portalparentingowy.pl Przedszkolak Frytki jak z McDonald's zrobisz w domu. Sekret tkwi nie tylko w składnikach
Fot. Freepik

Frytki jak z McDonald's zrobisz w domu. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

22 maja 2024
Autor tekstu: Marta Lewandowska

Frytki jak z McDonald's to marzenie wielu smakoszy. Każdy rodzic zna sytuację, kiedy przejeżdżając obok złotych łuków, dziecko woła: chcę na frytki. Nic dziwnego, te w popularnym fast foodzie są chrupiące z zewnątrz i kremowe w środku, cienkie i długie. Do tego sprawiają wrażenie "suchych" nie za tłustych, idealnych.

Prawda jest taka, ze czasem każdy z nas ulega zachciankom najmłodszych, jednak płacenie 9,90 zł za 100 gramów kartofli brzmi nieco kosmicznie. A dokładnie o takim wydatku mówimy, jeśli zajedziemy tylko na fryteczki. Ale czy da się je "podrobić" w domu? Owszem i wiemy jak!

Jak zrobić frytki jak z McDonald's

Po pierwsze wybierz dobrze ziemniaki. To nie jest wszystko jedno. Jeśli chcesz, żeby frytki były długie, jak w McDonald's, sięgnij po większe okazy, ale znaczenie ma też odmiana. W dyskontach pewnie zauważyłaś, że na siatkach z ziemniakami pojawiają się napisy: do pieczenia, do gotowania, sałatkowe, do zupy. To nie jest tylko sugestia.

Do pieczenia, na placki, frytki, czy babkę ziemniaczaną wybieramy ziemniaki ogólnoużytkowe . Producenci czasem określają je mianem Typ B. To ziemniak, który po upieczeniu, czy usmażeniu może poszczycić się chrupiącą złotą skórką, a jego wnętrze będzie kremowe, delikatne - dokładnie o takie nam chodzi.

ziemniaki
Fot. Freepik

Jaka odmiana ziemniaków na frytki

Typ B to dość ogólne określenie, podobnie, jak "ziemniaki na frytki". Jeśli zakupy robisz na bazarku, szukaj odmian: Irga, Irys, Fresco, Gloria, Pasat, Sante, Glada, Augusta, Flaming, Ingrid, Jelly, Orlik. Doskonale sprawdzą się także do usmażenia idealnych placków ziemniaczanych, czy przygotowania modnych ostatnio frytek steakowych lub belgijskich.

Jednak zostańmy w klimacie fast food. Obierz ziemniaki i od razu pokrój je na cienkie frytki, te w McDonald's mają 7 × 7 mm. Ta legendarna grubość uznawana jest przez wielu smakoszy za idealną, ale ma też najlepsze parametry, by osiągnąć doskonałą konsystencję, więc postaraj się.

Jak przygotować frytki jak z McDonalds - przepis

Pokrojone ziemniaki wkładamy do miski z lodowatą wodą, jeśli masz kostkarkę, śmiało dodaj lód. Powinny się tak hartować około 10 minut , w tym czasie przygotuj drugą miskę. Tym razem nalewamy gorącej wody, najlepiej wrzącej i wsypujemy 3 łyżki cukru, niektórzy dodatkowo używają także łyżki miodu . Całość dokładnie mieszamy. Odcedzamy frytki z zimnej wody i suszymy papierowym ręcznikiem, przekładamy do miski ze słodką zalewą.

Znów zostawiamy je na 10 minut. Ale to jeszcze nie koniec. Po tym czasie ponownie osuszamy ziemniaki i na misce delikatnie oblewamy olejem. Dokładnie obtaczamy. To hartowanie sprawia, że frytki będą sprężyste, jak te z McDonald's . Olej sprawi, że nie skleją się w kolejnej fazie. Na tacy układamy papier do pieczenia, a na nim płaską warstwę frytek. Czas na mrożenie - ziemniaki wkładamy na tacy do zamrażarki na około 30 minut.

Jak usmażyć frytki jak z McDonald's

Pod koniec czasu mrożenia, w rondelku należy nagrzać olej. Jeśli korzystasz z frytkownicy, ustaw temperaturę oleju na 190-200 st. C. W takiej temperaturze należy smażyć frytki . Warto zaopatrzyć się w koszyczki do smażenia, nawet jeśli używasz garnka. Łatwiej zapanować nad frytkami, ale cedzak też się nada. Zmrożone frytki wkładamy najpierw na 5 sekund do rozgrzanego oleju, po czym wyciągamy i wykładamy na ręcznik papierowy.

Czekamy, aż olej ponownie nabierze temperatury co najmniej 190 st. Teraz przystępujemy do właściwego smażenia. To powinno trwać około 10-12 minut. Frytki nabiorą w tym czasie charakterystycznego złotego koloru. Przesypujemy je na talerz i solimy. Dzieci zjedzą je ze smakiem. Byle nie za często, bo są dość tłuste, choć wcale tego nie widać.

Zobacz także:

Kruszonka jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach

Owoce pod kruszonką, jak u babci. Ten składnik przepisu jest kluczowy

Wystarczy kilka kropel, a truskawki nie będą pleśnieć. Domowy sposób mojej babci jest wyjątkowo skuteczny

Stulatek z Wrocławia zdradza przepis na długowieczność. Od lat robi tę 1 rzecz
Babciowe od października to wielkie kłamstwo. Kiedy naprawdę będzie wypłacane świadczenie?
Obserwuj nas w
autor
Marta Lewandowska

Wydawczyni serwisu. Specjalistka ds. turystyki z duszą społecznika. Z mediami związana od blisko 20 lat. Mama trzech chłopców, która wierzy, że dzieci są doskonałe, a rolą rodzica jest jedynie wspieranie ich w odkrywaniu własnej drogi. Zwolenniczka rodzicielstwa intuicyjnego. Pisze głównie o tym, jak czerpać przyjemność z bycia rodzicem, ale też śledzi to, co dzieje się w polskiej szkole. Z zamiłowania ogrodniczka, uwielbia dawać drugie życie używanym rzeczom i gotować.

Napisz do mnnie: marta.lewandowska@iberion.pl


 

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy