Opłatek komunijny jest zawsze świeży. Nie uwierzysz, co robi się z nim po upieczeniu
Opłatek to wyjątkowy rodzaj wypieku. Dzielimy się nim podczas składania wigilijnych życzeń. To on jest symbolicznym ciałem Chrystusa, który przyjmują katolicy w czasie mszy świętej.
Mało kto wie, w jaki sposób powstaje opłatek i kto zajmuje się jego produkcją. Aż zaskakujące, jak prosty jest jego skład.
Tradycyjny opłatek komunijny
Tradycyjne opłatki, które przyjmujemy w czasie komunii czy którymi dzielimy się w czasie świąt, powstają według bardzo starej receptury. W ich składzie znajduje się tylko woda i mąka pszenna.
W Kościele Katolickim za wypiekanie opłatków odpowiadają niektóre zakony. Jest to sposób na utrzymanie klasztorów. Wypiekaniem opłatków zajmują się między innymi siostry katarzynki z Braniewa oraz siostry sakramentki.
Opłatek przygotowywany przez siostry zakonne
Opłatek jest przygotowywany głównie przez żeńskie zakony. Opłatkarnie pracują przez cały rok, ale najwięcej zleceń mają oczywiście przed Bożym Narodzeniem. Produkcje opłatków wigilijnych zaczynają już we wrześniu.
Jak podaje portal zyciezakonne.pl, siostry sakramentki codziennie robią ich ponad tysiąc . Podstawą jest wyrobienie idealnego, płynnego ciasta z mąki pszennej i wody. Następnie wylewa się je na specjalne formy, które trafiają do pieca.
Tak przygotowany opłatek jest kruchy i nietrwały. Aby się nie łamał i nie rozsypywał, trzeba go nawilżyć. Potem następuje długi proces suszenia. Dopiero wtedy opłatki mogą trafić do pakowania, a następnie są rozsyłane do kościołów.
Bezglutenowy opłatek
W tradycji katolickiej opłatki komunijne są cienkie, białe i mają okrągły kształt. Mają także delikatnie nacięcie w kształcie krzyża. Opłatkarnie obecnie oferują także opłatki bezglutenowe z mąki sojowej lub ziemniaczanej.
Jak zdecydował Episkopat Polski w 2009 roku, osoby chore na celiakię mogą przyjmować komunię pod postacią opłatków bez mąki pszennej. Można poprosić proboszcza, by zamówił bezglutenowe opłatki do parafii i ustalić z nim sposób przyjmowania komunii.
W innych kościołach chrześcijańskich mają zupełnie inną formę, na przykład twardawych krakersów, podpłomyków, chleba na zakwasie czy przaśnego chleba pita. Ich skład może być różny, ale dwa najważniejsze składniki, mąka i woda, pozostają bez zmian. Tak jak ich symbolika.
Zobacz także:
"Od tych to przynajmniej 700". Ile pieniędzy wypada dać na Pierwszą Komunię?
Pierwsza Komunia Święta. Dekoracje, które zachwycą gości, nie muszą być drogie
Co zrobić z palmą po Wielkanocy? Kościół: “To świętokradztwo”