Biorę szynkę, jajka, ogórki kiszone i tortille. Mój mąż uwielbia ten pomysł na kolację
Kanapki na śniadanie, kanapki na kolację? To nudne, nie ma co ukrywać. Każdego wieczora, gdy zbliża się pora kolacji, w niejednym domu rozgrywa się ta sama scenka. Ktoś zagląda do lodówki i wzdycha: "Co tu zjeść?”.
Mam idealne rozwiązanie tego problemu. Danie niebanalne, a jednocześnie szybkie do przygotowania i, przede wszystkim, bardzo smaczne. Ucieszy całą rodzinę. W moim domu rządzi już od dłuższego czasu. Spróbujesz?
Pomysł na szybką kolację
“Ile można jeść kanapki?!”, gdy jakiś czas temu usłyszałam te słowa z ust mojego męża, musiałam mu przyznać rację. Ja też miałam już dość kanapek. Ok, kupujemy pyszne pieczywo, sama potrafię upiec zdrowy chleb. Dobre masełko, serki, hummusy, pasty, kiełbaska, wszystko bardzo smaczne, ale... ”ile można?!”.
Zaczęłam więc przeszukiwać internet. I dokonałam odkrycia – przypiekane tortille z jajkami i szynką . Momentalnie stały się hitem w moim domu. Już pierwszego dnia, kiedy zrobiłam je na kolacje. Od tamtej pory są wspaniałym urozmaiceniem rodzinnego menu, a serwować je można z powodzeniem również na śniadanie. Przepis jest banalnie prosty, a całość jest naprawdę smaczna i pożywna.
Tortilla z jajkami i szynką – składniki
Do przygotowania takich tortilli nie potrzeba żadnych wyrafinowanych, ani drogich składników. Same tortille, czyli placki pszenne, można kupić gotowe , koszt jednej sztuki to ok. 1 zł. A resztę produktów zwykle i tak mamy w lodówce. Będziemy potrzebować:
- placków,
- masła klarowanego, oleju rzepakowego lub oliwy z oliwek do smażenia,
- kilku plasterków szynki lub pokrojonego drobno boczku,
- ok. 2 jaj na każdą tortillę,
- opcjonalnie: sera żółtego, ogórków kiszonych, szczypiorku, cebulki, papryki, kukurydzy, pomidorów, etc.,
- przypraw: soli, pieprzu
Tortilla z jajkami – wykonanie
Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, układamy na nim wędlinę i podsmażamy przez krótką chwilę. Następnie wlewamy na to rozmącone i przyprawione wcześniej jajka, dodajemy pokrojone w plasterki ogórki, posiekany szczypiorek lub inne dodatki, które lubimy. Układamy też ser w plastrach lub starty na wiórki. A na wszystkim rozkładamy tortillę.
Patelnię trzymamy na średnim ogniu przez około 2-3 minuty, trzeba dać chwilę wszystkim składnikom, żeby się związały. Po tym czasie należy placek odwrócić na drugą stronę. Odważniejsi mogą spróbować go przerzucić, jak naleśnika, pozostali spokojnie mogą do tego celu użyć łopatki. Teraz wystarczy złożyć tortillę na pół i jeszcze chwilę podsmażyć z każdej strony.
Gotową tortillę z jajkami i szynką wykładamy na talerz, kroimy w trójkąty i podajemy. To naprawdę smaczne i pożywne danie i jeżeli tobie też znudziły się kanapki, spróbuj zrobić coś takiego na kolację lub na śniadanie .
Zobacz także:
Ile można jeść nudne kanapki? Twoje dzieci zwariują na punkcie naszych propozycji
Ile możesz jeść jajek tygodniowo? Zależy, ile masz lat
Parówki dla dzieci. Takie wybieram na zdrowe i smaczne śniadanie dla rodziny