Ekspresowe domowe jagodzianki z kruszonką. Z tego przepisu robią się same
Litr jagód kosztuje w 2024 roku około 20 zł. Bo te owoce zwykle nie są sprzedawane na wagę, a na litry właśnie. Litr jagód to około 60 dkg. Czemu więc jedna jagodzianka kosztuje 15-20 zł? Zresztą kogo to obchodzi, na jednej nie da się przecież poprzestać! Trzeba zjeść od razu dużo, bo to towar sezonowy, jak mało który.
Nie namawiam was, żebyście kupowali kilka jagodzianek za absurdalne pieniądze, tylko żebyście zrobili własne. Ten przepis dostałam dawno temu od koleżanki, która prowadzi konto z przepisami na Instagramie i dokładnie tak, jak powiedziała - te bułeczki robią się same i najlepiej... przygotować od razu składniki na podwójną porcję, bo są tak pyszne, że nie sposób nie sięgnąć po kolejną.
Najprostszy przepis na jagodzianki
Najlepsze przepisy są najprostsze , bo każdy kocha jeść, ale nie każdy czerpie przyjemność z długiego zagniatania ciasta. Zresztą, nie każdy ma na to czas. Jeśli już rozmawiamy o czasie, to szybciej idzie z suszonymi drożdżami. Po pierwsze zawsze czekają w kuchennej szafce, a po drugie - nie trzeba z nich robić zaczynu.
W tym przepisie kluczową rolę odgrywa jakość składników. Tu już wygrywasz z jagodziankami kupionymi w dyskoncie, a i z większością piekarni możesz się mierzyć. Bo prawdziwe masło, świeże jajka zawsze wygrają w walce na smaki z tłuszczem roślinnym czy jajami w proszku. Ale przejdźmy do rzeczy.
Domowe jagodzianki - składniki
Najważniejsze jest dobre przygotowanie jagód . Musisz je przebrać, oczyścić z patyczków i dokładnie umyć. Nigdy nie omijaj tego kroku! A potem naszykuj:
Na ciasto:
- 50 g suchych drożdży,
- 500 ml ciepłego mleka,
- 1 kg mąki pszennej,
- 2 jajka,
- 200 g cukru,
- 200 g masła.
Do nadzienia:
- 1 l jagód,
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 2 łyżki cukru.
Na kruszonkę:
- 100 g masła,
- 100 g mąki,
- 100 g cukru.
Idealne domowe jagodzianki - przygotowanie
Drożdże, dwie łyżki cukru i trzy łyżki mąki, wymieszaj na jednolitą masę. Dodaj pozostałą mąkę, roztopione i przestudzone masło, cukier i jajka. Całość zagnieć. Ciasto ma być gładkie, sprężyste i łatwo odchodzić od ręki - to zajmuje dosłownie kilka minut. Nakryj ściereczką i zostaw do wyrośnięcia na godzinę.
Przygotuj jagody, po umyciu dokładnie osusz je na sitku, wymieszaj z cukrem i mąką ziemniaczaną. Zagnieć kruszonkę z miękkiego masła, cukru i mąki, zawiń w folię i włóż do zamrażarki na 20 minut. Z ciasta formuj placuszki, na każdy nakładając łyżkę jagód i dokładnie zaklej. Układaj jagodzianki na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia łączeniem do dołu. Pomiędzy domowymi jagodziankami zostaw odstępy około 3 cm.
Żeby domowe jagodzianki zjawiskowo się prezentowały, posmaruj każdą zmąconym jajkiem i obsyp obficie kruszonką. Piecz około 20 minut w 180 stopniach. Ostrzegam, te banalnie proste jagodzianki nie tylko szybko się robi, ale też szybko znikają w dziecięcych brzuszkach.
Zobacz także:
Domowe krówki z patelni z rodem PRL. Ten przepis zrobisz z trzech składników, które masz w domu
Takie ciasto drożdżowe z rabarbarem jadłam u babci całe lato. Lepszego przepisu nie znajdziecie
Kruche ciasto z przepisu babci. Sekret tkwi nie tylko w składnikach