Gasi pragnienie i wspomaga odchudzanie. Kwas chlebowy z przepisu babci Mani
Kwas chlebowy nazywany jest wiejską lemoniadą, niektórym jego smak przypomina colę. Różni się od niej tym, że jest znacznie zdrowszy, w pełni naturalny. Kwas chlebowy gasi też pragnienie i pomaga walczyć z nadprogramowymi kilogramami. No i nie psuje tak zębów, jak inne napoje gazowane!
Dawniej kwas chlebowy przyrządzano latem nieomal w każdym gospodarstwie domowym. Szczególnie kiedy pracy w polu było najwięcej. Pracujący ciężko fizycznie w polu, gdy z nieba lał się żar, doceniali jego izotoniczne właściwości, pomagało to uniknąć groźnego dla zdrowia odwodnienia .
Kwas chlebowy - jak zrobić napój idealny na lato
Kwas chlebowy doskonale nawadnia organizm, a do tego wybornie smakuje. Ten napój przygotowywano z chleba żytniego na naturalnym zakwasie, który gospodyni zalewała źródlaną wodą wprost ze studni. Mikstura ta była przygotowywana w "kamieniaku" czyli glinianym naczyniu, takim jak te, w których babcia kisiła ogórki. Nakryty bawełnianą lub lnianą ściereczką zakwas na kwas chlebowy odstawiano na 24 godziny.
Po tym czasie należało dodać miód wielokwiatowy z najbliższej pasieki i zaczyn drożdżowy. W bogatych domach dla lepszego smaku kwasu chlebowego dodawano kilka rodzynek. Jeśli dom był ubogi, miód zastępowano zwykłym cukrem. Tak nastawiony napitek musiał stać jeszcze trzy dni w chłodnym miejscu. Po tym czasie kwas chlebowy przecedzano przez gazę i był gotowy do picia.
Kwas chlebowy, jakie ma właściwości
Kwas chlebowy jest słodko-kwaśny, lekko gazowany , bąbelki gazu pojawiają się w wyniku fermentacji. Napój ma niewielką zwartość alkoholu, jednak jest ona tak śladowa, że uznaje się go za bezalkoholowy napój . Kwas chlebowy pomaga odbudowywać naturalną florę bakteryjną w jelitach, polecany jest więc osobom z problemami trawiennymi.
Poprawia przemianę materii, jest więc polecany osobom, które chcą schudnąć. Pijać powinniśmy go przy nadkwasocie i wzdęciach. W kwasie chlebowym rozsmakować powinni się także ci, których układ sercowo-naczyniowy i odpornościowy potrzebują wsparcia. Kwas chlebowy jest bogatym źródłem:
- witamin z grupy B,
- Wit. C,
- Wit. E,
- selenu,
- cynku,
- kwasu mlekowego.
Przepis na kwas chlebowy
Żeby zrobić własny kwas chlebowy potrzebne będą następujące składniki:
- około 30 dag chleba razowego na naturalnym zakwasie,
- 2,5 l wody źródlanej,
- 1/2 szklanki cukru lub miodu wielokwiatowego,
- 1 dag drożdży świeżych,
- rodzynki.
Żeby przygotować kwas chlebowy, kruszymy chleb żytni do ceramicznego lub szklanego słoja i zalewamy wodę, zakrywamy i odstawiamy w zacienione miejsce. Słój powinien być 5 l, żeby uniknąć rozlewu fermentującego kwasu. Nie wolno go zakręcać, nakrywamy ściereczką. Po dobie dodajemy do kwasu pozostałe składniki (drożdże wcześniej ucieramy z cukrem lub miodem i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce).
Całość mieszamy i odstawiamy na 72 godziny. Po tym czasie kwas chlebowy należy przecedzić. Najlepiej smakuje lekko schłodzony w upalny słoneczny dzień.
Czy dzieci mogą pić kwas chlebowy?
Ze względu na niewielką zawartość alkoholu, który jest naturalnym produktem fermentacji, kwasu chlebowego nie powinny pić kobiety w ciąży i matki karmiące . Nie zaleca się też podawania go dzieciom do lat trzech. Starszy przedszkolak może wypić od czasu do czasu pół szklaneczki.
Kwas chlebowy, zwłaszcza ten kupny może zawierać dodatkowe alergeny, konserwanty i polepszacze, dlatego zawsze trzeba bardzo uważnie czytać etykiety. Dorośli mogą pić go bez obaw, znikoma ilość procentów w kwasie chlebowym nie zagraża ich zdrowiu.
Zobacz także:
Ciasto drożdżowe jak u babci. Sekret idealnego przepisu tkwi nie tylko w składnikach
Sekret babci z Lubelszczyzny. Noś te trzy przedmioty w portfelu, a nigdy nie zabraknie ci pieniędzy
Pocieranie buzi bielizną to dopiero początek. Babcine sposoby na ochronę dziecka