portalparentingowy.pl Życie rodzinne Ekspresowe domowe jagodzianki z kruszonką. Z tego przepisu robią się same
Fot. Shutterstock/pikselstock

Ekspresowe domowe jagodzianki z kruszonką. Z tego przepisu robią się same

18 czerwca 2024
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Litr jagód kosztuje w 2024 roku około 20 zł. Bo te owoce zwykle nie są sprzedawane na wagę, a na litry właśnie. Litr jagód to około 60 dkg. Czemu więc jedna jagodzianka kosztuje 15-20 zł? Zresztą kogo to obchodzi, na jednej nie da się przecież poprzestać! Trzeba zjeść od razu dużo, bo to towar sezonowy, jak mało który.

Nie namawiam was, żebyście kupowali kilka jagodzianek za absurdalne pieniądze, tylko żebyście zrobili własne. Ten przepis dostałam dawno temu od koleżanki, która prowadzi konto z przepisami na Instagramie i dokładnie tak, jak powiedziała - te bułeczki robią się same i najlepiej... przygotować od razu składniki na podwójną porcję, bo są tak pyszne, że nie sposób nie sięgnąć po kolejną.

Najprostszy przepis na jagodzianki

Najlepsze przepisy są najprostsze , bo każdy kocha jeść, ale nie każdy czerpie przyjemność z długiego zagniatania ciasta. Zresztą, nie każdy ma na to czas. Jeśli już rozmawiamy o czasie, to szybciej idzie z suszonymi drożdżami. Po pierwsze zawsze czekają w kuchennej szafce, a po drugie - nie trzeba z nich robić zaczynu.

W tym przepisie kluczową rolę odgrywa jakość składników. Tu już wygrywasz z jagodziankami kupionymi w dyskoncie, a i z większością piekarni możesz się mierzyć. Bo prawdziwe masło, świeże jajka zawsze wygrają w walce na smaki z tłuszczem roślinnym czy jajami w proszku. Ale przejdźmy do rzeczy.

jagodzianki domowe
Fot. Portal Parentngowy/Marta Lewandowska

Domowe jagodzianki - składniki

Najważniejsze jest dobre przygotowanie jagód . Musisz je przebrać, oczyścić z patyczków i dokładnie umyć. Nigdy nie omijaj tego kroku! A potem naszykuj:

Na ciasto:

  • 50 g suchych drożdży,
  • 500 ml ciepłego mleka,
  • 1 kg mąki pszennej,
  • 2 jajka,
  • 200 g cukru,
  • 200 g masła.

Do nadzienia:

  • 1 l jagód,
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki cukru.

Na kruszonkę:

  • 100 g masła,
  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru.

Idealne domowe jagodzianki - przygotowanie

Drożdże, dwie łyżki cukru i trzy łyżki mąki, wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka. Całość zagnieć. Ciasto ma być gładkie, sprężyste i łatwo odchodzić od ręki - to zajmuje dosłownie kilka minut. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na godzinę.

Przygotuj jagody, po umyciu dokładnie osusz je na sitku, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagnieć kruszonkę z miękkiego masła, cukru i mąki, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut. Z ciasta formuj placuszki, na każdy nakładając łyżkę jagód i dokładnie zaklej. Układaj jagodzianki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Pomiędzy domowymi jagodziankami zostaw odstępy około 3 cm.

Żeby domowe jagodzianki zjawiskowo się prezentowały, posmaruj każdą zmąconym jajkiem i obsyp obficie kruszonką. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Ostrzegam, te banalnie proste jagodzianki nie tylko szybko się robi, ale też szybko znikają w dziecięcych brzuszkach.

Zobacz także:

Domowe krówki z patelni z rodem PRL. Ten przepis zrobisz z trzech składników, które masz w domu

Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie

Kruche ciasto z przepisu babci. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

Dodatkowe 1500 zł dla rodziców jeszcze w tym roku. Niedługo rusza nabór wniosków
To imię dla chłopca było hitem w PRL. Dziś nikt nie chce nazywać tak dzieci
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy