Jeśli zobaczysz tę rybę w sklepie, bierz w ciemno. Jest tania, zdrowa i pyszna
Powinniśmy jeść więcej ryb. Wiemy o tym wszyscy, bo ryby są zdrowe i smaczne. Jednak nie da się nie zauważyć, że są także dość drogie. Za łososia trzeba zapłacić co najmniej 50 zł za kilogram. Kogo na to stać? Na pewno większość z nich nie może sobie pozwolić na taki wydatek zbyt często, ale to nie oznacza, że jedzenia ryb mamy rezygnować.
Na szczęście wraz ze wzrostem świadomości konsumentów, rośnie także wybór w sklepach. Gatunków ryb jest wiele, nie wszystkie jednak są warte naszej uwagi. Są takie, których nawet za darmo nie powinniśmy jeść. Jednak nie każda tania ryba jest zła. Jest taka, która jest tania, bardzo zdrowa i wyjątkowo smaczna, a do tego - nasza polska, prosto z Mazur.
Miętus - najlepsza polska ryba
Miętus to ryba słodkowodna z rodziny dorszowatych , którą od zawsze zajadamy się na Mazurach, jednak coraz częściej można dostać ją także w dużych sklepach w całym kraju. Miętus ma białe smaczne mięso i niewiele ości, nadaje się więc do jedzenia także przez najmłodszych. 1 kg miętusa kosztuje około 26 zł. To połowa ceny łososia!
Tania, polska, smaczna a do tego zdrowa ryba, z której można przygotować wiele pysznych dań, czy może być lepiej? Miętus jest rybą, po którą warto sięgać i można to robić z prawdziwą przyjemnością. Jej właściwości prozdrowotne są nieocenione. Jest to ryba bogata w witaminy i mikroelementy.
Miętus czy warto kupić
W 100 g miętusa znajdziesz aż 19 g białka, które przyspiesza regenerację i wspomaga budowę mięśni, ale to nie wszystko. Ta ryba z rodziny dorszowatych zawiera także kwasy omega-3, w tym kwas eikozapentaenowego (EPA) i kwas dokozaheksaenowego (DHA), witaminę A, witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B4, B5, B6, B9, B12) oraz minerały takie jak wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, selen oraz cynk.
Regularne spożywanie miętusa pomaga zachować w zdrowiu układ krążenia, a także nerwowy . Wspomaga pracę mózgu. Do tego zawarta w rybie witamina A opóźnia procesy starzenia naszego organizmu, pomaga troszczyć się o wzrok. Innymi słowy: jedz miętusa, bo warto.
Jak przyrządzić miętusa
Rybę można tradycyjnie usmażyć w panierce z mąki, podać z surówką z kiszonej kapusty i ziemniakami. Jednak warto także upiec ją z plasterkiem cytryny, udusić w sosie serowym, upiec w towarzystwie bakłażana, czy ugotować na parze.
Warto też spróbować miętusa wędzonego dymem bukowym , lub grillowanego. Ta ryba po prostu rozpływ się w ustach, a do tego prawie nie ma ości. Nadaje się doskonale dla małych dzieci. Można dla nich przygotować pulpety z tej ryby i podać w sosie koperkowym. Możliwości są nieograniczone, a ryba warta wprowadzenia do swojej diety - pod każdym względem.
Zobacz także:
Ta ryba jest zdecydowanie niedoceniana. Zrobisz z niej tani i zdrowy obiad
Ryba z piekarnika, która robi się sama. Moje dziecko zawsze prosi o dokładkę
Tej ryby dzieci nie powinny jeść w święta. A już na pewno nie smażonej