Ten polski olej nazywany jest "oliwą północy". To bogactwo zdrowych tłuszczów i witamin
Nazywany jest "oliwą północy”, ponieważ, tak jak ona, stanowi wartościowe źródło tłuszczu. Zawiera bogactwo nienasyconych kwasów tłuszczowych, a także witamin E i K, polifenoli i fitosteroli.
Dba o nasze serce, a także o cholesterol. Ten nierafinowany ponadto naprawdę jest smaczny. Spokojnie możemy używać go na zimno, do sałatek, a rafinowany także do smażenia, czy pieczenia. W badaniach wykazał się najlepszą stabilnością podczas obróbki cieplnej. Wiesz, o który olej chodzi?
Jeden z najpopularniejszych na świecie olejów
Olej rzepakowy to trzeci, pod względem produkcji, olej na świecie – zaraz po palmowym i sojowym. Po raz pierwszy został wyprodukowany w Kanadzie, a inna jego nazwa to olej canola (z rzepaku kanadyjskiego). Uzyskuje się go na dwa sposoby:
-
z tłoczenia na zimno
– wtedy zachowuje większość swoich wartości odżywczych, witaminy i antyoksydanty – w takiej formie jest bardziej pożądany w kontekście zdrowotnym,
- przez rafinację – w procesie oczyszczenia traci część swoich wartości, ma neutralny smak i wyższą temperaturę dymienia, lepiej nadaje się do obróbki termicznej.
Olej rzepakowy jest szeroko stosowany w kuchniach na całym świecie ze względu na swoje liczne zalety zdrowotne i kulinarną wszechstronność. Jest ulubionym olejem w polskiej kuchni – i słusznie.
Olej rzepakowy – właściwości prozdrowotne
Nazywany jest często "oliwą północy” ze względu na podobieństwo do oliwy z oliwek pod względem kaloryczności i zwartości tłuszczów, choć oba te oleje różnią się składem kwasów tłuszczowych. Olej rzepakowy zawiera:
- 7 proc. kwasów tłuszczowych nasyconych,
- 64 proc. kwasów tłuszczowych jednonienasyconych,
- 28 proc. kwasów tłuszczowych wielonienasyconych.
Co ciekawe, olej rzepakowy zawiera więcej witamin E i K w porównaniu do oliwy. Olej rzepakowy charakteryzuje się ponadto dobrym (2:1) stosunkiem kwasów omega-3 do omega-6, co ma korzystny wpływ na serce i układ krążenia, a kwasów omega-9 zawiera więcej niż oliwa z oliwek. Olej rzepakowy obniża poziom "złego” (LDL) cholesterolu, a także ciśnienia krwi.
Ze względu na właściwości przeciwzapalne, zmniejsza ryzyko występowania chorób przewlekłych. Wysoka zawartość witaminy E, która jest silnym przeciwutleniaczem, chroniąc komórki przed uszkodzeniami, spowodowanymi działaniem wolnych rodników.
Badania sugerują, że olej rzepakowy, a konkretnie zawarte w nim fitosterole, mogą mieć nawet właściwości przeciwnowotworowe, zwłaszcza w profilaktyce raka piersi i prostaty. Związki te hamują wzrost komórek nowotworowych.
Olej rzepakowy – zastosowanie
Ten nierafinowany ma lekko orzechowy smak , dzięki czemu idealnie nadaje się do sałatek, sosów i dressingów oraz wykańczania dań, których podstawą są makarony. Rafinowany z kolei lepiej sprawdza się podczas smażenia i pieczenia, jest stabilny. W procesie smażenia najbezpieczniejsze są te tłuszcze, w których dominują kwasy tłuszczowe jednonienasycone i nasycone, a tak jest właśnie w przypadku oleju rzepakowego (patrz wyżej).
W trakcie smażenia, czyli pod wpływem wysokiej temperatury (150-190 st. C), wielonienasycone kwasy tłuszczowe łatwiej ulegają utlenieniu niż nasycone i jednonienasycone. To prowadzić może do powstawania szkodliwych związków, takich jak np. aldehydy, uznawane za rakotwórcze. A więc olej rzepakowy jest pod tym względem dużo bezpieczniejszy, niż np. olej słonecznikowy. Najwyższą emisję wspomnianych aldehydów zaobserwowano właśnie w przypadku oleju słonecznikowego, nawet wyższą w porównaniu w z palmowym i sojowym.
Zobacz także:
Ma więcej właściwości niż oliwa z oliwek. Wystarczy łyżeczka dziennie, by zadbać o urodę
W środę babcia smażyła pączki. To był jej sposób na każdego niejadka
Olej z tej rośliny zastąpi najdroższe kremy. Wystarczy 1 łyżka dziennie