portalparentingowy.pl Życie rodzinne Gdy poznasz sekret jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz jej inaczej
fot. Pexels/Annushka Ahuja

Gdy poznasz sekret jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz jej inaczej

30 maja 2024
Autor tekstu: Beata Łajca

Chociaż w polskim domu jajecznicę dzieli się głównie na mniej i bardziej ściętą, to na świecie występuje wiele jej rodzajów. Najbardziej znana jest jajecznica angielska, francuska i amerykańska. Niewiele osób wie, że istnieje także jajecznica po rosyjsku. A jej smak przebija wszystkie inne.

I chociaż ostatnimi laty nie pałamy sympatią do tej nacji, to musimy przyznać, że przepis na jajecznicę mają obłędny. Kiedy raz spróbujesz jajecznicy po rosyjsku, już nigdy nie zjesz innej. Jej sekret to nie tylko sposób przyrządzania, ale też podawania.

Jaki jest sekret jajecznicy po rosyjsku

Ludzie są wyjątkowo przywiązani do sposobu, w jaki jadają jajecznicę . Jedni nie tkną palcem luźnej jajecznicy, bo lubią taką mocno ściętą. Drudzy wręcz przeciwnie, uwielbiają tą lejącą się, a ścięta dosłownie rośnie im w ustach.

W przepisach największych szefów kuchni całego świata nie ma aż takich różnic w konsystencji jajecznicy. Ale sposób jej przyrządzania często mocno się różni . Jednak ani angielska, ani francuska, ani amerykańska jajecznica nie wyróżnia się tak, jak ta po rosyjsku. Jaki jest jej sekret?

jajecznica
fot. Pixabay/PhotoEnduro

Jajecznica po rosyjsku – jak przygotować

Największym sekretem jajecznicy po rosyjsku jest cebula . A dokładnie jej specyficzna obróbka. Zazwyczaj, gdy robimy jajecznicę, cebula trafia na patelnię na minutę przed wbiciem jajek . Albo zamiast cebuli używa się szczypiorku i to na surowo.

Ale przepis na jajecznicę po rosyjsku mówi, że cebulka musi być lekko przypalona . Gdy robi się brązowa, zaczyna się karmelizować. To wtedy wydobywa się z niej słodki aromat , który nadaje jajecznicy wyjątkowego smaku.

Przepis na jajecznicę po rosyjsku

Według tradycyjnej receptury jajecznicę po rosyjsku miesza się na patelni tylko 3 razy . A smażyć ją trzeba na dużym palniku i na największej mocy. Zadziwiający jest też sposób, w jaki standardowo jajecznica po rosyjsku jest podawana.

Obok talerza z parującym daniem i kawałkiem chleba ląduje zazwyczaj… kieliszek zimnej wódki. Do takiego podawania jajecznicy, zwłaszcza rano, nie namawiamy, ale sam przepis na jajecznicę po rosyjsku jest warty grzechu.

Jajecznica po rosyjsku – składniki

Aby przygotować jedną dużą porcję jajecznicy po rosyjsku potrzeba:

  • 4 jajka,
  • średnią cebulę,
  • łyżeczkę masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Przygotowanie zacznij od cebuli. Pokrój ją w drobniutką kosteczkę i smaż na maśle do momentu, aż delikatnie się przypali . Jajka wbij do miski, dodaj pieprz i sól i dokładnie roztrzep widelcem. Dodaj jajka do bardzo gorącej patelni z cebulką. Zaczekaj, aż lekko się zetną, następnie przemieszaj jajecznicę trzy razy , z różnych stron. Podawaj ze świeżym pieczywem.

Zobacz także:

Jajecznica dla małego alergika. Nie zawiera ani grama jajka

Frytki jak z McDonald's zrobisz w domu. Sekret tkwi nie tylko w składnikach

Urządzasz ogródek? Wygospodaruj miejsce dla tej rośliny. Jesienią sobie podziękujesz

1 składnik wystarczy, by truskawki pięknie dojrzewały na balkonie. Zbierzesz całą łubiankę
Sandra Kubicka urodziła dwa miesiące przed terminem. Imię jej synka oznacza "silny jak lew”
Obserwuj nas w
autor
Beata Łajca

Zanim została redaktorką Portalu Parentingowego, przez 5 lat pisała jako freelancer. Entuzjastka rodzicielstwa bliskości, BLW i chustonoszenia. Lubi wiedzieć, co w trawie piszczy i tropić najciekawsze newsy. Interesuje się polskimi tradycjami i ludowymi zwyczajami. Z wykształcenia historyczka sztuki, a prywatnie mama dwóch wspaniałych córek.

Napisz do mnie: beata.lajca@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy