portalparentingowy.pl Życie rodzinne Moja mama nigdy nie dawała jajka do kopytek. Dzięki temu składnikowi rozpływały się w ustach
fot. Piaxaby

Moja mama nigdy nie dawała jajka do kopytek. Dzięki temu składnikowi rozpływały się w ustach

25 lutego 2024

Kopytka mają zapach domu. Jak większość mącznych dań, kojarzą się z dzieciństwem i beztroską. Przybiegaliśmy na nie prosto z podwórka, by zjeść kilka(naście) sztuk na raz, polane sosem pieczarkowym albo po prostu roztopionym masłem.

Idealne kopytka trzymają formę, ale są mięciutkie, rozpływają się w ustach. Nie tak łatwo je zrobić. Tajemnica tkwi w konsystencji ciasta. Jeśli chcesz podać swojej rodzinie naprawdę pyszne kopytka, nie dodawaj do nich jajka.

Uniwersalne kopytka w różnych odsłonach

Wydawałoby się, że to zwykłe ziemniaczane kluski i nic w nich szczególnego. A jednak kopytka dla wielu osób są ukochanym daniem . Wspomnieniem z dzieciństwa, do którego lubią wracać we własnym domu.

Kopytka są bardzo uniwersalne . Mają neutralny, delikatny smak, dzięki czemu można podawać je na wiele sposobów. Kopytka z sosem pieczarkowym , z gulaszem wołowym, z podduszonym mięsem albo leczo z cukinii. Podsmażone na maśle, okraszone cebulką, albo na słodko: z masełkiem, bułką tartą, cukrem i śmietaną. Nigdy się nie nudzą.

Kasia (12).jpg
Fot. Unsplash

Idealny sposób na kopytka

Zrobienie idealnych kopytek bywa wyzwaniem . Samo wykonanie jest banalnie proste, ale czasami ciasto jest zbite i twarde. Wina wcale nie leży w typie mąki czy jej ilości, ale w... jajkach.

To one odpowiadają za sklejanie mąki i konsystencję ciasta. Jednak po ugotowaniu kopytka mogą stać się za twarde . Aby tego uniknąć, w ogóle warto zrezygnować z dodawania jajek. Z tego samego względu nie dodaje się ich do pierogów.

Mięciutkie i delikatne kopytka idealnie nadają się dla dzieci . Nawet maluchy zajadają je z ochotą.

Przepis na kopytka bez jajka

Oto przepis na najlepsze kopytka, które sprawdzają się i na słodko, i na słono:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 200 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • łyżeczka masła,
  • łyżeczka soli.

Do ciasta na kopytka przydaje się specjalna praska do ziemniaków, jednak zrobisz je także bez tego. Wystarczy, że ugnieciesz ziemniaki na purée , na przykład za pomocą widelca.

  1. Ziemniaki ugotuj, przełóż ciepłe do miski, dodaj łyżeczkę masła i rozgnieć do uzyskania purée. Im bardziej gładkie, tym lepiej.
  2. Do masy dodaj mąkę i zagnieć wszystko rękami.
  3. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i bez grudek .
  4. Uformuj wałki, lekko spłaszcz je dłonią i potnij na małe kawałki.
  5. Zagotuj wodę. Do wrzącej wkładaj kopytka.
  6. Gotuj minutę od czasu wypłynięcia.

Podawaj z ulubionym sosem i surówką. Od razu przygotuj większą porcję, bo kopytka świetnie smakują na drugi dzień, odsmażone na maśle.

Zobacz także:

Klarowny, bursztynowy i o głębokim smaku. Już nie zrobię rosołu inaczej

Przyczepianie magnesów do lodówki to ogromny błąd. Już nigdy tak nie zrobisz

Dieta ketogeniczna w ciąży. Czy to na pewno dobry pomysł?

KONKURS! Rozdajemy aż 30 książek o żywieniu niemowląt
Twoja babcia miała rację. Dzieciom podajemy tylko takie pieczywo
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dziennikarka i copywriterka. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim, obecnie w trakcie studiów psychologicznych. Zajmuje się psychologią osobowości i rozwojową. W centrum jej zainteresowania leżą emocje – i te dziecięce, i te matczyne. Prywatnie mama rezolutnego chłopczyka i miłośniczka rękodzieła każdej maści.

Napisz do mnie: katarzyna.kazmierczak-milewska@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy