Ta ryba jest zdecydowanie niedoceniana. Zrobisz z niej tani i zdrowy obiad
Regularne jedzenie ryb to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Ryby są bogate w kwasy omega i witaminy. Najpopularniejsze to zdecydowanie łosoś, tuńczyk i dorsz. Są zdrowe i smaczne, ale bardzo drogie.
Jest jednak tańsza alternatywa: okoń. Jest naprawdę smaczny, a do tego zdrowy. Dawniej okonie były bardzo popularne, teraz są trochę zapomniane. A naprawdę warto po nie sięgnąć.
Nieco zapomniany okoń
Okoń, zwany także okłoniem oraz kostyrzem, to naprawdę smaczna ryba. Jeden z jego gatunków jest bardzo powszechny w mazurskich jeziorach , inne można znaleźć w Morzu Śródziemnym i Atlantyku, a jeszcze inne w Nilu. Dorosłe okazy mogą ważyć nawet do 4 kg, jednak najczęściej sprzedawane są kilogramowe.
Okoń jest pokryty łuskami, ma ciemnozielony grzbiet i biały lub jasnożółty bok. Ryba jest ceniona za białe, smaczne mięso. Jest dość słodkie, zwłaszcza u morskich gatunków . Cechuje się zwartą konsystencją i delikatnym smakiem.
Niektórzy porównują je do sandacza, ale okoń jest o wiele tańszy. Kilogram ryby morskiej kosztuje do 40 zł, ryby z mazurskich jezior można kupić jeszcze taniej.
Okoń to zdrowa ryba
Okoń to prawdziwa skarbnica witamin i dobroczynnych składników. Zawiera witaminę D i B6, i chociażby dlatego powinien znaleźć się w naszym menu. Do tego jest bogaty w kwasy omega-3 , które odpowiadają między innymi za stan i wytrzymałość naszych kości i stawów.
Do tego ta ryba jest fantastycznym źródłem selenu i fosforu. Selen jest kluczowy dla prawidłowej pracy tarczycy, a fosfor wspiera mięśnie i kości. Oba składniki wpływają na metabolizm.
Okoń sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można podawać go dzieciom , ale trzeba uważać, ponieważ zawiera sporo ości , które trzeba dokładnie usunąć z porcji dla maluchów.
Jak przyrządzić okonia?
Okoń jest dość łatwy do przyrządzenia. Jest mnóstwo przepisów na przygotowanie tej ryby. Robi się z niej zupę, podaje w galarecie, jednak najsmaczniejszy jest pieczony lub smażony.
Mięso okonia samo w sobie jest bardzo smaczne, więc wystarczy tylko doprawić go solą, tymiankiem lub pietruszką . Delikatnie mięso może być przytłumione smakiem przypraw, więc lepiej uważać na paprykę, chili, aromatyczne zioła czy czosnek.
Okonia można po prostu usmażyć w panierce na maśle klarowanym. Można jednak także upiec go w piekarniku , delikatnie oprószonego solą. Świetnie pasuje do sosu maślanego lub koperkowego. Dla maluszków można po prostu ugotować go na parze, na pewno im zasmakuje.
Zobacz także:
Matcha zamiast kawy? A cóż to znowu za wynalazek?!
Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku
Skąd się wzięły płatki śniadaniowe? Nie uwierzysz w początek tej historii