Pracownik McDonald's zdradza, ile mięsa jest w nuggetsach. Rodzice woleliby tego nie wiedzieć
W pudełeczku z zabawką, jabłkiem lub musem, do tego małe frytki i soczek ze słomką. Każdy rodzic wie, że w tym zestawie obowiązkowe są "kurczaczki" Dzieci kochają nuggetsy, te w zestawie Happy Meal mają szczególną moc przyciągania. Cieszymy się, bo to w końcu"kotlecik", ale czy na pewno?
Były pracownik PR sieci McDonald's w serialu dokumentalnym „ZDFzeit” stacji ZDF mówi, co tak naprawdę serwujemy dzieciom, gdy kupujemy McNuggets. Wielu rodziców, wolałoby tego nie wiedzieć.
Mięsa? Jak na lekarstwo
Na stronie internetowej McDonald's łatwo możemy znaleźć potwierdzenie jego słów. Prawo obliguje producentów żywności do podawania pełnego składu produktów spożywczych serwowanych klientom. W uwielbianych przez dzieci "kurczaczkach", mięso z piersi stanowi zaledwie 46 proc. składu!
Znajdziemy tam za to mnóstwo wypełniaczy: woda, mąka pszenna i kukurydziana, oleje słonecznikowy i rzepakowy, semolinę durum pszenną, sól, naturalne przyprawy i wypełniacze. Poza tym, na nuggetsy muszą uważać alergicy , bo mogą zawierać seler i mleko krowie wraz z laktozą.
Oszczędność przede wszystkim
Sieć restauracji McDonald's w ostatnim czasie znacząco podniosła ceny swoich produktów. Wynika to oczywiście z szalejącej inflacji, którą każdy z nas odczuwa w swoim portfelu. Jednak mimo tych podwyżek, dział handlowy popularnej sieci, dodatkowo zwiększa swoje zyski, oszczędzając na najdroższych składnikach . W tym przypadku mięsie.
Za zestaw dla dzieci, w którym znajdziemy 4 nuggetsy, trzeba zapłacić ponad 18 zł. Jeśli zapragniemy kupić same nuggetsy, mamy do wyboru: 6 szt. za 16,90 zł, 10 szt. za 19,90 lub 20 szt. za 30,90 zł. Całkiem sporo, jak na mniej niż 50 proc. mięsa w składzie.
Lepiej zrobić samemu
Oczywiście magia jedzenia "na mieście" jest nie do podrobienia, jednak jeśli dziecko naprawdę lubi nuggetsy, lepiej kupić polędwiczki z piersi kurczaka lub po prostu pierś, pokroić w małe kawałki i zrobić panierkę. Pyszną i zdrową alternatywą dla bułki tartej będą zmielone płatki owsiane.
Mięso namocz na pół godziny w pół szklanki mleka wymieszanej z surowym jajkiem i przyprawami (sól, słodka papryka), następnie obtocz w płatkach i usmaż na rozgrzanym oleju. Będą pyszne i znacznie zdrowsze.
Jeśli chcecie naprawdę chrupiącej panierki , możecie obtoczyć kawałki mięsa podwójnie. Wtedy warto do pierwszej warstwy użyć mąki kukurydzianej, a do drugiej pokruszonych płatków kukurydzianych. Kolejność jest taka: mleko z jajkiem, mąka kukurydziana, mleko z jajkiem, płatki. Możesz upiec też nuggetsy w beztłuszczowej frytkownicy.
Zobacz także:
Pokazała, co jej córka dostała do jedzenia w szpitalu. To chyba jakiś żart
Które parówki kupić dzieciom, żeby się nie naciąć? Dietetyk wskazuje konkretne marki
Koniec z energetykami w szkołach. Prezydent podpisał nowelizację ustawy