Taki króliczek z jajka będzie ozdobą stołu. Zrobisz go w mgnieniu oka
Szukasz prostego i efektownego pomysłu na dekorację wielkanocnego stołu? Proszę bardzo! Te słodkie króliczki zrobisz z ugotowanego jajka w kilka chwil. Będą ciekawą dekoracją talerzy twoich gości, a co najważniejsze — można je zjeść.
Do zrobienia dekoracji potrzebujesz tylko ugotowanego jajka i ziarenek pieprzu, jeśli chcesz, żeby zwierzątko miało oczy i nosek. Jajeczne króliczki to także świetny pomysł na świąteczne zadanie dla twojego dziecka, bo ich wykonanie jest naprawdę dziecinnie proste.
Króliczek z jajka na wielkanocny stół
Ta wielkanocna dekoracja podoba się wszystkim, chociaż największe wrażenie robi na dzieciach. Najlepsze jest to, że do jej przygotowania nie musisz niczego kupować . Wszystko, czego potrzebujesz, masz już w swojej kuchni. Jajecznego króliczka można też zjeść, więc nic się tutaj nie marnuje.
Bardzo ważne jest odpowiednie ugotowanie i obranie jajek . Do wody warto dodać sporo soli, albo łyżkę octu. Po ugotowaniu jajka możesz lekko obtłuc i zostawić w zimnej wodzie do całkowitego ostygnięcia. Przed obieraniem poturlaj też chwilę jajko, lekko dociskając – dzięki temu obierze się na gładko i będzie wyglądać estetycznie.
Jak zrobić króliczka z jajka
Ugotowane i obrane jajko zetnij nożem tak, aby stabilnie stało. Najlepiej zrobić to lekko pod kątem – dzięki temu pyszczek króliczka będzie nieco niżej niż jego pupa. Odcięty kawałeczek jajka posłuży do zrobienia uszek i ogonka.
Kawałek jajka, który odkroisz, uformuj na kształt uszu, wycinając ze środka trójkątny kształt . Ten fragment stanie się jego ogonkiem. Następnie natnij jajko z przodu, robiąc miejsce na uszy. Uważaj, żeby nie przeciąć go całkowicie. Drugie nacięcie zrób z tyłu. Musi być na tyle duże, żeby schować tam trójkącik, który będzie króliczym ogonkiem. Nacięcie musi być dość głębokie, inaczej ogonek będzie wypadać.
Dekoracja talerza lub jedno z dań
Jajek na stole wielkanocnym nigdy za dużo . Jajeczne króliczki mogą być dekoracją talerzy gości . Wtedy wystarczy położyć każdemu po jednym i ewentualnie udekorować natką pietruszki. Takie jajeczka goście mogą od razu zjeść.
Możesz też przygotować kilka króliczków i ułożyć je na jednym talerzu. Mogą leżeć na kiełkach , albo sosie majonezowym. To ciekawy sposób na przygotowanie tradycyjnej potrawy w nowy, bardzo efektowny sposób.
Jajeczne króliczki na Wielkanoc
Jajeczny króliczek może też mieć oczy i nosek . Do ich wykonania warto użyć czegoś jadalnego — najlepiej sprawdzą się ziarenka pieprzu. A jeżeli twoje króliczki mają być tylko dekoracją, możesz wykorzystać goździki. Mają ostry koniec, który łatwo wbić.
Króliczki z jajek warto zrobić z dziećmi. One lubią być włączane w przygotowania do świąt, a nie wszystkie zadania są dla nich odpowiednie. Dzięki temu będziecie mogli spędzić razem trochę czasu, a dzieci będą dumne, że dołożyły swoją cegiełkę do dekoracji wielkanocnego stołu.
Zobacz także:
4 w majonezie i 2 w żurku? Sprawdzamy, ile jajek można zjeść jednego dnia w Wielkanoc
Tak barwione jajka wyglądają zjawiskowo. Łupiny z cebuli to nie jedyny składnik
By wyjść za mąż, potrzyj się jajkiem. Przesądy Wielkanocne potrafią zaskoczyć
Polub PortalParentingowy.pl na Facebooku i bądź z nami na bieżąco