Te babeczki bez pieczenia robię w 20 minut. Nie ma lepszego deseru na lato
Latem uwielbiamy wszelkie słodkości i desery. A już najbardziej te, które są lekkie, owocowe i mimo wyczuwalnej słodyczy, orzeźwiająco kwaskowate. A jednocześnie nie bardzo chce nam się piec. Włączanie piekarnika w upalny wakacyjny dzień to zbrodnia!
Dlatego świetnym rozwiązaniem są malinowe babeczki bez pieczenia. Mają wszystkie cechy, które sprawiają, że są po prostu idealnym letnim deserem. Smakują obłędnie i robi się je bardzo prosto!
Malinowe babeczki bez pieczenia
Ciasta bez pieczenia tego typu to prawdziwy hit tego lata. Nie wymagają ani czasu, ani szczególnych umiejętności. A smakują naprawdę obłędnie! Są łatwe w przygotowaniu. Najważniejsze, by dość dokładnie trzymać się przepisu na spód. Odpowiednie proporcje są gwarancją, że się nie rozsypie.
Babeczki bez pieczenia zrobisz bardzo szybko i są naprawdę banalne. Do ich wykonania potrzebujesz tylko specjalnej blaszki z otworami, jak do pieczenia muffinek i papilotek. Możesz zrobić je na przykład z truskawkami, ale maliny będą zdecydowanie najlepsze. Są lekko kwaśne, co dodaje deserowi orzeźwienia i lekkości.

Przepis na malinowe babeczki bez pieczenia
Babeczki malinowe bez pieczenia robi się błyskawicznie . Trzeba tylko zarezerwować trochę czasu, by masa malinowa wystygła, a całość związała. Podajemy przepis na 12 porcji , ale możesz od razu przygotować więcej. Gwarantujemy, że znikną do ostatniego okruszka.
Aby przygotować babeczki bez pieczenia potrzebujesz:
Masa malinowa:
- 250 g świeżych malin,
- 50 ml wody,
- 3 łyżki cukru,
- 5 g żelatyny
- 250 g serka mascarpone,
- 2 łyżki cukru pudru
Ciasto:
- 150 g pokruszonych herbatników,
- 150 g masła,
- 150 ml mleka
Zamiast herbatników możesz użyć kruchych ciasteczek .
Jak zrobić babeczki bez pieczenia
Przygotowanie babeczek bez pieczenia trzeba zacząć od wykonania masy malinowej. Musi wystygnąć, więc robimy ją jako pierwszą. Do rondla wsyp umyte maliny, dodaj odrobinę wody i pogotuj. Jak lekko zaczną się rozpadać, dodaj żelatynę i odstaw do przestygnięcia.
Kiedy maliny są już ostudzone, możesz działać dalej. Ser mascarpone przełóż do miseczki, dodaj cukier i miksuj przez chwilę. Dodaj do niego wystudzoną, ale nie stężałą masę malinową i miksuj przez chwilę do połączenia składników. Jeśli zależy ci na gładkiej konsystencji, możesz wszystko potraktować blenderem.
Teraz czas na przygotowanie ciasta . Masło rozpuść na małym ogniu. Herbatniki albo kruche ciasteczka rozkrusz w palcach, używając blendera lub za pomocą wałka. Dodaj do nich przestudzone masło i mleko, wymieszaj dłonią, by uzyskać lepiącą konsystencję. Uformuj z ciasta małe kulki. Blachę do pieczenia muffinek wyłóż papilotkami. Włóż do środka kulkę i wylep ciastem, by powstał korpus babeczki.
Do każdej babeczki włóż 1,5 łyżki masy malinowej. Wstaw do lodówki na 3 godziny, aż całość stężeje. Przed podaniem udekoruj kleksem bitej śmietany i świeżą malinką.
Zobacz także:
Od kiedy dziecko może jeść czereśnie?
Robię takie ogórki małosolne bez zalewy. Gotowe w 2 godziny, lepsze niż tradycyjne