portalparentingowy.pl Zdrowie i pielęgnacja dziecka Superbakterie w mięsie z Lidla. "Poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów"
fot. Portal Parentingowy/Marta Uler

Superbakterie w mięsie z Lidla. "Poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów"

22 czerwca 2024
Autor tekstu: Beata Łajca

Nie jest to kolejny komunikat GIS. Niezwykle groźne dla zdrowia i odporne na działanie antybiotyków bakterie w mięsie sprzedawanym z Lidlu odnaleziono wskutek badania zleconego przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. Superbakterie znajdowały się aż w 40 proc. wszystkich próbek.

Stowarzyszenie oddało do badania 30 próbek mięsa kupionego w Lidlach w Krakowie, Warszawie i Gdańsku. Wykryto w nich szczepy bakterii, które nie tylko mogą wywoływać groźne infekcje, ale są też odporne na działanie antybiotyków. Oprócz tych patogenów w mięsie z Lidla znaleziono też m.in. pałeczki E.coli i salmonelli.

Superbakterie w mięsie z Lidla

Mięso poddane analizie w laboratorium to kurczaki firmy "Rzeźnik" , czyli marki własnej sieci Lidl . Stowarzyszenie Otwarte klatki kupiło je w trzech polskich miastach 6 marca 2024 roku. Wszystkie 30 próbek zbadano pod kątem występowania superbakterii , czyli groźnych bakterii odpornych na antybiotyki.

Niebezpieczne dla zdrowia patogeny znalazły się aż w 40 proc. próbek , co jest szokująco wysokim wynikiem. Zakażenie taką bakterią może wywołać u człowieka oporność na antybiotyki . Sytuacja jest poważna, bo według Europejskiego Centrum Zapobiegania i Kontroli Chorób każdego dnia 100 osób umiera w Europie z powodu antybiotykooporności, nazywanej "cichą epidemią XXI wieku".

Bakterie E.coli, Salmonella i bakterie kałowe

W kurczakach marki "Rzeźnik" z Lidla wykryto dużo więcej niż tylko superbakterie:

  • w 80 proc. próbek znalazły się Enterokoki,
  • w 40 proc. pałeczki E.coli,
  • w 27 proc. patogeny o nazwie Campylobacter odpowiedzialne m.in. za biegunki ,
  • w 23 proc. szczepy Listeria monocytogenes wywołująca groźną listeriozę,
  • w 7 proc. bakterie Salmonelli.

Portal Business Insider rozmawiał o sprawie z prof. dr hab. Walerią Hryniewicz, twórczynią Narodowego Programu Ochrony Antybiotyków. Ekspertka nie ma wątpliwości, że obecność takich bakterii w mięsie z Lidla stanowi realne zagrożenie dla zdrowia osób, które je kupiły i spożyły.

Lidl bagatelizuje sprawę

Prof. Waleria Hryniewicz zaznaczyła, że absolutną koniecznością jest lepszy nadzór nad hodowlami kurcząt .

Przedstawione wyniki mikrobiologiczne są wysoce niepokojące. Pokazały obecność wielu gatunków bakterii w badanych próbkach, nie tylko odpowiedzialnych za zakażenia i zatrucia pokarmowe, ale także wykazujących wieloantybiotykooporność. Sytuacja taka stanowi poważne zagrożenie dla zdrowia konsumentów.

W odpowiedzi na apel Stowarzyszenia Otwarte Klatki Lidl wystosował oświadczenie , w którym czytamy:

Nie mamy konkretnych wyników badania Fundacji Alberta Schweitzera, nie możemy zrewidować tych rezultatów.

Lidl bagatelizuje sprawę, dodając, że w takie bakterie nie muszą wynikać ze sposobu hodowli drobiu i prawdopodobnie występują we wszystkich fermach. To szokujące , że sieć, która ma w Polsce około 900 sklepów, tak lekko podchodzi do faktu, że mięso w nich sprzedawane może być zagrożeniem dla klientów.

Zobacz także:

Lidl wygrał w końcu z Biedronką. Ale zdecydowanie nie na ceny

Czy czereśnie można jeść z robakami? Mało kto wie, jak to działa na organizm

Najgorszy napój na upały. Tak się nie schłodzisz, a możesz sobie zaszkodzić

Przestańcie wciskać nauczycielom prezenty. Strażakom przecież nikt nie daje
"Mój syn Ezra" i inne 3 najbardziej wzruszające filmy, których motywem przewodnim jest miłość ojcowska [ZESTAWIENIE]
Obserwuj nas w
autor
Beata Łajca

Zanim została redaktorką Portalu Parentingowego, przez 5 lat pisała jako freelancer. Entuzjastka rodzicielstwa bliskości, BLW i chustonoszenia. Lubi wiedzieć, co w trawie piszczy i tropić najciekawsze newsy. Interesuje się polskimi tradycjami i ludowymi zwyczajami. Z wykształcenia historyczka sztuki, a prywatnie mama dwóch wspaniałych córek.

Napisz do mnie: beata.lajca@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy