portalparentingowy.pl Życie rodzinne Ciasto drożdżowe, które wychodzi za pierwszym razem i nie opada. Ten przepis znalazłam u babci
Fot. Zdjęcie ilustracyjne screenshot z YouTube Just Cook

Ciasto drożdżowe, które wychodzi za pierwszym razem i nie opada. Ten przepis znalazłam u babci

22 czerwca 2024

Idealne ciasto drożdżowe jest puszyste. Po przekrojeniu widać, że ma strukturę jak gąbka, czyli wyraźne bąbelki powietrza. I po prostu rozpływa się w ustach.

Taki efekt jednak trudno uzyskać. Czasami już-już wydaje nam się, że ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i mięciutkie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec. Można tego łatwo uniknąć. To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem.

Ciasto drożdżowe, które nie opada

Przyjęło się, że ciasto drożdżowe jest trudne w przygotowaniu i trzeba mieć trochę wprawy, by pięknie wyrosło. To nieprawda! Wystarczy mieć dobry przepis i oczywiście trochę cierpliwości, by wyrosło jak na, nomen omen, drożdżach. To przepis na ciasto drożdżowe , które wychodzi za pierwszym razem.

Na jego zrobienie zarezerwuj sobie trochę czasu. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Potrzebuje około dwóch godzin, by wyrosnąć, do tego dochodzi czas wyrabiania rękoma i pieczenia. Dotyczy to także ciast z owocami czy takich na słono.

ciasta drożdżowe
Fot. Zdjęcie ilustracyjne screenshot z YouTube Just Cook

Ciasto drożdżowe, które nie opada - przepis

Przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem, jest bardzo prosty. To nie jest drogi wypiek, nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 4 łyżki ciepłego mleka.

Możesz spotkać się z przepisami, w których daje się drożdże instant, ale jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto nie opadnie, wykorzystaj świeże.

Do ciasta potrzeba:

  • 400 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 70 g drobnego cukru,
  • ½ szklanki mleka,
  • 100 g masła.

Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej lekko w rondelku, musi być tylko lekko ciepłe. Powyżej 37 stopni Celsjusza drożdże nie będą rosnąć . Jajka można ogrzać w ciepłej wodzie z kranu lub odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.

Do ciasta drożdżowego możesz dodać dowolne owoce : czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki czy rabarbar.

Jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie opada

Drożdżowca zaczyna się od zrobienia zaczynu. Jest to bardzo proste, wszystkie składniki wystarczy połączyć w kubku lub małej miseczce, drożdże trzeba lekko rozkruszyć w palcach. Rozczyn musi się mocno zburzyć, najczęściej zajmuje to 20-30 minut, ale trzeba obserwować.

Potem możesz przystąpić do przygotowania ciasta:

  1. Rozpuść masło w rondelku i zostaw do wystygnięcia.
  2. Żółtka, cukier, wyrośnięty rozczyn i mąkę przełóż do miski. Wymieszaj.
  3. Dodawaj stopniowo letnie mleko, mieszając wszystko drewnianą łyżką.
  4. Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
  5. Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło, dobrze wyrobić do połączenia składników.
  6. Przełożyć kulę ciasta do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
  7. Ciasto odgazować, najlepiej uderzając w nie ręką.
  8. Przełożyć do formy wyłożonej proszkiem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
  9. Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
  10. Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.

Nie ma drożdżowca bez kruszonki . Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej i obficie posyp po wierzchu przed pieczeniem. Kiedy zadzwoni timer piekarnika, nie otwieraj drzwiczek. Pozwól, by ciasto drożdżowe trochę wystygło, inaczej może opaść.

wyrabianie ciasta
Fot. Pixabay/Hans

Zobacz także:

Ekspresowe domowe jagodzianki z kruszonką. Z tego przepisu robią się same

Biorę ciasto francuskie i zawijam w nie truskawki. To słodkie śniadanie to hit w moim domu

Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna

60 milionów złotych zniknęło w 12 minut. Żaden rządowy program nie zrobił takiej kariery
Dzieci Barbary Sienkiewicz zostały same na świecie. Kto się nimi zaopiekuje?
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dziennikarka i copywriterka. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim, obecnie w trakcie studiów psychologicznych. Zajmuje się psychologią osobowości i rozwojową. W centrum jej zainteresowania leżą emocje – i te dziecięce, i te matczyne. Prywatnie mama rezolutnego chłopczyka i miłośniczka rękodzieła każdej maści.

Napisz do mnie: katarzyna.kazmierczak-milewska@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy