Lemoniada z lilaka to hit na majówkę. Żaden grill się bez niej nie uda
Jako dziecko pewnie próbowałaś kwiatów bzu, jednak czy wiesz, że ta roślina ma zbawienny wpływ na nasze zdrowie, a także bogate zastosowanie w kuchni? Dziś przygotujemy z lilaka lemoniadę!
Cały maj pachnie bzem. Kochamy znosić jego naręcza do domu, ustawiamy w wazonach i staramy się nacieszyć lilakiem. Jednak nie można zapominać, że te piękne fioletowe lub białe kwiatki to także doskonała baza w kuchni.
Lemoniada z bzu lilaka, jak zbierać
Napój w zależności od koloru kwiatów, które wybierzesz, może mieć lekko mleczny kolor, przez róż aż do bursztynowego. Kwiatki najlepiej zbierać z zaprzyjaźnionego ogrodu, z dala od ruchliwych ulic , tam, gdzie mamy pewność, nie nie były pryskane, a także narażone na przyjmowanie spalin z powietrza.
Jeśli ścinasz bez do wazonu - rób to wczesnym rankiem, po zachodzie słońca lub w pochmurne dni - bukiet będzie stał dłużej. Ten na lemoniadę zbieramy w podobnych warunkach, bo gdy słońca jest mniej, soki w roślinach krążą wolniej, a co za tym idzie - krzew mniej ucierpi na cięciu.
Przepis na lemoniadę z bzu lilaka
Składniki lemoniady z lilaka:
- 2 garści kwiatów bzu
- 2 łyżki miodu
- 1 litr gorącej wody
- 1/2 cytryny lub limonki
- Jak zrobić lemoniadę z bzu
Kwiatki oddzielamy od łodyżek i dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do dzbanka, dodajemy wyszorowaną i pokrojoną w cienkie plastry limonkę lub cytrynę i zalewamy gorącą wodą. Gdy ta przestygnie do około 30 st. C, dodajemy miód . Zostawiamy do całkowitego wystygnięcia, na co najmniej 3 godziny. Podajemy mocno schłodzony napój - wówczas najmocniej czuć aromat bzu.
Dlaczego warto pić lemoniadę z lilaku
Lilak, zwany też bzem ma wiele cennych właściwości prozdrowotnych. Wymienić tu należy:
- działanie uspokajające,
- właściwości przeciwzapalne,
- wspomaganie walki z pasożytami,
- regenerację organizmu,
- wspomaganie walkę z trądzikiem,
- ulgę w bólu głowy,
- lilak wzmacnia odporność.
Poza lemoniadą można wykorzystać lilak do wypieków, aromatyzować nim cukier, przygotować z niego syrop, a także dodawać do sałatek jako jadalną dekorację.
Zobacz także:
Krem sułtański to najwytworniejszy deser PRL. Aż trudno uwierzyć, że przepis jest tak prosty
Od tej mikstury pelargonie zakwitną jak szalone. A sąsiadki będą przecierać oczy ze zdumienia
Kokosowe bajaderki robię co weekend. Przepis na domowe raffaello jest banalnie prosty