Ciasto drożdżowe, które wychodzi za pierwszym razem i nie opada. Ten przepis znalazłam u babci
Idealne ciasto drożdżowe jest puszyste. Po przekrojeniu widać, że ma strukturę jak gąbka, czyli wyraźne bąbelki powietrza. I po prostu rozpływa się w ustach.
Taki efekt jednak trudno uzyskać. Czasami już-już wydaje nam się, że ciasto pięknie wyrosło, jest puszyste i mięciutkie, ale po wyjęciu z piekarnika opada i robi się zakalec. Można tego łatwo uniknąć. To najlepszy przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem.
Ciasto drożdżowe, które nie opada
Przyjęło się, że ciasto drożdżowe jest trudne w przygotowaniu i trzeba mieć trochę wprawy, by pięknie wyrosło. To nieprawda! Wystarczy mieć dobry przepis i oczywiście trochę cierpliwości, by wyrosło jak na, nomen omen, drożdżach. To przepis na ciasto drożdżowe , które wychodzi za pierwszym razem.
Na jego zrobienie zarezerwuj sobie trochę czasu. Ciasto drożdżowe nie lubi pośpiechu. Potrzebuje około dwóch godzin, by wyrosnąć, do tego dochodzi czas wyrabiania rękoma i pieczenia. Dotyczy to także ciast z owocami czy takich na słono.
Ciasto drożdżowe, które nie opada - przepis
Przepis na ciasto drożdżowe, które nie opada i wychodzi za pierwszym razem, jest bardzo prosty. To nie jest drogi wypiek, nie potrzebujesz żadnych wymyślnych składników:
- 30 g świeżych drożdży,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- 4 łyżki ciepłego mleka.
Możesz spotkać się z przepisami, w których daje się drożdże instant, ale jeśli chcesz mieć pewność, że ciasto nie opadnie, wykorzystaj świeże.
Do ciasta potrzeba:
- 400 g mąki,
- 3 żółtka,
- 70 g drobnego cukru,
- ½ szklanki mleka,
- 100 g masła.
Wszystkie składniki powinny być ogrzane do temperatury pokojowej. Mleko podgrzej lekko w rondelku, musi być tylko lekko ciepłe. Powyżej 37 stopni Celsjusza drożdże nie będą rosnąć . Jajka można ogrzać w ciepłej wodzie z kranu lub odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki.
Do ciasta drożdżowego możesz dodać dowolne owoce : czereśnie, truskawki, maliny, porzeczki czy rabarbar.
Jak zrobić ciasto drożdżowe, które nie opada
Drożdżowca zaczyna się od zrobienia zaczynu. Jest to bardzo proste, wszystkie składniki wystarczy połączyć w kubku lub małej miseczce, drożdże trzeba lekko rozkruszyć w palcach. Rozczyn musi się mocno zburzyć, najczęściej zajmuje to 20-30 minut, ale trzeba obserwować.
Potem możesz przystąpić do przygotowania ciasta:
- Rozpuść masło w rondelku i zostaw do wystygnięcia.
- Żółtka, cukier, wyrośnięty rozczyn i mąkę przełóż do miski. Wymieszaj.
- Dodawaj stopniowo letnie mleko, mieszając wszystko drewnianą łyżką.
- Kiedy składniki się połączą, wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Pod koniec wyrabiania dodaj roztopione masło, dobrze wyrobić do połączenia składników.
- Przełożyć kulę ciasta do miski, przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na 90 minut.
- Ciasto odgazować, najlepiej uderzając w nie ręką.
- Przełożyć do formy wyłożonej proszkiem do pieczenia lub wysmarowanej olejem.
- Odstawić do wyrośnięcia na 15-20 minut.
- Piec 35-40 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Nie ma drożdżowca bez kruszonki . Przygotuj ją tak, jak lubisz najbardziej i obficie posyp po wierzchu przed pieczeniem. Kiedy zadzwoni timer piekarnika, nie otwieraj drzwiczek. Pozwól, by ciasto drożdżowe trochę wystygło, inaczej może opaść.
Zobacz także:
Ekspresowe domowe jagodzianki z kruszonką. Z tego przepisu robią się same
Biorę ciasto francuskie i zawijam w nie truskawki. To słodkie śniadanie to hit w moim domu
Ciasto z truskawkami na kruchym spodzie będzie hitem tego lata. Ten przepis to łatwizna