Ma więcej właściwości niż oliwa z oliwek. Wystarczy łyżeczka dziennie, by zadbać o urodę
W poszukiwaniu zdrowych produktów sięgamy po egzotyczne produkty, nie zwracając uwagi na to, co mają do zaoferowania rodzime łąki i lasy. Jednym z takich zapomnianych produktów jest olej rydzowy.
Kiedyś był bardzo popularny, teraz niewiele osób wie o jego istnieniu. A przecież jest bardzo zdrowy i niezwykle wartościowy. Olej rydzowy to prawdziwa skarbnica witamin i nienasyconych kwasów tłuszczowych. Warto sięgać po niego jak najczęściej.
Olej rydzowy nie z rydzów
Olej rydzowy to prawdziwy skarb. Lista jego właściwości dobroczynnych dla organizmu jest bardzo długa. Jest zdrowszy nawet od oliwy z oliwek. A mimo to nie jest zbyt dobrze znany. Na szczęście można go kupić w sklepach zielarskich i ze zdrową żywnością.
Jego nazwa może być myląca, sugeruje, że powstał z rydzów. Jednak nie ma nic wspólnego z tymi grzybami, no może poza rdzawo-czerwonym kolorem. Tłoczy się go z lnianki, czyli lnicznika siewnego. To roślina traktowana przez rolników jako chwast. Podobnie jak rzepak, należy do rodziny kapustowatych i ma niewielkie, oleiste nasiona.
Olej rydzowy powinien być tłoczony na zimno. Może być nieco mętny lub na jego dnie może powstawać naturalny osad. Przechowuje się go w butelkach z ciemnego szkła, będzie się dłużej nadawał do użytku.
Olej rydzowy - właściwości
Niegdyś olej rydzowy był bardzo popularny w Polsce. Został wyparty przez olej rzepakowy, ale ma od niego nieporównywalnie więcej dobroczynnych właściwości. Zawdzięcza je dużej zawartości nienasyconych kwasów tłuszczowych — aż 90 proc. Do tego znajdziemy w nim witaminy z grupy B oraz A i E.
Zawiera także lecytynę i przeciwutleniacze. To wszystko sprawia, że genialne działa na naszą skórę i wygląd. Łyżeczka oleju dziennie zmniejsza widoczność zmarszczek i innych oznak starzenia się lepiej niż drogeryjne kremy. Poprawia także wzrok i działanie układu nerwowego.
Najważniejsze jest jednak to, że ma niezwykły wpływ na nasze zdrowie. Wspiera zdrowie serca i całego układu naczyniowego. Chroni także przed pospolitymi wirusami, ponieważ stymuluje system odpornościowy i jest niezastąpiony jeśli chodzi o leczenie problemów skórnych: dermatoz, AZS, wyprysków, ran i owrzodzeń.
Olej rydzowy na odchudzanie
Olej rydzowy oczywiście nie jest cudownym środkiem na odchudzanie. Jednak może wspomóc w walce z nadprogramowymi kilogramami. Może nieco podkręcić metabolizm, a przede wszystkim pomaga w kontroli prawidłowej glikemii.
Na dodatek wysoka zawartość kwasów tłuszczowych omega-3 zmniejsza poziom złego cholesterolu. Olej wspiera wątrobę, trzustkę i jelita.
Zastosowanie oleju rydzowego
Olej rydzowy nie nadaje się do spożycia po obróbce termicznej. Po podgrzaniu traci swoje cenne właściwości. Jednak świetnie sprawdza się na zimno. Można stosować go po prostu zamiast suplementów — łyżeczkę lub dwie dziennie, albo dodawać do potraw.
Będzie wspaniałym dodatkiem do sałatek, grzanek czy pieczywa. Można zastąpić nim omastę do ziemniaków czy kaszy. Albo po prostu polać nim warzywa serwowane do obiadu.
Warto jednak wiedzieć, że olej rydzowy ma dość intensywny smak i nie każdemu przypadnie do gustu. Smakuje` lekko cebulowo, z wyczuwalną nutą goryczki. Można się jednak do niego przyzwyczaić, a w niektórych daniach, jak sałatki ziemniaczane, jest po prostu genialnym dodatkiem.
Zobacz także:
W Polsce uchodzi za uciążliwy chwast, na świecie płacą za niego krocie
Bursztynowa bransoletka na rączce niemowlęcia. Czy wiesz, co oznacza?
To nie sezon na grzyby? Zdziwisz się, jakie skarby kryją się teraz w lasach