palnik, dodaj masło i wymieszaj, by się roztopiło.
- Do tak przygotowanego karmelu dodaj mleko. Rób to powoli, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą.
- Foremkę, blaszkę albo naczynie żaroodporne wyłóż papierem do pieczenia. Wylej masę i odstaw na około 2 godziny. Nie musisz wkładać do lodówki, masa stężeje w temperaturze pokojowej.
- Twardą masę pokrój na cukierki.
Cukierki możesz przechowywać, wystarczy je tylko zawinąć w papierki, na przykład z papieru do pieczenia. Początkowo są kleiste i ciągnące, jak prawdziwe krówki. Po 2-3 dniach kruszeją i twardnieją.
Zobacz także:
Blok czekoladowy rodem z PRL. Ten przepis to łatwizna, a deser smakuje fenomenalnie!
Krem sułtański to najwytworniejszy deser PRL. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty
Przepis na ekspresowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania. Robi się samo