portalparentingowy.pl Życie rodzinne Ta ryba jest zdecydowanie niedoceniana. Zrobisz z niej tani i zdrowy obiad
Fot. Shutterstock/BearFotos

Ta ryba jest zdecydowanie niedoceniana. Zrobisz z niej tani i zdrowy obiad

18 kwietnia 2024

Regularne jedzenie ryb to jedna z najważniejszych zasad zdrowego odżywiania. Ryby są bogate w kwasy omega i witaminy. Najpopularniejsze to zdecydowanie łosoś, tuńczyk i dorsz. Są zdrowe i smaczne, ale bardzo drogie.

Jest jednak tańsza alternatywa: okoń. Jest naprawdę smaczny, a do tego zdrowy. Dawniej okonie były bardzo popularne, teraz są trochę zapomniane. A naprawdę warto po nie sięgnąć.

Nieco zapomniany okoń

Okoń, zwany także okłoniem oraz kostyrzem, to naprawdę smaczna ryba. Jeden z jego gatunków jest bardzo powszechny w mazurskich jeziorach , inne można znaleźć w Morzu Śródziemnym i Atlantyku, a jeszcze inne w Nilu. Dorosłe okazy mogą ważyć nawet do 4 kg, jednak najczęściej sprzedawane są kilogramowe.

Okoń jest pokryty łuskami, ma ciemnozielony grzbiet i biały lub jasnożółty bok. Ryba jest ceniona za białe, smaczne mięso. Jest dość słodkie, zwłaszcza u morskich gatunków . Cechuje się zwartą konsystencją i delikatnym smakiem.

Niektórzy porównują je do sandacza, ale okoń jest o wiele tańszy. Kilogram ryby morskiej kosztuje do 40 zł, ryby z mazurskich jezior można kupić jeszcze taniej.

Kasia - 2024-04-18T131350.233.jpg
Fot. Freepik/mrshiraphol

Okoń to zdrowa ryba

Okoń to prawdziwa skarbnica witamin i dobroczynnych składników. Zawiera witaminę D i B6, i chociażby dlatego powinien znaleźć się w naszym menu. Do tego jest bogaty w kwasy omega-3 , które odpowiadają między innymi za stan i wytrzymałość naszych kości i stawów.

Do tego ta ryba jest fantastycznym źródłem selenu i fosforu. Selen jest kluczowy dla prawidłowej pracy tarczycy, a fosfor wspiera mięśnie i kości. Oba składniki wpływają na metabolizm.

Okoń sprawdzi się na obiad dla całej rodziny. Można podawać go dzieciom , ale trzeba uważać, ponieważ zawiera sporo ości , które trzeba dokładnie usunąć z porcji dla maluchów.

Jak przyrządzić okonia?

Okoń jest dość łatwy do przyrządzenia. Jest mnóstwo przepisów na przygotowanie tej ryby. Robi się z niej zupę, podaje w galarecie, jednak najsmaczniejszy jest pieczony lub smażony.

Mięso okonia samo w sobie jest bardzo smaczne, więc wystarczy tylko doprawić go solą, tymiankiem lub pietruszką . Delikatnie mięso może być przytłumione smakiem przypraw, więc lepiej uważać na paprykę, chili, aromatyczne zioła czy czosnek.

Okonia można po prostu usmażyć w panierce na maśle klarowanym. Można jednak także upiec go w piekarniku , delikatnie oprószonego solą. Świetnie pasuje do sosu maślanego lub koperkowego. Dla maluszków można po prostu ugotować go na parze, na pewno im zasmakuje.

Zobacz także:

Matcha zamiast kawy? A cóż to znowu za wynalazek?!

Nigdy nie dodawaj tego do mięsa. W ten sposób szkodzisz własnemu dziecku

Skąd się wzięły płatki śniadaniowe? Nie uwierzysz w początek tej historii

Który termin porodu jest prawidłowy? Ten z karty ciąży, czy z USG?
Straż Graniczna znalazła kobietę z noworodkiem. Urodziła w lesie przy granicy z Białorusią
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Kaźmierczak-Milewska

Dziennikarka i copywriterka. Absolwentka polonistyki na Uniwersytecie Warszawskim, obecnie w trakcie studiów psychologicznych. Zajmuje się psychologią osobowości i rozwojową. W centrum jej zainteresowania leżą emocje – i te dziecięce, i te matczyne. Prywatnie mama rezolutnego chłopczyka i miłośniczka rękodzieła każdej maści.

Napisz do mnie: katarzyna.kazmierczak-milewska@iberion.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@portalparentingowy.pl
Przed ciążą Ciąża i Poród dziecko 0-2 przedszkolak szkoła Życie rodzinne zdrowie i pielęgnacja dziecka quizy